Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трусът е в гъсто населени райони, където част от сградите не отговарят на нормите на строителство.
СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС
Трусът е в гъсто населени райони, където част от сградите не отговарят на нормите на строителство. СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС

Страната е в гигантско тектонично менгеме. Арабската плоча избутва Анадолската, която се приближава към рисковия остров Крит, където Африканската се подпъхва под Европейската

Очакват се още афтършокове и влошаване на времето

Трус с магнитуд от 7 освобождава 32 пъти повече енергия от този с 6

Научна статия още от март 2021 г. предрича, че е вероятно в района на Газиантеп да се случи земетресение с магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер със средни до тежки щети. Публикацията е в специализираното в земетръсното инженерство списание Soil Dynamics and Earthquake Engineering. Това припомня веднага след катаклизма авторитетното сп. “Нейчър”.

Разрушенията в Турция от 6 февруари обаче дори надвърлиха прогнозата на експертите. Скалата на Рихтер е логаритмична, така че силата на трус с магнитуд 7 е около 10 пъти по-голяма от този с магнитуд 6. При по-силното се освобождава 32 пъти повече енергия.

А земетресението и последвалият афтършок на 6 февруари бяха още по-мощни - съответно 7,8 и 7,5. Така

реалността надмина

теоретичните проучвания

на учени от Близкоизточния.

технически университет в Анкара начело с Арзу Арслан Келам. Броят на загиналите непрекъснато се увеличава. По данни от вторник над 5000 души в Турция и Сирия са се простили с живота си, а ранените са повече от 15 000, съобщава Би Би Си. Световната здравна организация предупреди, че това не е окончателно и числото може да се увеличи драстично, защото спасителите постоянно откриват нови и нови тела под руините.

Преди 11 месеца екипът на Арзу Келам предполага, че има потенциал югоизточната част на Турция да бъде разтърсена тежко, защото по-голямата част от съществуващите сгради са

нискоетажни тухлени

зидани конструкции,

които са гъсто застроени.

Ударите от падащи тухли и зидария често са причина за жертвите при разлюлявания на земята, добавя “Нейчър”.

Според американския Геоложки институт населението в тази част на Турция живее в много нестабилни сгради, с неармирана тухлена зидария и нискоетажни бетонни постройки с лоша армировка.

Още по-зле е положението в Сирия, която също пострада. 12-годишната война е довела до пълно унищожение на строителните стандарти. Затова много сгради в северозападната част на страната - в Алепо и Идлиб, са се срутили. При възстановяването им след бойните действия са използвани нискокачествени материали, каквито са могли да намерят, казва пред “Нейчър” Дейвид Ротъри, геофизик от британския Отворен университет.

Затова и са паднали по-лесно от тези, в които са вложени по-големи средства.

Пред друго научно списание - “Сайънтифик Американ”, Рос Стейн, изпълнителен директор на компанията “Темблор” за моделиране на катастрофи, обяснява защо съседната ни страна е толкова уязвима на земетресения: “Турция е притисната в гигантско тектонично менгеме. Арабския субконтинент се насочва на север и я тласка към фиксираната граница на Северна Европа. И така Турция е притискана на запад, където е Средиземноморието, и в крайна сметка е избутана в зоната на субдукция под остров Крит подобно на Япония.”

Изместването е с около 2 см годишно

и поради факта, че подобно земетресение в района на югоизточна Турция се случва веднъж на цял век, се е натрупало сериозно напрежение.

Предишното такова е било през 1939 г. Магнитудът му е бил 7,8 и дава началото на най-зрелищната поредица от афтършокове, които светът някога е виждал, добавя Стейн. Разкъсва Северноанадолския разлом в дължина повече от 1000 км и в продължителност от 60 години.

На някои места Източноанадолският разлом, който е едно от трите подразделения на Анадолската плоча, се приплъзва до 3 метра, пише в туитър уебсайтът за времето MyRadar Weather.

Най-лошото е, че никой не знае дали в близко бъдеще ни очакват още по-мощни земетресения. Фактът, че има втори трус с почти същата сила много скоро след първия, означава, че може активността още да не е приключила. Като се е освободило напрежение на едно място, то се пренася на друго, защото този тип бедствия действат като верига.

Затова местните жители трябва да бъдат готови за още разлюлявания и афтършокове, както и за влошаване на атмосферните условия.

“Вероятността за силни вторични трусове, които да причинят още повече щети, ще продължи седмици и месеци”, обяснява пред “Нейчър” Илон Келман от Университетския колеж в Лондон.

Това не би трябвало да е изненада за властите в Турция, която е разположена в силно сеизмична зона. След разрушителното земетресение с магнитуд от 7,5 в Измит през 1999 г. бяха въведени строги строителни стандарти. Но според специалисти те не навсякъде се спазват.

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС