Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скопие, Северна Македония СНИМКА: Pixabay
Скопие, Северна Македония СНИМКА: Pixabay

"Грешка в ключов, исторически момент" нарече в своя Фейсбук профил позицията на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски бившият министър на външните работи Никола Димитров, съобщи БТА.

Според него аргументът, че понеже френският президент Еманюел Макрон е казал, че предложението е ново, значи то е ново, е несъстоятелен. По думите му има две разлики в текста: първо, въпреки че първата политическа междуправителствена конференция ще започне преговорите, началната фаза ще приключи след включването на българите в Конституцията, (което по същество е българското искане) и второ, думите "двустранни протоколи" по чл. 12 (от Договора за добросъседство с България) са заменени с "годишни доклади и мерки за ефективно изпълнение" по чл. 12, което е същото, но казано по друг начин.

"Най-големият недостатък на предложението е, че ще стигнем до нова блокада, но вече вътрешна, защото (в Република Северна Македония) няма 2/3 мнозинство за промяна на Конституцията. Може би е по-разумно да осигурим условия за 2/3 мнозинство, ако вече поемаме такъв ангажимент, като включим опозицията и се опитаме да осигурим условия за тяхната подкрепа?", пише Никола Димитров.

"България не крие намеренията си. Като допълнителна точка, когато прие преговорната рамка на френското председателство, българският парламент реши, че "за да се гарантира, че добросъседските отношения остават хоризонтален критерий през целия процес на присъединяване на Република Северна Македония и ЕК ще докладва за тяхното прилагане първо на Съвета, т. е. на страните членки и преди всичко на България, преди всяка междуправителствена конференция. С други думи, България няма намерение да отпуска хватката. Напротив. Тя първо иска да види доклада. И коя държава членка ще се интересува повече от България от случващото се в комисията на историците, Ирландия ли?", пита Никола Димитров.

По думите му твърдението, че добросъседските отношения са част от критериите от Копенхаген, е "елементарно невежество". "Добросъседските отношения са част от друг процес - Процеса на стабилизиране и асоцииране. Ето защо в предложението на Португалия тези въпроси бяха поставени в този процес, а не в присъединителните и междуправителствените конференции", твърди Никола Димитров, който е един от критиците на предложената преговорна рамка за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС.