Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генерали го информират, че тя стои в деловодството, защото от нея зависи сигурността на страната

През 1987 г. германецът Матиас Руст кацна в Москва на Червения площад, в сърцето на комунистическия СССР - до Кремъл. Това бе огромен скандал, защото ПВО-то на страната не успя да го засече. След това последваха много анализи, оставки, много генерали, офицери бяха уволнени и наказани.

"Помня, че тогава имаше един случай, който изтече в медиите - разказа пред "168 часа" бойният пилот подполк. Николай Калев. - Горбачов поиска от министъра, отговарящ за противовъздушната отбрана, да му даде картата на разположението на зенитните комплекси. Военният му я показва, там са обозначени строго секретните обекти. След което трябва да я вземе обратно, за да я върне в секретното деловодство, но Горбачов поискал да задържи картата с думите:

“Не, тя ще остане в мен”

Може да си представите на кого я е предоставил предателят Горбачов. Фактически така е разкрита ПВО на страната, известно е, че при война първо нея я унищожават, без нея която и да е страна е обречена. ПВО-то е първостепенен фактор. 

Матиас Руст каца през 1987 г. точно на Червения площад до кремъл.
Матиас Руст каца през 1987 г. точно на Червения площад до кремъл.

Ако си спомняте, САЩ в продължение на 2 седмици бомбардираха Ирак и едва тогава тръгнаха сухопътните войски.

На въпрос за какво може да му е на Горбачов картата с противовъздушната отбрана, Калев каза, че няколко генерали един след друг са информирали генералния секретар на партията, че тази карта трябва да се върне в секретното деловодство.

"Но точно тази къде отива, никой не знае - обясни пилотът на изтребител. - Факт е, че в момента се води война между САЩ и Русия на територията на Украйна. Струва ми се, че на обществеността в Америка вече взе да й омръзва и така или иначе ще се отиде на решаване на въпроса по дипломатически път. Загиват хора, нанасят се поражения на икономиките, не се оставя полезен ход на Путин. Има едно златно правило - никога

не набутвай противника в ъгъла,

дай му да се измъкне от това положение с достойнство. Всички знаят до какво доведе унижението на Германия в Първата световна война, стигна се до реваншизма и в крайна сметка - до нацизма. Светът върви по опасен път, не ми се мисли, когато изкуственият интелект навлезе в армията и киберпространството."

Матиас Руст по време на разследването.
Матиас Руст по време на разследването.

На въпрос грешка на Горбачов ли е, че няма по-ясен и категоричен документ за спиране на разширението на НАТО на Изток, Калев обясни, че няма договор между Горбачов и Буш за разширението на Алианса на Изток.

"Но се проведоха толкова много разговори, подписаха се меморандуми, всички се кълнат, че НАТО няма да се разширява - казва Калев. - Сега искат да поставят Русия на колене. По същия начин Никита Хрушчов се опита да обгради САЩ, като разположи ракети в Куба, но в крайна сметка се оттегли, когато ситуацията загрубя."

Как у нас кацна подобен самолет фантом, четете тук