Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти всички деца с мистериозния хепатит влизат
в болница.
Почти всички деца с мистериозния хепатит влизат в болница.

Вирусолозите изключват връзка на заболяването с ваксините срещу коронавируса

Пандемията все още не е затихнала по света, но ново заболяване успя да предизвика истинска паника. Мистериозният хепатит се появява първоначално на територията на Великобритания, след което само за няколко седмици са регистрирани случаи в САЩ и ЕС. Всички засегнати са деца на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5. Това, което предизвиква притеснение у лекарите, е фактът, че при 13 процента от случаите, се налага чернодробна трансплантация. Останалите заболели не могат да се възстановят без хоспитализация.

Причината за чернодробните възпаления засега остава неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно. До момента доминира версията, че

основна роля

има аденовирус,

който обикновено предизвиква настинки, повръщане и диария. Според учените тежките форми на хепатит при децата са много редки. Например във Великобритания броят на подобни случаи е едноцифрен за цяла година, докато миналия месец само за седмица са били регистрирани 60 случая.

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи, като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

България също започна тестове

за наличието на мистериозния остър хепатит при децата. Само преди няколко дни се появиха съмнения, че дете на 5 години от Бургас е носител на новия хепатитен вирус, но от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) отхвърлиха вероятността след направени множество проби. Здравното министерство вече е информирало личните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца. Те съветват личните лекари да изпращат съмнителните проби в НЦЗПБ за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени.

В цял свят медиците наричат новия хепатитен вирус "мистериозен", защото той не може да бъде засечен от стандартните тестове, а и не е уточнен произходът му.

"По принцип хепатитите при децата са редки и мистериозното е, че се натрупват случаи при малки деца, които в предишните години не сме наблюдавали. Причинител в част от случаите донякъде е установен - касае се за аденовирус. При над половината от случаите няма конкретен причинител", коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заразените деца нямат връзка помежду си

и за епидемия не може да се говори, твърдят експертите. Възможно е хепатитът да е причинен от аденовирус в комбинация с COVID-19 или друг вирус.

По принцип хепатитът е възпаление на черния дроб. Той може да бъде предизвикан както от класическите хепатитни вируси, така и от други вируси, от отрови в алкохола или от затлъстяване.

При засегнатите сега деца

заболяването може да се дължи на специален аденовирус - 41

Малките деца често прекарват инфекции от него, като заболяването преминава с леко разстройство и повръщане. Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност.

Засега не е ясно дали при всички заболели са били направени тестове за наличието на 41.

Заболяването е доста рядко и доказателствата за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде оценен. Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими. Според вирусолога Ървинг Уилям от университета в Нотингам не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и COVID-19. Той смята, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали COVID и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма. Възможно е случаите на хепатит да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки. През изминалите две години децата много рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, докато сега те отново са навън, където има

разнообразие от вируси и бактерии, включително аденовируси,

срещу които имунната им система все още не е успяла да изгради антитела.

Учените категорично отхвърлят тезата, че има връзка между новия хепатит и ваксините, тъй като децата, които са се разболели, не са били ваксинирани.