Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се снимат в залата на "Дондуков" 2 с новоназначеното служебно правителство на Гълъб Донев. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се снимат в залата на "Дондуков" 2 с новоназначеното служебно правителство на Гълъб Донев. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

При толкова чести негови правителства опасността е от неформална президентска република

Радев този път внимава сред министрите да няма кандидати за политически лидери като Кирил Петков

Ще позволи ли служебното правителство на Русия да върне свои дипломати на мястото на 70-те изгонени? Ще се приемат ли условията на "Газпром"? Ще има ли ревизия на кабинета "Петков"? Това са най-важните въпроси, които си задават всички наблюдатели след разпускането на парламента.

Вече има призиви към възобновяване на доставките на руския газ.

“Очаквам президентът

да разпореди

на енергийния министър да се върне на масата на преговорите с "Газпром", коментира политологът Юрий Асланов пред "168 часа".

Румен Радев обаче не го очерта като основна задача пред Гълъб Донев. Поне засега. Той възложи на новия състав от министри да поддържа сигурността на страната ни в условията на продължаващата война в Украйна.

"Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш основен ангажимент е да не позволите въвличането на България в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната ни сигурност, да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса", каза Радев пред назначеното служебно правителство". Той постави за задача и справянето с енергийната криза, но нищо не коментира по адрес на Русия и изгонените дипломати.

На фона на факта, че негов кабинет поема управлението на страната за трети път в рамките на 15 месеца, част от наблюдателите си задават въпроса дали засилването на тежестта на мнението му няма да доведе до някакъв вид президентска република. Не формално, тъй като за това е необходимо свикването на Велико народно събрание, но де факто вземане на решения на "Дондуков" 2. Това би било възможно да продължи и след изборите, ако резултатът го позволи.

"Формирането на служебни кабинети начесто в последната година и половина

създава възможност за президента да влияе в политиката

все повече и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система", коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" по БНТ. Още повече че чрез фигурите, които назначава в служебните правителства, Радев влиза в определен вид конфронтация с политическите субекти, добави тя, без да назовава БСП.

Така например единият от кръговете в кабинета "Донев" е от опозицията в столетницата в лицето на юриста Крум Зарков. Същото е посланието и при номинацията на уволнения от Корнелия Нинова бивш шеф на ВМЗ - Сопот, Никола Стоянов, който поема поста й в Министерството на икономиката и индустрията. Той вероятно няма да провежда подобна на нейната политика - поне никой не го очаква. Нещо повече - Румен Радев запази структурата на сегашния Министерски съвет, което може да бъде тълкувано двояко. Според едни наблюдатели показва, че ще се търсят пробойни в решенията на предишните, докато други твърдят, че няма да има реваншизъм.

БСП вече заяви, че очаква ревизия на нейните министри.

Според политолога Юрий Асланов обаче е точно обратното.

"Кабинетът няма да е радикално рязък към предишните управляващи - заяви той пред "168 часа". - Президентът не е дезертирал от левия елемент. Чрез състава на кабинета той казва на тези избиратели: "Пак съм с вас". Друг е въпросът за откровената вражда с лидерката на БСП Корнелия Нинова, която е заради нейните амбиции да решава всичко."

Според Боряна Димитрова не става дума за битка срещу председателката на червените. "По-далечната проекция е да се даде едно по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство,

друг политически израз на цялото

ляво русофилско пространство

- смята управляващият съдружник в "Алфа Рисърч". - Доста по-предпазлив е този път, но много амбициозен. Заявката е за бъдещ доста по-глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация".

Освен кръга от представители на опозицията в БСП в служебния кабинет има и група на гравитиращите около "Дондуков" 2. Един от най-големите критици на кабинета "Петков" е главният секретар на президентството Димитър Стоянов, който е служебен военен министър. Очаква се той също да има доста по-различни решения и проекти в сравнение с предшественика си Драгомир Заков.

Третият кръг в служебния кабинет са експертите, които не са се афиширали с никоя партия или политическа линия досега. По същия начин миналата година тръгна и Кирил Петков. Този път Радев няма да позволи някой министър да използва поста си, за да тръгне към политическа кариера и лидерство.

"Няма намек за лице, което да има амбиции за собствено политическо бъдеще. Президентът си извлече поуките от предишния грешен модел", добави Асланов. Според него обаче държавният глава няма амбиции да управлява в президентска република.

"До края на мандата си няма да прави резки движения. Уплаши формациите, но не иска промяна във вида държавно устройство. Вината за отслабването на партиите е тяхна, а не на генерала. Те не са си направили верни изводи от събитията през 2020 г.", каза още политологът.

Боряна Димитрова обаче намекна, че именно заради намаленото влияние на формациите има опасност да се стигне до някакъв вид президентска република.

"Важно е партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Съсредоточаването на властта в ръцете на един човек, който и да е той,

е доста рисково”,

каза тя.

Трудно може да се прогнозира какво ще се случи след изборите. Според социолозите активността ще е ниска и това ще доведе до многопартиен парламент и трудно съставяне на правителство. Колко дълго ще трае, също не е ясно. Може би затова наблюдателите вече си задават въпроса ще бъде ли това последният служебен кабинет в мандата на Румен Радев. Може да е само ако след 2 октомври има много стабилно мнозинство и управление.