Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко
Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко

Няколко от тях са намерени убити по особено жесток начин заедно със семействата си

За 9 месеца 14 олигарси и топмениджъри загиват мистериозно

Странни падания от лодки, прозорци и скали

Нелепи инциденти, самоубийства, падания от високо и инсулти. Това са версиите, при които по странен начин загиват високопоставени бизнесмени от началото на годината в Русия. Само през септември издъхнаха четирима.

Още по-необяснимото е, че всички олигарси са свързани с енергийния сектор, като единственото изключение е главният редактор на "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин. Някои смятат, че смъртта му съвпада с тези "инциденти", а други гадаят дали и той не е поредният избран в черната хроника.

Журналистът почина на 14 септември от инсулт близо до тихоокеанските води на Владивосток. Само 7 дни след неговата смърт, на 21 септември, мистериозно е загинал бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко. Неофициално се твърди, че той е полетял по стълби от голяма височина и е починал на място. Раните му били несъвместими с живота и лекарите не успели да направят нищо.

Ученият Анатолий Герашченко бе намерен след падане по стълби от голяма височина в Московския авиационен институт.
Ученият Анатолий Герашченко бе намерен след падане по стълби от голяма височина в Московския авиационен институт.

В съобщение на авиационното училище случилото се бе обявено за инцидент, но бе пояснено, че е създадена и комисия, която ще проведе разследване.

Отбелязва се още, че Герашченко е учен в областта на автоматизираните задвижвания и изпълнителните механизми на въздухоплавателни средства, автор е на повече от 100 научни трудове и статии в тази област. Институтът е един от водещите научноизследователски университети в Русия, отговорен е за развитието на аерокосмическата технология и е тясно свързан с Министерството на отбраната на Путин.

72-годишният учен е

посветил целия си живот на научни изследвания,

за което печели и няколко награди. Герашченко е носител на Ордена за заслуги към отечеството първа степен.

Авиационният експерт стана поредният руски високопоставен служител, загинал при мистериозни обстоятелства. До този момент обаче не е доказано официално, че някой стои зад тези смъртни случаи. Още по-любопитното е, че немалка част от починалите бизнесмени са били близки на президента Владимир Путин, но повечето от тях са противници на войната в Украйна.

Главният редактор на "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин издъхна близо до мястото, където бе открит Иван Печорин, топмениджър на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика. Той е починал на 12 септември, а официалната версия за смъртта му е злополука. Смята се, че е паднал зад борда на лодката си във водите около руския остров до нос Игнатиев само няколко дни след като е присъствал на икономически форум с Путин. Преди известно време бе открит мъртъв и колегата му Игор Носов.

Топмениджърът Иван Печорин падна от лодката си само няколко дни след среща с Путин на икономически форум.
Топмениджърът Иван Печорин падна от лодката си само няколко дни след среща с Путин на икономически форум.

Възможно е за кратко Печорин да е бил обявен за издирване, защото профилът му се препокрива с мъж, роден през 1983 г., изгубил се в района на Владивосток, падайки от лодка.

Точно на 1 септември обаче бе съобщено и за друга мистериозна смърт - на председателя на "Лукойл" Равил Маганов. Според руските медии той е паднал от прозореца на шестия етаж на московската болница, в която почина съветският лидер Михаил Горбачов на 30 август. Кончината му бе обявена малко преди Владимир Путин да пристигне в елитната Централна клинична болница, за да отдаде последна почит на Горбачов.

Председателят на “Лукойл” Равил Маганов падна от прозореца на болницата, в която се лекуваше.
Председателят на “Лукойл” Равил Маганов падна от прозореца на болницата, в която се лекуваше.

Разследващите са споделили, че Маганов вероятно се е опитал да изпуши една цигара на прозореца и внезапно е полетял. Смятат така, защото са намерили кутия цигари при огледа. Неофициално обаче се твърди, че шефът на петролната компания е бил пребит и изхвърлен през прозореца. Някои свързват мистериозната му смърт с позицията на "Лукойл", която осъди военните действия в Украйна и апелира за спирането им.

Тоест

само през септември смъртните случаи са 4,

а връщайки се назад до януари 2022 г., те са 14. Въпреки че войната започна на 24 февруари, преди нея също има няколко необясними убийства. Медиите обаче започнаха да ровят в тях, защото всяка кончина е представяна като злополука или самоубийство.

Малко преди Маганов да полети от прозореца, бе открит мъртъв бизнесменът Дан Рапопорт. По-нелепото е, че той също е "паднал" от апартамента си във Вашингтон, а тялото му е лежало на тротоара до жилищния комплекс.Официалната версия е самоубийство. Последната публикация във фейсбук профила му е шест дни преди да издъхне. Той е качил снимка на Марлон Брандо от "Апокалипсис сега" с надпис: "Ужасът, ужасът...".

Милионерът Дан Рапопорт бе противник на Путин и също полетя от апартамента си във Вашингтон.
Милионерът Дан Рапопорт бе противник на Путин и също полетя от апартамента си във Вашингтон.

За него е известно, че натрупва милиони в Москва, но впоследствие влиза в остър сблъсък с руските власти и става противник на Путин. Освен това открито подкрепя Алексей Навални. До началото на тази година живеел в Киев с втората си съпруга Алена, от която има дъщеря. След започването на войната обаче се преместил в САЩ.

Близките му не вярват на информацията, че Рапопорт се е самоубил, и смятат, че някой е инсценирал смъртта му. Една от причините е, че новината за кончината му за първи път съобщава Юния Пугачова, бивш редактор на руския "Татлър". Пугачова заявява, че финансовият директор се е "самоубил във Вашингтон", а в близкия до жилището му парк е открито кучето му, на което било закачено предсмъртното писмо. Освен това бил разделен и с жена си.

Съпругата му Алена, която е украински вирусолог, обаче твърди, че нищо от това не е вярно, освен че наистина Рапопорт е мъртъв.

"За наше огромно съжаление, съпруга ми и баща на дъщеря ми вече го няма - обясни Алена. - Няма никакви бележки,

никакво самоубийство,

никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла. Дан ни изтегли от Киев и се върна там, за да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в САЩ."По-интересното за Дан Рапопорт е, че през 2018 г. разследващият уебсайт "Белингкат" го разкри като човека, стоящ зад името Дейвид Юебърг - анализатор на Пентагона и експерт по отношенията между Украйна и Русия, който често е цитиран от медиите в двете страни. Публикациите на Юебърг заклеймяваха Путин, критикуваха войната през 2014 г., и лобираха САЩ да заемат по-твърда позиция срещу него.

Разбира се, мистериозните случаи не се изчерпват със смъртта на бизнесмена. Преди него през юли с огнестрелна рана в главата и пистолет до тялото си е намерен изпълнителният директор на "Астра Шипинг", подизпълнител на "Газпром". 61-годишният Юрий Воронов лежал безжизнено в басейна на луксозното си имение в Санкт Петербург. Съпругата му Юлия отбелязва, че той е заминал за вилата на 1 юли, като преди това е имал спречкване с друг член на борда. Тя не скри от медиите, че малко преди да почине, мъжът й е имал служебни проблеми и е употребявал повече алкохол от обикновено. Загубил и голяма сума пари. От The Insider отбелязват, че "Астра Шипинг" за две години губи 160 млн. рубли.

Шефът на “Астра Шипинг” Юрий Воронов бе намерен с огнестрелна рана в главата в басейна на имението си.
Шефът на “Астра Шипинг” Юрий Воронов бе намерен с огнестрелна рана в главата в басейна на имението си.

От началото на годината още двама високопоставени членове на "Газпром" починаха при странни обстоятелства в луксозните си жилища в Санкт Петербург, което подклажда още повече съмненията, че става дума за чистка.

61-годишният Александър Тюлеков, който бе заместник генерален директор по финансите и сигурността на "Газпром", беше открит мъртъв в деня след началото на войната в Украйна през февруари.

Александър Тюлеков, също шеф в “Газпром”, бе намерен обесен с множество наранявания по тялото.
Александър Тюлеков, също шеф в “Газпром”, бе намерен обесен с множество наранявания по тялото.

Вратът му бил в примка в дома му, но според анализи по тялото му е имало множество наранявания от побой. Три дни по-късно също обесен в гаража на резиденцията си в Съри, Великобритания, бе открит нефтеният и газов магнат Михаил Уотфорд. Той е роден в Украйна, но е руски милиардер. Властите там не могат да открият данни за престъпление и го слагат в графа "самоубийство".

А в средата на януари 60-годишният Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром", беше намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода на банята си в същия затворен жилищен комплекс, където е бил и Александър Тюлаков.

Ръководителят на транспорта в “Газпром” Леонид Шулман бе открит с множество прободни рани в банята си.
Ръководителят на транспорта в “Газпром” Леонид Шулман бе открит с множество прободни рани в банята си.

След тези странни случаи по особено жесток начин умират Василий Мелников, Владислав Аваев, Сергей Протосеня и Александър Суботин.

Василий Мелников бил собственик на медицинската компания "Медсторм". На 24 март той е

открит мъртъв в дома си заедно със съпругата си

и двамата им синове. Смята се, че ги е убил, а след това се е самоубил. Някои доклади обаче показват, че някой друг е причинил смъртта им.

На следващия месец московската полиция отново стана свидетел на подобна кървава картина. Тя откри мъртви Владислав Аваев със съпругата и дъщеря му. Бившият вицепрезидент на Газпромбанк държал пистолет в ръцете си. И при този случай първоначалната версия била, че Аваев ги е убил и след това се е самоубил, но имало улики за намесата на друг човек.

Ден по-късно, на 19 април, испанската полиция получава обаждане от Фьодор - сина на руския олигарх Сергей Протосеня, който е бивш изпълнителен директор на втората по големина компания за добив на природен газ в Русия "Новатек". Фьодор обяснил, че в продължение на часове се опитвал да се свърже с майка си, но тя така и не вдигнала телефона. Когато властите отишли във вилата, намерили три трупа - на родителите му и на сестра му. Предположенията са, че милионерът Протосеня е убил с нож и брадва двете жени, които били намерени в леглата си. След това се обесил на парапет в градината на имота си. Разбира се, никой не вярва на тази версия и повечето смятат, че става дума за убийство.

Руският олигарх Сергей Протосеня бе намерен обесен във вилата си, а жена му и дъщеря му - намушкани в леглата си.
Руският олигарх Сергей Протосеня бе намерен обесен във вилата си, а жена му и дъщеря му - намушкани в леглата си.

Минават само 10 дни до следващата

странна смърт

на член на борда на директорите на "Лукойл". Неговата кончина е най-необяснимата в случая, защото 43-годишният милиардер Александър Суботин е открит мъртъв в мазе в Москва при шаман, където търсел лек за махмурлук. Аутопсията показала, че той е взел отрова от крастава жаба, предизвикваща сърдечен удар. Междувременно стана ясно, че още на 2 май е издъхнал мистериозно и 37-годишният Андрей Круковски, директор на ски курорта Красная поляна край Сочи, собственост на "Газпром". Руският вестник "Комерсант" съобщи, че Круковски е загинал по време на излет, падайки от скала.

Сходствата са очевидни - странни падания, убийства. Въпросът е има ли черен списък и каква е целта?