Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият граничар Петър Бъчваров от Елхово СНИМКА: Фейсбук
Убитият граничар Петър Бъчваров от Елхово СНИМКА: Фейсбук

Съдът в Одрин освободи единия задържан за убийството на българския полицай

Петър Бъчваров и колегата му от армията са видели двамата братя Енгин и Мустафа Ергуван точно зад оградата на границата с Турция. Служителят на МВР е слязъл от джипа и ги е предупредил да се махнат от района, а след като са били осветени с фаровете на джипа, двамата са стреляли. Това се разбра в съда в Одрин, предадоха турските медии.

Така развитието на случая, при който в понеделник 32-годишният граничар бе убит, претърпя известен обрат. Досега от българската страна коментираха, че Бъчваров е слязъл, за да огледа дупка в оградата. Светнал с фенера си, за да я вижда по-добре, без изобщо да подозира, че има хора зад нея, и тогава турците стреляли по него, разказваха от МВР. Теорията на братята е малко по-различна. Те настояли, че стреляли едва след включването на фаровете. Целели се в светлините и изобщо не разбрали, че са убили граничаря. След техния изстрел военният отвърнал на огъня.

Арестуваните са били овчари, съобщава “Хабер Тюрк”. В досиетата си имали регистрирани предишни кражби. Според изданието по-големият брат - Мустафа, който е на 34 години, е признал, че е стрелял. После двамата избягали обратно към вътрешността на страната. Били заловени в гората от командосите на жандармерията след мащабна операция в региона. При ареста им у тях са били открити пушка и 23 патрона, използвани при убийството на Бъчваров.

Братята се препитавали като овчари в квартал “Сулонгу” на Одрин. Отишли в пограничния район, за да вземат пари или ценности от нелегални имигранти. Останали в гората 4 дни, за да дебнат бежанци, които се канели да минат през дупката в България. Не е ясно колко души са успели да оберат, преди да попаднат на патрула ни.

Късно в сряда съдът задържа под стража само Енрин, на 28 г., макар че според информациите брат му е казал, че е стрелял. Самият Мустафа бе освободен, но под съдебен контрол. Очаква се България да поиска екстрадицията на двамата, за да ги съдим у нас. Малко вероятно е обаче това да стане, тъй като Турция не екстрадира свои граждани. В момента за убийството на Бъчваров се водят разследвания и у нас, и в Турция.