Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В прословутата засекретена седма точка от указа на Владимир Путин за частична мобилизация, която бе пропусната при публикуването му, се говори за това, че министерството на отбраната на Русия може да призове до един милион души за участие във войната срещу Украйна. Това съобщи «Новая газета. Европа», като се позова на източник от администрацията на президента на Руската федерация.

"Цифрата бе поправяна няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", цитира вестникът думите на своя информатор.

След обявяването на мобилизацията военният министър Сергей Шойгу твърдеше, че тя ще засегне 300 000 резервисти, в това число хора, които са отбили военната си служба и имат военна специалност или боен опит.

При публикуването на указа седмата точка от него бе скрита с гриф "за служебно ползване", но служители на правителството обясниха пред изданието, че не виждат тази точка дори в секретната система за междуведомствена размяна на документи, макар обичайно в нея да се публикуват указите на президента с такъв гриф.

Най-малко 1332-ма пък са арестуваните на снощните протести в Русия след обявената от президента Путин мобилизация, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това са най-големите протести в страната след тези, последвали обявяването на началото на офанзивата в Украйна. Най-много излязоха в Санкт Петербург и Москва, като в социалните мрежи се появи информация за пребита до смърт от милицията млада жена.

Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа.

Сайтовете на компании за въздушен превоз бяха залети от заявки след речта на Путин, показвайки притесненията на много руснаци. 

"Всички се страхуват. Аз съм за мира и не искам да ми се налага да стрелям. Но в момента е много опасно да се излиза, иначе щеше да има много повече хора", обясни Василий Федоров, участващ в протест в Санкт Петербург. Студентът носи пацифистка емблема на гърдите си.

По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за военния комисариат (орган, отговарящ за мобилизацията - бел. ред.).

Задържани има и при протести в Екатеринбург, Перм, Уфа, Челябинск, Красноярск, Воронеж, Краснодар, Твер, Саратов, Калининград, Рязан, Петрозаводск, Иркутск, Архангелск, Тула, Новосибирск, Королев, Улан-Уде, Железногорск, Ижевск, Самара, Салават, Волгоград, Вологда, Якутск, Томск, Тюмен, Казан, Иваново, Сиктивкар, Сургут, Нижни Новгород, Калуга, Вятски поляни, Смоленск и Белгород, по данни на OВД-Инфо.