Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев, Деница Сачева и Кирил Петков (от ляво на дясно) пред водещата Мария Цънцарова по време на дебата
КАДЪР: БИ ТИ ВИ
Томислав Дончев, Деница Сачева и Кирил Петков (от ляво на дясно) пред водещата Мария Цънцарова по време на дебата КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Засега изглежда, че съюз между ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ на база евроатлантическите ценности е невъзможен, но някои от лидерите в първите си коментари оставиха тази възможност отворена. 

"Колегите преди да говорят, първо да помислят", бе лаконичен Томислав Дончев от ГЕРБ, категорично отказвайки да каже нещо повече. 

Председателят на ДПС също призова да се загърбят емоциите и да се мисли практично, за да се преодолеят множеството кризи. 

"По предварителни данни от различни агенции, за пореден път българските избиратели не овластиха никой партийно - коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. - Изпратиха силен сигнал, че политиците трябва да си говорят, да търсят диалог, коалиция помежду си в името на решаване на проблемите на хората. Трябва да има стабилно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, защото живеем в множество кризи, шапка на всички кризи, икономическа, социална и енергийна,

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
е политическата.

Първо, трябва да се реши политическата криза, диалог, гражданите не гласуват да се мразят, да се подхождат реваншистки, а да се търсят решения на проблемите на хората - да има диалог, да има нормалност, а не разделителни линии. Затова нашият призив към всички лидери е да преодолеят егото, егоцентризма си и в името на преодоляването на множеството кризи, на решаването на проблемите на хората да търсят обединението."

"С всеки можем да говорим в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство и правителство. По отношение на северноатлантическите ни партньори също са притеснени от кризата, в която се намира България. Ние в тази ситуация трябва да носим отговорност и да сме категорични при съставяне на мнозинства и правителства, изисква отговорност, а не прищевки и т.н."

На въпрос какво ще преодолеят, ако им се наложи да са балансьор в бъдеща коалиция, той отговори, че в името на стабилността на държавата, е нужен диалог, нормалността в политиката, която даваме от 2016 г. според нас е аксиома - не омраза, не разделителни линии, а диалог, отговорност. От тази гледна точка, дали мандат ще бъде даден на ДПС са бъдещи несигурни действия, ние призоваваме за диалог в търсене на решения.

"Нормалност в политиката и защита на демокрацията", от това няма да се отклоняваме.

На въпрос с кого биха се коалирали, той каза, че с всички, които са отговорни към хората и към съюзническите партньори, към хората и държавата, отговорност се изисква в това сложно време.

За разлика от ГЕРБ и ДПС, лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев бяха категорични, че Северноатлантическа коалиция няма да има. 

"Имаме фундаментални различия с ДБ, гласоподавателите имат ясен избор, те избраха ПП ГЕРБ, нашите депутати няма да пречат да сформират коалиция, както ние не пречехме на тях, въпросът е да отстоим ценностите си", коментира Асен Василев.

"Ние не правим сметки, имаме кауза България да бъде променена, имаме ценностна система, имаме обещания, които ще спазим - коментира Кирил Петков. - Те носят отговорността, ние сформирахме тежестта на отговорността. Ние ще сме опозиция дали всеки лев е изхарчен по правилния начин."

"Българският народ ни отреди мястото на опозиция", отговори Василев. - Идеите ни с ДБ се различават в икономическата програма".

"Нулевата корупция е начин българите да станат по-богати, няма как политиците да изнасят с чували пари, ние ще бдим, ще сме гарант, че това няма да се случи, този път в България има политици, които ще се борят за българския народ."

"Първата политическа трябва да сформира кабинет", каза Асен Василев.

"Ще изчакаме окончателните резултати да дойдат утре, преди от “Демократична България” да коментираме изборите по същество".

Христо Иванов
Кадър: БНТ
Христо Иванов Кадър: БНТ

Това написа съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на профила си във Фейсбук. И продължи:

"Благодаря на всеки, надмогнал страховете и притесненията си, за да гласува с мисъл за бъдещето и развитието на България, без да има гаранцията, че избраниците му ще бъдат сред големите победители. И тук е моментът да кажа, че след тези избори, до които многократно предупреждавахме, че не бива да се стига, получаваме още по-фрагментиран парламент. И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната." Той благодари на избирателите и съпартийците си и приключва поста си с думите:

"И отново - благодаря на всички Ви, че днес участвахте в определянето на българската съдба. Пътят ни може да е труден, може да е фрустриращ, но е важно да бъде извървян. Няма кой да изведе България напред, ако сами не се погрижим да го направим".

На този етап изявленията на лидерите са разнопосочни и е очевидно, че през следващите дни ще стане ясно дали ще се стигне до стабилна формула в парламента, която да излъчи стабилно мнозинство.