Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като прекара COVID, кралицата все по-рядко се появява на събития.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
След като прекара COVID, кралицата все по-рядко се появява на събития. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Кралицата не иска да я виждат в инвалидна количка

Страховете, че британската кралица може да не участва в тържествата за платинения си юбилей от възкачването на трона, се засилиха, след като Бъкингамският дворец съобщи в четвъртък, че Елизабет II няма да се включи в традиционните градински партита. Те трябваше да бъдат възстановени следващата сряда след 3-годишно прекъсване заради пандемията и да са подготовка на грандиозните празненства по случай 70-те години от нейното царуване в началото на юни.

96-годишната кралица обаче изпитва все по-сериозни проблеми с мобилността, след като се зарази с COVID в края на февруари. Този вирус ви кара да се чувствате много уморени и напълно съсипани, нали, каза тя по време на видеоразговор с медици през април. След това успя да присъства само на панихида за покойния си съпруг принц Филип. Пристигна в църквата с бастун и подкрепяна от сина си принц Андрю. Съобщено бе, че транспортирането ѝ тогава от замъка Уиндзор до Уестминстърското абатство е било като военна операция, за да се гарантира, че няма да продължи повече от 45 минути и да я изтощи прекомерно.

Източници от двореца твърдят, че лекарският екип на кралицата прави всичко възможно да гарантира, че тя ще може да се включи в някои от тържествата за платинения юбилей, но шансовете не са големи. Идеята Елизабет II да бъде в инвалидна количка или в някакво друго помощно средство за придвижване на възрастни хора категорично е отхвърлена. Не само защото това

може да подкопае образа ѝ на силен монарх,

но защото по същия начин е трябвало да се движи покойната ѝ сестра принцеса Маргарет през последните 6 месеца от живота си. “Това е образ, който те преследва, и едва ли е нещо, което кралицата обича да си спомня”, казва кралски източник пред в. “Дейли мейл”.

Първото градинско парти трябва да се състои следващата сряда в Бъкингамския дворец и по-късно ще има още три в други резиденции на кралското семейство. На тях биват канени и награждавани около 30 000 души с принос за развитието на британското общество и това се смята за едно от любимите задължения на Нейно Величество. Все още не е ясно кои от членовете на кралското семейство ще я отменят в тази задача, както и как ще си разпределят ролите по време на 4-дневните тържества за платинения юбилей на Елизабет II.

Те ще се проведат между втори и пети юни, като жителите на Обединеното кралство

получиха 4 почивни дни, за да им се насладят

Планирано е да има грандиозен концерт с най-големите британски звезди пред Бъкингамския дворец, като традицията повелява кралицата и останалите членове на кралското семейство да приветстват дошлите от балкона му. Дали обаче Елизабет II ще е в състояние да го направи, или от екипа ѝ ще измислят някакви нестандартни средства да се включи онлайн, все още не е съобщено. Откакто започна пандемията, кралицата се премести в замъка Уиндзор извън британската столица. Там почина съпругът ѝ принц Филип преди година и тя пожела да остане близо до гроба му. Кралски източници твърдят, че внукът ѝ принц Уилям и семейството му планират също да се преместат от Лондон в Уиндзор, за да бъдат близо до нея.