Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Запазената марка като ученичка били високите токчета, яркото червило и червеният маникюр

Адвокатът на жертвите сигнализира, че страната ни не е конфискувала авоарите

“Хората страняха от момичето, но то беше много интелигентно”, спомнят си съучениците

Криптокралицата Ружа Игнатова като гимназистка е обожавала клюките, пицата, питиетата бейлис и уроците по религия. Това става ясно от нейната забавна кратка биография по повод на завършването й през 1999 г.

"Ружа е приятелски настроена към всички - пише тя. - Винаги е в добро настроение, а учителите много я обичат. Тя е перфектен шофьор, мрази алкохола и никога не би се съгласила да яде пица. Любимите й часове бяха, разбира се, физическо възпитание (тя не пропусна нито един урок) и от време на време часовете по религия (но само след като г-н Уинър дойде). Като цяло Ружа се разбираше много добре със съучениците си.

Все пак трябва да се придържам към истината (шегува се Ружа). Може би ми беше приятно да тормозя някои съученици. Никога не съм била против да разпространявам най-новите и забавни истории за тях. Автомобилът също не ми беше най-добрият приятел, предпочитах да ме возят! Бях добре дошла в часовете по физическо възпитание, но по-добре да не говоря много за враждата в часовете по религия, защото тогава наистина бихте могли да добиете грешна представа за мен. Всичко, което ям по време на учебни пътувания, е пица и бейлис, но... оцелях!"

Според публикация на немското издание Kontextwochenzeitung в гимназията нашенката, за която наскоро стана ясно, че е сменила гражданството си с германско, правела впечатление със своята екстравагантност. Това споделят и нейни бивши съученици.

"Високи токчета, червен маникюр, яркочервено червило - това беше нейната запазена марка като тийнейджърка", спомнят си хората от училището й. Според тях Игнатова се забелязвала отдалеч и никой не оставал равнодушен към външния й вид.

И ако оценките за него са полярни, то за интелигентността й всички са единодушни. Съучениците й твърдят, че тя била много умна, правела впечатление със своите познания и желанието да учи нови неща. Четяла много книги и умеела да комуникира с всеки.

Познатите й не били учудени от факта, че години по-късно тя спечелила докторска степен по икономика в Констанц с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер". Завършила и обучение по право в Оксфорд.

Според международни издания на 14 декември 2014 г. мюнхенският адвокат Мартин Б. изготвил правно становище, което удостоверява, че OneCoin е "законен продукт". Оттам нататък пирамидата, която по данни на американските служби била създадена от Ружа, започнала да се развива.

С новата криптовалута, в която инвестирали стотици хиляди хора, дошли и големите печалби. Истински легенди се носят за това как родената в Русе Игнатова харчела милионите долари. Сред придобивките й били скъпи имоти, дрехи, бижута и ценни вещи. За това свидетелствали както хора в обкръжението й, така и служителите в луксозните бутици, в които пазарувала.

Пред Би Би Си бивша портиерка в Abbots House си спомня как пред сградата Ружа паркирала Rolls-Royce, в който пътували и гардовете й.

"Прибираше се от пазаруване в дизайнерските бутици в Лондон, а всеки охранител носеше поне по 20 чанти в ръцете си", разказва портиерката на сградата, в която Игнатова имала апартамент.

По думите й в него над камината имало поставена снимка на Ленин. Ружа обаче не нощувала често там, тъй като притежавала имоти в различни страни - в България, в Дубай, около Франкфурт. Дали в момента тя се крие в някой от тях, не е ясно. Игнатова бе обявена за издирване още през 2017 година, когато следите й се изгубиха. Версиите къде може да е намерила убежище са различни. Нейният брат Константин свидетелства, че сестра му била посрещната от група руснаци малко след като кацнала със самолет в гръцката столица. Тази информация получил от един от гардовете й, който летял с нея до Атина. Охранителят разказал, че шефката му се качила в колата на групата, която я чакала, без допълнителен багаж. Носела със себе си единствено чантата си.

Въпреки че от криптокралицата няма никаква следа години наред, жертвите на измамата все още не са изгубили надежда, че ще си върнат парите.

Адвокатът на измамените Джонатан Леви смята, че България трябва да понесе съдебна отговорност за схемата, измислена от Игнатова.

През ноември 2021 г. юристът подаде жалба до българския омбудсман, в която написа, че правителството ни не е изпълнило задълженията си по мандата на ЕС към жертвите на пирамидата на стойност до 20 млрд. долара. В информация, публикувана на личната страница на кантората, пише, че клиентите му искат разследване за злоупотреба от страна на българското правителство, тъй като OneCoin и неговите поделения продължавали да оперират на територията на страната.

"Българското правителство не е предприело стъпки за конфискуване на активи от компанията, включително недвижими имоти, банкови сметки и 230 хил. биткойна на стойност над 12 милиарда евро - пише в сигнала. - OneCoin е обявен за престъпно предприятие от Съединените щати и други правителства, а неговият организатор Ружа Игнатова е беглец. Въпреки това сдружението успя да проведе събитие за набиране на персонал през юли 2021 г. в България.

По ирония на съдбата OneCoin някога се обяви за "убиец на биткойните", но случайното придобиване на биткойни дава възможност на инвеститорите да възстановят загубите си само ако България е сериозна и залови престъпниците на своя територия. Смята се, че криптовалутата е една от най-големите и успешни финансови пирамиди в историята."

Екипът на Леви допълва, че по-голямата част от финансовите средства все още са в ръцете на организацията.

"OneCoin има връзки с насилствена организирана престъпност и тероризъм - пише в жалбата до българските власти. - Жертвите са били заплашвани с насилие, ако говорят пред някого, а промоутърите на компанията са били отвличани и нападани."

В изпратения сигнал юристът обяснява още, че излъганите инвеститори искат да бъде обявена награда в размер на 1 млрд. евро за информация, която ще доведе до ареста на Ружа Игнатова и възстановяване на липсващите пари, взети от клиентите.

"Сумата за наградата да бъде изплатена от възстановените активи на OneCoin", изясняват специалистите.

До момента все още няма процедура пред който и да е съд в България по жалбата на адвоката.