Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Антикаджиев
Никола Антикаджиев

С бръснарско ножче изчегъртват името на писателя от лентата на филма на “На всеки километър” по нареждане на БКП

Великият ресторантьор Никола Антикаджиев е бил изключително близък с всички известни актьори у нас. Най-добрата му приятелка била Невена Коканова. Покрай приятелството си с нея Антиката бил много близък и със съпруга й - режисьора Любомир Шарланджиев. Именно той запознал Никола със Стефан Данаилов през 1968 г. Тогава Антикаджиев вече бил управител на хотел-ресторант "Славия". Шарлето влязъл с Ламбо и казал на Антиката: "Да знаеш, Стефан ще стане голям артист".

През годините ресторантьорът се е шегувал, че

актьорите го вземали навсякъде

за снимки, а на него винаги му измисляли някаква роля от типа на "третото дърво отляво".

През 1968 г. започнали снимките на сериала "На всеки километър", в който участва и Никола Антикаджиев. В началото на юни Шарланджиев отишъл при Антиката и му казал, че ще е част от екипа, затова трябва да замине с тях за ГДР. За 20 дни 150 души били в Ерфурт. Снимали и в Западен Берлин. След това се прибрали у нас, където били в различни градове. Докато били в Белоградчик, Антиката бил в една стая с Ламбо и Григор Вачков.

Никола Антикаджиев бил в една стая със Стефан Данаилов по време на снимките на "На всеки километър".
Никола Антикаджиев бил в една стая със Стефан Данаилов по време на снимките на "На всеки километър".

Един от сценаристите на сериала бил писателят Георги Марков, който след години ще бъде убит в Лондон. Всичко вървяло по план, докато не свалили една от пиесите му - "Аз бях той", в Сатиричния театър след премиерата й. Причината била критика към един от партийните секретари.

В интервю Олег Калугин заявява, че писателят Георги Марков е убит от българските служби с помощта на руските.
В интервю Олег Калугин заявява, че писателят Георги Марков е убит от българските служби с помощта на руските.

Тогава Марков имал италианска виза, за да посети брат си. Никола Антикаджиев и Нейчо Попов отишли при един от шефовете на паспортната служба и ходатайствали за изходна виза на театралния сценарист, без която не можел да напусне страната. Антиката успял да уреди и застраховката на автомобила на Марков.

Още на следващия ден всички документи били готови, а Никола и Нейчо изпратили Георги чак до Калотина. БКП веднага наредила имената на писателя да се махнат от авторите на сериала. Те стояли само в първите 4 епизода, а след това

били изчегъртани от лентата

6 месеца по-късно Никола Антикаджиев и Нейчо Попов са извикани на разпит за Георги Марков, но за тях няма последствия. След това театралният сценарист се мести в Лондон, където започва да се появява по Би Би Си през 1971 г.

"Любомир Кабакчиев, който вече бе станал председател на Съюза на артистите в България, бе там с делегация – разказва в спомените си Антиката. - Петър Увалиев тогава дошъл в лондонския хотел и завел Любчо при Марков. Двамата доста си говорили. Кабакчиев дори го помолил да не плюе много България. Любчо ми разказа това още на летището, като го посрещнах. Посъветвах приятеля си, като се прибере, веднага да викне Григор Шопов у тях и да пият по една ракия. Шопов живееше срещу Кабакчиев, беше първи заместник-министър на вътрешните работи и шеф на Държавна сигурност цели 35 години! "Да му кажеш, че си видял Георги Марков", му натъртих няколко пъти. Когато му подхвърлил това, Шопов се захилил и отвърнал: "Аз знам всичко". Излезе, че от ДС са следили Любчо в Лондон."