Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Променят мораториума за шистовия газ ТАНДЕМ: Ричард Морнингстар и Хилъри Клинтън настойчиво ни приканиха да помислим още веднъж за шистовия газ.

Точно преди идването на шефа на "Газпром" Алексей Милер управляващите готвят промяна в мораториума върху шистовия газ.
Това става дни след посещението на американския държавен секретар Хилъри Клинтън и съветникът по енергийните въпроси в Белия дом Ричард Морнингстар. Вторият човек в САЩ настойчиво прикани кабинета "Борисов" да помисли още веднъж върху мораториума. Дни след това Морнингстар обеща да ни даде най-новите изследвания за технологиите при добива на шистов газ.
Формален повод за преразглеждането
на мораториума ще е, че с него се забранява проучването на всички видове газ и нефт на територията на България.
"Ще направим комисия и ще изследваме този проблем, но никой досега не е казал, че е забранен даден добив - коментира пред "168 часа" зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. - Ако има проблем ще направим комисия, за да има по-добра регулация."
"Мораториумът с текстовете, които бяха гласувани, реално спира всички сондажи на нефт и газ в страната - каза пред "168 часа" депутатът от ДСБ Иван Иванов. - Заложеното изискване да има не повече от 20 атмосфери налягане при сондажа, не позволява да се извършват сондажи на дълбочина, където има находища на газ и на петрол. Оттук следва, че ако България трябва да развива своята добивна промишленост за енергийни фосилни ресурси, е необходимо мораториумът да бъде променен като текст."
"Той е оценяван от специалисти като невиждана глупост в парламентарната практика не само в Европа. Такова нещо не е гласувано никъде по света", казва Иванов.
На въпрос какво ще стане, ако от САЩ ни убедят в безопасността на технологията, Николов каза: "Всичко зависи от технологиите - от това
 да наложим
 добра регулация

и да има оценка за въздействието върху околната среда, че технологията е безопасна."
Според него регулацията в закона трябва да е такава, че да не се прави мораториум по всеки повод.
"Трябва да проучим световния опит в опазването на околната среда, след което комисията ще излезе с доклад за промени в Закона за опазването на околната среда и Закона за подземните богатства," допълни Николов.
Според Иванов още тези дни ще се създаде временна парламентарна комисия, която ще разгледа добрите практики в ЕС и в други страни по света относно регулациите при добиване на подземни богатства.
"Тя ще излезе с предложение какво трябва да се промени в нормативната база, за да се гарантира опазването на околната среда, животът и здравето на хората," казва Иванов.
"Според мен мораториумът възпрепятства възможността България сама да добива енергия и той изобщо не е мотивиран. Типична акция, която доведе до страхове и протести. Шистовият газ за вбъдеще ще се ползва навсякъде. От мораториума печели "Газпром" с високите си цени. Така че изходът е премахване на мораториума", казва Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост.
 Според Иван Иванов сред тези промени ще бъдат и измененията в мораториума. Неговата прогноза е, че до 6 месеца този мораториум ще бъде вдигнат и след добра
разяснителна кампания и доказано безопасни технологии, мнението на обществото може да бъде променено.
Подготовката на промени в мораториума ще се използва като силен коз при предстоящите преговори с шефа на "Газпром" Алексей Милер. У нас той пристига, за да договори нов дългосрочен договор за доставки на синьо гориво за България. По неофициална информация той ще държи цената на 1000 куб м газ да е около 500 долара. За сравнение в САЩ цената е 77 долара. Но там е и най-големият добив на шистов газ. В резултат на ниската му цена, стойността на тока бе намалена два пъти.

Иван Иванов, депутат от ДСБ: Ще имаме собствен добив

Относно бъдещето на проучванията от шистов газ съм убеден, че след не повече от 6 месеца мораториумът ще бъде вдигнат. Но това би трябвало да бъде предшествано от една много сериозна разяснителна кампания, в която да се включат институции и компании, които искат да правят проучвания. Има доста аргументи и доста компетентни лица. Те могат и трябва да участват в една такава кампания, защото ако не бъдат разяснени обективно всички технологии по проучването на шистов газ, хората загрижени за природната среда, ще продължават да бъдат лесно манипулирани от неверни твърдения. В бъдеще България ще добива шистов газ - в това няма никакво съмнение, защото това ще повиши сериозно нашата енергийна независимост. И тук стигаме до въпроса за доставките на природен газ от "Газпром" - към момента и така ще бъде до края на годината, България няма никаква алтернатива за доставка на природен газ. Ние сме в същата трагична ситуация, в която бяхме на 6 януари 2009 г. когато Путин нареди спиране на доставките на синьо гориво по трасето през Украйна. България за 16 дни не получаваше природен газ и това доведе до загуби от 500 млн. лв. за българската икономика по оценка на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров.
Ако това спиране се повтори и сега, резултатът ще е аналогичен. Спасението е в построяването на интерконекторни връзки с Гърция и особено с Турция. За мен най-важната междусистемна връзка е с Турция. Там трасето е най-късо и има сериозен бизнес интерес от водеща турска компания за доставка на природен газ. Когато тя бъде построена България ще има сериозен коз в ръцете си когато преговаря с "Газпром", както за количествата, така и за цената на природния газ. Друга важна алтернатива е добиването на шистов газ. Периодът на проучване продължава между 5 и 7 години. Това означава, че към 2020 г. у нас ще може да се добива и това ще е изключително важно за нашата енергийна независимост. Тогава вече изобщо няма да ни интересува какво се случва между Русия и Турция, между Русия и Беларус, както и между Русия и Украйна. Тогава това няма да има никакво значение, защото ще добиваме собствен газ на много по-ниска цена. В момента плащаме в пъти по-висока цена от тази в САЩ, които са най-големият производител на шистов газ в света. Там вече строят терминали и със специални танкери ще пренасят втечнен газ към други части по света.