Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анджело Содано бе държавен секретар на Ватикана при двама папи и имаше могъщо влияние
Анджело Содано бе държавен секретар на Ватикана при двама папи и имаше могъщо влияние

Содано спрял разследване срещу наркомана отец Марсиал Масиел, изнасилил 60 момчета - “делото му направило добро на много хора”

Опитва се да потули разобличаването на Ханс Херман Грьор, който малтретирал семинаристи

Популяризирал дейността на епископи, помагали на дон Фернандо Карадима да блудства с деца

Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - Анджело Содано, който почина на 27 май, след като се зарази с коронавирус и разви пневмония, се е опитал да спре няколко разследвания срещу духовници, изтезавали сексуално деца.

94-годишният италиански католик е бил държавен секретар при двама папи - Йоан Павел II и Бенедикт XVI, заемайки пост номер две във ватиканската йерархия в продължение на 16 години между 1990 и 2006 г.

Содано се сдобива с огромно влияние

по време на понтификата на Йоан Павел II. Причината е, че в последните години здравето на папата се влошава и Содано заедно с тогавашния архиепископ Станислав Дзивиш поемат управлението на Ватикана.

В поредица от разкрития през 2010 г. в National Catholic Reporter публицистът Джейсън Бери, водещ експерт по кризата със сексуалните посегателства в църквата, описва как Содано блокира разследването във Ватикана на мексиканския кардинал Марсиал Масиел Делгадо.

Той бил основател на религиозния орден “Легион на Христа”, чиито правила забранявали да се критикува ръководителят му и да се поставят под съмнение делата му. Именно по тази причина Масиел не е осъден, въпреки че се доказва, че той е водил двойствен живот и е бил педофил, женкар и наркоман. Изнасилил е 60 момчета от семинарията и имал 6 деца от 3 жени. Той бил близък приятел на папа Йоан Павел Втори, но не е ясно дали върховният глава на католическата църква е знаел за зверствата му.

Содано неведнъж е отричал тези твърдения, въпреки че е знаел за фетишите на Масиел. Свидетели твърдят, че Анджело веднъж казал: "Дори всички тези обвинения да бъдат доказани, остава фактът, че делото, което е създал, е причинило добро на толкова много хора и на самата църква. Сега трябва да се уверим, че това добро няма да бъде загубено".

Оказва се, че Делгадо е

правел щедри финансови дарения на Ватикана

и е давал тлъсти подкупи на Анджело и на други висши служители, за да прикриват престъпленията му.

Тези скандали станаха известни в края на първото десетилетие на XXI век. Именно заради тях се смята, че папа Бенедикт XVI го принуждава да подаде оставката си и да се сбогува с поста държавен секретар, но остава декан на кардиналската колегия.

Въпреки това през 2010 г. жертви на сексуално насилие от страна на духовенството обвиниха кардинала за това, че по време на изказването си по случай Великден обясни, че информациите за педофилията на отците са "дребни клюки". Той се обърна лично към папа Бенедикт XVI в началото на службата във Ватикана и посочи, че църквата не бива да бъде повлияна от слуховете за сексуални посегателства срещу деца от католически свещеници.

"Свети отче, божият народ е с теб и няма да допусне да бъде повлиян от дребнавите клюки на момента, от изпитанията, които понякога сполетяват паството на верующите - каза кардинал Анджело Содано. - Църквата е с теб."

Точно в този период стана ясно, че бившият държавен секретар на Ватикана е прикрил и разследването за австрийския кардинал Ханс Херман Грьор.

Тези разкрития прави виенският кардинал Кристоф Шонборн, който обвини публично Содано, но той отрече да има нещо общо с това.

Всичко започва още през 1995 г., когато Шонборн е бил потърсен от жертвите на кардинал Грьор. Той ги изслушва, събира свидетелствата им и е ужасен, когато разбира, че след като ги изнасилвал, Ханс ги приемал, за да се изповядат и да им прости за грешката.

Разказите на малтретираните деца са събрани в доклад,

който е изпратен до папата. Писмото обаче попада в ръцете на Содано, който е яростен защитник на Ханс Грьор и твърдо отрича уличаващите данни. Въпреки протестите на жертвите му той е изпратен в австрийски манастир, без изобщо да бъде отнет статутът му на кардинал. Благодарение на Анджело австрийският кардинал не само не е наказан за сексуалните посегателства, но когато умира през 2003 г. е почетен като верен служител на църквата със специална телеграма, подписана от папа Йоан Павел II.

Кристоф Шонборн продължава да събира уличаващи доказателства срещу други отци и дори се среща със Содано и се опитва да поговори с него за проблема.

"Кардинал Анджело ми каза в лицето: "Жертви? Така казваш!". Бях ужасен. Не очаквах подобен отговор. За него изнасилените момчета не означаваха нищо", казва виенският отец.

След този скандален разговор Шонборн е приет от папа Бенедикт XVI, с когото обсъждат сексуалните посегателства на свещениците и ролята на Содано в потулването на случаите.

"Някои хора във Ватикана излъгаха – казал Шонборн на папата. -

Те унижиха жертвите, за да защитят църквата,

но църквата ще служи добре, когато истината бъде разкрита. Истината ще ви освободи, пише в Евангелието. Жертвите на Грьор все още чакат извинение, а Содано посочва, че това са просто дребнави клюки."

Освен откровенията на виенския кардинал до главата на католическата църква достигат сигнали, че държавният секретар на Ватикана е направил известни трима чилийски епископи, помагали на дон Фернандо Карадима, криминален и сериен педофил в Чили. Днес жертвите му се посещават от папа Франциск.

Интересното е, че името на Содано се появява многократно и в досието на Карло Вигано, архиепископа, който се изправи срещу папа Франциск с обвинението, че прикрива случаите на сексуален тормоз във Ватикана и насърчава хомосексуалното течение.

В деня, в който

Анджело подава оставка като декан

на кардиналската колегия и се пенсионира, оставайки във Ватикана, излиза доклад от 1941 до 2019 г. на “Легиона на Христа”, който признава за блудствата с деца на всички, прикривани от Содано. Някои смятат, че бившият държавен секретар на църквата е знаел за разкритията и затова се е оттеглил от поста си. Картината, която се очертава, е смразяваща - обвиняват се 33-ма духовници на легионерите като насилници на 175 момчета между 11 и 16 години. От тях 60 са изнасилени от Марсиал Масиел. Никъде обаче не се споменава самият Содано да е блудствал с деца.

И въпреки всички тези разкрития на десетки монаси с висок сан, прикривани от Анджело Содано, Ватиканът почете тържествено кончината му.

"Смъртта на кардинал Анджело Содано събужда в душата ми чувства на

благодарност към Господ за дара на този уважаван човек

на църквата, който изживя свещеничеството си с щедрост – пише папа Франциск в съболезнователна телеграма до сестрата на покойния кардинал. - В Римската курия той изпълняваше мисията си с образцова отдаденост и на всяка позиция се доказа като църковно дисциплиниран човек, любящ пастир, изпълнен с желанието да се разпространява навсякъде Евангелието."

Папата припомня и подчертава важните отговорности на Содано във ватиканската дипломация, деликатната длъжност на държавен секретар, заемана от кардинала между 1991 и 2006 г., както и усърдието, с което той насърчава "диалога и помирението" в папски представителства на Кито, Еквадор, Уругвай и Чили. Телеграмата завършва с молитви за кардинала и близост до семейството му и общността на Асти, където кардинал Содано започва своето служение.

Ватиканът обръща специално внимание и на заслугите на Анджело Содано, който изиграва

ключова роля в постигането на мир

между САЩ и целия Западен фронт в месеците на подготовка за двете войни в Залива (1991 и 2002 г.). Той действа зад кулисите с поверителни срещи.

Друго негово дипломатическо постижение е, че е придружавал папа Йоан Павел II в средата на 90-те, за да бъде осигурена хуманитарна помощ по време на войната в Босна. По-рано, като ръководител на дипломацията на Ватикана, Содано бил посредник и в конфликта между Чили и Аржентина.

Позициите, които си изгражда, му позволяват дори след като се пенсионира, да упражнява значително влияние върху служителите на Ватикана.

Доклад разкрива, че 33 висши духовници са изнасилили 175 момчета.
Доклад разкрива, че 33 висши духовници са изнасилили 175 момчета.
Дон Фернандо Карадима е сериен педифил.
Дон Фернандо Карадима е сериен педифил.
Ханс Херман Грьор изнасилвал момчетата, а след това ги карал да се изповядат пред него за стореното.
Ханс Херман Грьор изнасилвал момчетата, а след това ги карал да се изповядат пред него за стореното.