Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-близките му съотборници бяха изненадани от решението му да напусне "Барселона", без дори да изчака края на сезона

Шакира му взе децата и го унижи с офертата за безплатни самолетни билети, финалът на сагата може да се окаже и щастлив

B живота с напредването на годините осъзнаваш, че да обичаш, понякога означава да си тръгнеш." Това е може би най-важната реплика от речта на Жерар Пике, която той изнесе с натежал от сълзи глас в центъра на "Камп Ноу". Десетки хиляди по трибуните също плакаха заедно с легендарния футболист на "Барселона", защото ясно осъзнаваха, че с отказването на Пике приключва един от най-славните периоди в историята на каталунския гранд. С екипа на "Барса" снажният блондин спечели 8 титли, 3 купи от Шампионската лига, 7 Купи на Kраля, а с Испания стана световен и европейски шампион. И това са само най-значимите от общо 30 трофея във витрината на 35-годишния ветеран.

Но всички тези цифри са скучното задължение на статистиците, а футболът е спорт, който обича емоциите. Затова и трябва да се върнем към изречението от прощалното слово на Пике, с което той се сбогува с феновете на "Барселона". Легендарният защитник съвсем неслучайно свърза обичта с раздялата. През тази година той изостави две от нещата, които му носеха най-много любов в най-хубавите години от живота. Първо дойде раздялата с майката на двете му деца Шакира, а само преди дни изскочи сензационната новина, че мачът с "Алмерия" е последният в кариерата на Жерар. След края на двубоя разплаканият Пике даде ясно да се разбере, че раздялата и в двата случая е била по-доброто решение, за да възтържествува щастието.

В интерес на истината и най-близките съотборници на защитника останаха изненадани от желанието му да си тръгне незабавно, без уговорки, сякаш са го подгонили всички дяволи на света, въпреки че имаше добри шансове да вдигне още поне един значим трофей над главата си. "Барса" е на първо място и до края ще води битка за титлата с "Реал" (Мадрид). На доскорошния капитан явно не му се чакаше за още един славен момент в спортната кариера и за още една звезда на ревера. Сигурно е осъзнал, че животът е твърде кратък и е излишен лукс да си правиш планове дори за след няколко месеца. Важен е днешният ден и на 35 години си длъжен да го оползотвориш по най-добрия начин.

Точно заради това Пике рече и отсече. Поигра при победата над "Алмерия" и после се сбогува с обещанието да се върне един ден. "Дядо ми ме е направил член на клуба в деня, в който съм се родил. Тук съм роден и тук ще умра. Ще се върна”, обеща легендарният защитник на испанския тим. Дори и да не се поддаде на носталгията, той ще трябва да се върне на "Камп Ноу", за да си потърси работа. От доста време насам се говори за финансовите му проблеми, което звучи като научна фантастика на фона на космическите му приходи от заплати и рекламни договори. Испанските медии упорито твърдят, че Пике е инвестирал солидна част от спестяванията си в рисковани бизнес начинания.

Говори се дори, че едно от тези приключения е станало причина за раздялата му с Шакира.

Певицата отказала да инвестира в проекта на своя любим и това било камъчето, което обърнало каруцата. Иначе преди това двамата се радвали на изключително добри финансови взаимоотношения, договаряйки се всеки сам да се грижи за парите си и да дават по равно за семейния бюджет.

Пике от години насам има проблем и с данъчните, които го обвиниха, че е ощетил испанската хазна, забравяйки да плати всички предвидени от закона налози върху солидните си месечни доходи. Още през 2015 г. го заплашиха със затвор и тогава той плати над 2 млн. евро. Но с това проблемите му не приключиха и сега се твърди, че бившият капитан на "Барса" е сериозно притеснен за финансовото си бъдеще. Шакира дори му предложила да му даде 400 000 евро, за да си плати данъчните, а той от своя страна да й позволи да отведе децата със себе си в Маями, където се установи след раздялата с футболиста. Пике отказал, но съдът даде на майката пълното попечителство над Милан и Саша. Това, според клюкарските издания, подтикнало Жерар да приеме сделката, която освен парите включва и пет безплатни полета до САЩ с първа класа.

Това със самолетните билети на пръв поглед изглежда като мил жест към бившия, който ще се радва на комфортно пътуване, когато реши да отскочи до Маями, за да види децата. Но може и да е тънък опит да бъде унижен някогашният любим, заменил Шакира с далеч по-млада мацка. Колумбийската певица също като Пике води тежка съдебна битка с данъчните в Испания. Според тях тя трябва да влезе в затвора и да плати глоба от над 24 милиона евро, тъй като лъгала испанската хазна в продължение на години. Шакира отказва да се признае за виновна, отказа и споразумение с прокуратурата и се зарече да докаже в съда, че е невинна и дори е платила повече, отколкото е трябвало, на държавата.

Но дори и да се стигне до осъдителна присъда, със сигурност тя ще включва единствено и само финансово наказание, а не престой зад решетките. Музикалната звезда има достатъчно спестени пари и ще се оправи. По-интересното е какво ще прави оттук нататък самият Жерар Пике. Той поне се кълне, че няма да отиде в САЩ или в някоя богата на петрол държава, за да поиграе още година-две и да напълни дисагите със злато. Бившият капитан на "Барселона" твърди, че първо ще си почине и чак след това ще си търси нова работа. Той е човек с дебели връзки, така че едва ли ще му е проблем да рестартира живота си по възможно най-подходящия за него начин.

Испанският вестник "Марка" дори загатна за евентуален сензационен развой на събитията, който до доведе до сдобряване на Пике и Шакира. Футболистът и певицата отново говорели по телефона и той дори предложил емоционална подкрепа на бившата си любима, която се грижи за болния си баща. Авторът на статията не го казва директно, но дава да се разбере, че близките на двете звезди от световна величина очакват двамата да загърбят различията и скандалите и отново да заживеят под един покрив.