Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В стаите за изтезания: клещи за вадене на зъби, електрически генератор и инструменти

Текстът е с чувствително съдържание, описващо мъченията, на които са подлагани украинци в окупираните територии. Моля, подминете го, ако смятате, че информацията може да ви навреди. Предупреждаваме, че става дума за ужасяващи практики.

Февруари 2022 г. Руските военни окупират няколко територии на Харковска област. Седем студенти от Шри Ланка, обучаващи се в медицинския колеж в Купянск, правят опит да избягат в родината си, за да са в безопасност.

Съдбата обаче не е благосклонна към тях и те са задържани от окупаторите.

Отведени

са в подземно помещение,

където ги заключват в импровизирана стоманена клетка в град Вовчанск. Следват ужасяващи сцени. Подлагат ги на мъчения, пускат ток по телата им, вадят ноктите им с клещи. Гаврят се с тях до изнемощяване в продължение на няколко месеца.

Единствената надежда е да оцелеят след изтезанията.

„Гледката беше неописуема, тези студенти бяха в емоционално нестабилно състояние”, разказва в подробности Игор Клименко - началник на Националната украинска полиция.

Младежите ще се окажат само малко част от хората, които по време на офанзивата са заключвани в различни тайни помещения, използвани от руските войски като затвори.

Преди дни украинският президент нарече тези места „стаи за мъчения” и обвини нашествениците, че масово са прибягвали до издевателства в доскоро окупираната от тях част от Харковска област. Володимир Зеленски допълни, че в североизточния украински регион, граничещ с Русия, вече са открити най-малко 10 килии за малтретиране.

„Изтезанията бяха широко разпространена практика в окупираната територия - допълни държавният глава. - Руските военни са „рашисти” (бел. ред. - руски фашисти), защото поведението им е като това на нацистите по време на Втората световна война. Подобно на тях руснаците ще бъдат държани отговорни за действията си в съда. Ще бъде установена самоличността на всички мъчители. Окупаторите изоставиха при бягството си дори оборудването за изтезания.”

Повече подробности за ужасяващите места даде Игор Клименко. Той обясни, че шест от стаите за малтретиране са били разположени в град Изюм, две в Балаклия и по една в село Храково и град Вовчанск.

Някои били позиционирани в полицейски участъци или административни сгради, а други - в складове и фабрики. Помещение за мъчения било установено и на действащата жп гара „Козача Лопан”, където са идентифицирани инструменти за изтезания с ток. Намерени са и радиотелефони от съветската епоха, използвани като източник на енергия за шокиране на затворници.

Според украинските власти в района, където са позиционирани килиите, били разположени военнослужещи от Националната гвардия на Русия (Росгвардия), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и различни полицейски части, включително Специалния отряд за бързо реагиране (СОБР).

До момент

броят на

държаните

в тези стаи не е уточнен. Ясно е, че някои са били малтретирани в продължение на два месеца, други са държани по седмица-две. Потвърдена е смъртта на един човек, но се очаква числото да нарасне в следващите дни. Починалият бил 40-годишен жител на Балаклия.

„Фермер, който е измъчван и убит с примка”, изяснява Клименко.

Освен представители на местното украинско население, в стаите с инструменти за издевателства са заключвани и чужденци.

Каква е била идеята?

Според украинските власти руските военни са измъчвали цивилни мъже и жени, за да изтръгнат информация за локацията на украинските войски. Искали са да разберат и местонахождението на ветерани от армията, особено на тези, които са участвали в боевете срещу проруските сепаратисти в Донбас от 2014 г. насам.

Ужасяваща история за изтезанията в град Балаклия разказа жител, представил се под името Артьом. Пред BBC той сподели, че е бил държан от руските сили повече от 40 дни и измъчван с електрически удари.

„Можех да чуя писъците на другите затворници, тъй като те също бяха подложени на издевателства - спомня си Артьом. -

Изключваха

шумната вентилация

на сградата,

за да си гарантират, че виковете на измъчваните ще се чуват от останалите заключени. Хората крещяха, докато ги удрят с ток, и знаеш, че си следващият. Очевидно го правеха, за да всеят страх.”

Според него някои от затворниците били подложени на токови удари през ден. Случвало се и с жени.

„Лично мен ме накараха да държа две жици - обяснява той. - Имаше електрически генератор. Колкото по-бързо въртеше, толкова по-високо беше напрежението. Казаха ми, че ако го пусна, всичко ще свърши.

След това започнаха да задават въпроси. Казаха, че лъжа, и започнаха да го въртят още по-бързо. Вследствие на това напрежението се увеличаваше. Беше ужасно.”