Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган веднага посети пострадалите райони.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Реджеп Ердоган веднага посети пострадалите райони. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

В Сирия хората стават още по-бедни и бедстващи, нападат ги холера и туберкулоза

Мощният трус в Измит през 1999 г. се смята за един от определящите фактори за възхода на Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Тогава турците не одобри реакцията и мерките на правителството за справяне с бедствието и наказаха Бюлент Еджевит от Демократичната лява партия, при когото

държавният фонд

за подпомагане

при кризи се оказа

с едва 4,45 евро

наличност. Този факт дава основание на опозицията на Ердоган да прогнозира, че сегашното бедствие може да сложи край на управлението му и той в опита си да се спаси - да отложи президентските и парламентарни избори. Само преди две седмици те бяха насрочени за 14 май.

Има една друга категория анализатори, които смятат, че лидерът ще излезе по-силен от тази криза и ще обедини голяма част от сънародниците си. Той обвини опонентите си, че се опитват да извлекат политически дивиденти от трагедията. И реши да действа обратно на Еджевит, като отиде на място в град Кахраманмараш, близо до който бе епицентърът. Изрази своето съболезнование към жертвите, призова света за помощ и направи друг аналог. Заяви, че страната е изправена пред най-голямото природно бедствие от 1939 г. насам, когато трус разтърсва източната провинция Ерзинджан (на 600 км североизточно от Газиантеп, където бе сегашният удар - б. р.),

убивайки 33 000

души и събаряйки

над 100 000 сгради

Пред “Политико” Гьонюл Тол, директорка на програмата за Турция в Института за Близкия изток във Вашингтон, коментира, че Ердоган говори за удара от 1939 г., но мисли повече за 1999 г. в Измит. Безспорно темата за земетресението ще бъде във фокуса на вниманието по време на предизборната надпревара, която предстои, и ще бъде използвана и от двете страни. Но когато се сравняват двата труса - от 1999 г., след който на власт идва Ердоган, и сега, трябва да се има предвид и огромната разлика в стандарта на ударените райони. Преди 24 години епицентър на бедствието бяха икономически проспериращи населени места, докато на 6 февруари трусовете доведоха до жертви и разрушения в по-бедни и слаборазвити краища на страната. Това коментира Улфанго Пиколи, съпрезидент на лондонската консултантска компания за рискове “Тенео”.

“Те не засегнаха предпочитани от чуждестранните туристи региони, които са един от най-важните източници на чуждестранна валута за Турция”, добавя анализаторът. Това би могло да даде глътка въздух на турската икономика в тази поредна криза. Според Пиколи отговорът на Ердоган и правителството му може да укрепи лидерството му, да привлече привърженици и да го превърне в символ на солидарността на нацията с пострадалите. Затова справянето с

най-голямата

опасност след опита

за преврат през

2016 г., бежанския

поток и срива

на лирата

е ключово за бъдещето на Турция. Но от друга страна, бедстващите области може да обеднеят още повече. За да покаже загрижеността си, правителството за разлика от това преди 24 години мобилизира спасителни екипи, включително и военни, въпреки че след опита за преврат през 2016 г. те бяха изключени от силите за реагиране при бедствия. Властите приветстваха помощта на Запада и дори тази на Израел, с който винаги са в особени отношения, както и на Гърция, с която Турция спори за остров Кипър и газовите находища в Средиземно море. Активизирани са ислямски организации. Телевизиите постоянно рекламират усилията на властите. В същото време социалните мрежи са пълни с обратните коментари - че строителният бум в пострадалите силно сеизмични области е насърчаван от приближените на Ердоган, че спасителните екипи не се справят. Депутатът от опозицията Метин Ергюн се включи на живо в туитър и описа положението в граничната югоизточна провинция Хатай. Той заяви, че

чува виковете на

хората, които се

молят за помощ

изпод руините

“Всичко е унищожено. Ток няма. Спасителните екипи са неадекватни”, заяви Ергюн.

Съседна Сирия също пострада сериозно от земетръса. Арабската страна е във война от вече 11 години. Много вероятно е покрай споровете за хуманитарната помощ конфликтът да избухне с още по-голямо ожесточение. Положението ще стане още по-зле, коментира пред “24 часа - 168 истории” арабистът проф. Владимир Чуков.

Северната част

живее от

хуманитарна помощ

почти през цялото това време и проблемите за доставянето ще предизвикат още по-голям недоимък. Наскоро излязоха информации, че в Северна Сирия са пламнали холера и туберкулоза. Стотици хиляди са без дом и се насочват към бежански лагери в района. Това са 4,5 милиона души, които не искат да напускат родината си. “60 - 70% от инфраструктурата там е унищожена. Запасите свършват.

Това се случва в пострадалата от трусовете Североизточна Сирия, част от която управлява опозицията на Башар Асад. Областите, които са под контрола на турските войски, също са безпомощни, защото Анкара е заета да спасява собствените си затрупани и загинали сънародници.

Земетресението няма да повлияе политически върху опустошената от 11 г. война арабска страна. Напротив, проблемите в Сирия ще се задълбочат.

Реджеп Ердоган веднага посети района на бедствието и се срещна с пострадали от труса.

СНИМКИ: РОЙТЕРС