Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фенове в цяла Европа настояват за бойкот на световното в Катар.
Фенове в цяла Европа настояват за бойкот на световното в Катар.

От ФИФА опитват да успокоят взривоопасната ситуация: Да се фокусираме върху футбола!

Позицията на централата вбеси още повече бунтуващите се страни и запалянковците

В края на миналата седмица от ФИФА са изпратили писмо до футболните асоциации на държавите, които ще участват на световното първенство в Катар, подписано лично от президента Джани Инфантино и от генералния секретар Фатма Самура. В него от централата адресират десетките протести, които през последните месеци валят от целия свят по повод липсата на действия относно нарушенията на човешките права, съпътстващи организирането на шампионата. Възмущението от Катар 2022 става все по-шумно, което е сериозен имиджов проблем за ФИФА и за световното първенство като цяло. В опит да тушира напрежението Инфантино подготвя обръщение, което да призове федерациите да прекратят огъня срещу централата:

“Ние знаем, че не живеем във вакуум, както и че из целия свят има редица предизвикателства и трудности от политическо естество. Но моля ви, не позволявайте футболът да бъде въвлечен в тези политически битки", бе позицията на ФИФА в отговор на протестите срещу нарушаването на човешките права в Катар.

Писмото пристигна в четвъртък вечерта и почти веднага бе публикувано на сайта на "Скай Нюз". Така неадекватният призив на ФИФА да забравим за загиналите на строителните площадки в пустинята предизвикаха обратен ефект.

“Посланието е ясно – наведете си главите, знайте си мястото, мирувайте и се насочете към ритането на топката", пишат в коментар по темата от английското издание The Athletic. Според повечето коментари ФИФА дори вкарва леко заплашителна нотка срещу футболните централи, които продължават да роптаят срещу начина на организация в Катар:

"Ние във ФИФА се опитваме да уважаваме всички мнения, без да даваме морални уроци на останалата част от света".

Оттам отбелязват, че никоя култура или нация не е по-важна от останалите и че това е една от основните ценности и на футбола. Пасажът завършва с леко натрапчив призив: "Нека всички помним това и нека оставим футболът да заеме своето централно място на сцената".

Неадекватният призив на ФИФА да се забрави за загиналите на строителните площадки в пустинята предизвика обратен ефект.
Неадекватният призив на ФИФА да се забрави за загиналите на строителните площадки в пустинята предизвика обратен ефект.

Реакциите на футболните асоциации срещу посланието на ФИФА не закъсняха. От Англия обявиха, че няма да бъдат накарани да замълчат. Те заедно с още девет федерации, които оглавяват "минибунта" срещу Катар 2022, написаха своя отговор, в който заявяват, че няма да спрат да говорят за човешките права преди и по време на световното първенство:

“Да прегърнем различията и да сме толерантни означава, че също така трябва да зачитаме човешките права", отговарят те на централата. От тези организации настояват за конкретни действия по повод на експлоатирането на работниците в Катар, както и за правата на хората с различна сексуална ориентация. Идеята е да се създаде механизъм, по който семействата на загиналите строители в Катар да получат компенсация от организаторите. Иска се също да се създаде център на мигрантите, който да следи за спазването на техните права. И накрая – да се осигури равенството и безопасността на хората с различна сексуална ориентация по време на първенството.

Феновете също изразиха позицията си. По време на мачовете през уикенда на редица стадиони в Европа се проведоха протестни акции срещу Катар. В Бундеслигата станахме свидетели на рядко сътрудничество между агитките на няколко отбора.

В мачовете на любимците си привържениците на "Борусия" (Дортмунд), "Байерн" (Мюнхен) и "Херта" издигнаха транспаранти с едно и също послание: "15 000 загинали за 5760 минути футбол – как не ви е срам!". В Дортмунд имаше и огромен надпис "Бойкот за Катар 2022".

По всичко личи, че проблемите за ФИФА тепърва започват. Англия и Уелс, Дания и Германия засега са водачи на протестиращата група.

"Трите лъва" и "драконите" например възнамеряват въпреки солените глоби, които ги грозят, да носят капитански ленти в подкрепа на правата на хората с различна сексуалност в Катар. В арабската страна и до днес да си хомосексуалист, е престъпление. От Дания пък обявиха, че ще имат изцяло черен трети екип като символ на траура в името на загиналите работници, направили първенството възможно. Всичко това на практика представлява категоричен отказ на призива на ФИФА за концентрация върху футбола.

В тази взривоопасна атмосфера с безпардонното си поведение домакините изобщо не помагат за намаляване на напрежението. Катарците твърдят, че "всички са добре дошли" в страната, независимо от националност, религия или сексуалност. Също така обявяват, че са в диалог с ФИФА и с всички федерации на отборите, класирали се за шампионата, от който се раждат решения за разрешаване на проблемите, които притесняват бъдещите им гости. Министърът на външните работи на домакините стигна дори по-далече, като обвини западните страни в “лицемерие”, причинено от "невъзможността на някои хора да приемат факта, че малка страна от Близкия изток ще домакинства световно първенство". "Да проповядаваш от разстояние, не е решение", завършва изказването си пред "Скай" министър Ал Тани. И в неговите думи, изглежда, липсва необходимото смирение, което би следвало да придружава темата за хилядите животи, загубени в строежа на стадиони. Смирение отсъства и в позицията на ФИФА, което бързо повишава напрежението между страните участнички и организаторите на първенството. Само след по-малко от две седмици предстои да разберем дали то няма да доведе до провал на най-големия спортен форум.