Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според биолозите тези грозновати птици разполагат с изключителен интелект, сравним с този на 7-годишно дете

В една от творбите си античният баснописец Езоп разказва за много жадна врана, която иска да пие вода от забравена стомна. Проблемът бил, че стомната има твърде малко вода в себе си и враната не може да стигне до нея през тясното гърло на съдинката. Всички опити да катурне глинения съд също се провалят. Враната не се предава и започва да събира малки камъчета и да ги хвърля в стомната, докато нивото на водата в нея се покачи дотолкова, че птицата да може да я достигне и да пие от нея. Поуката на баснята е ясна – ако нещо не може да бъде постигнато по лесния начин или със сила, то трябва да се извоюва с ум и находчивост.

В своята същност басните са алегорични разкази, които често приписват на животни способности, които те в действителност не притежават. Историята за жадната врана на Езоп обаче изобщо не е алегорична. През последните години учените нееднократно документират, че птиците от семейство вранови (включващо гарвани, врани, гарги, свраки и сойки) разполагат с невероятен интелект. Това, че тези птици са необичайно умни, е известно на хората от хилядолетия, но по-сериозно задълбочаване в анализа на способностите им показва наистина изненадващи и малко известни умения.

Какви експерименти са проведени и какви са приликите и разликите между враните и 7-годишно дете, четете в брой 8/2022 на сп. "Космос".