Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Различните видове напрежения изглеждат като театрална постановка за пред публиката

- Г-н Асланов, ще се разпадне ли управляващата коалиция, след като има множество разделителни линии - управителя на БНБ, РСМ, Украйна?

- Няма да се разпадне по няколко причини. Това мнозинство в голямата си част е съставено от индивиди, които или са лично назначени за преданост към партийните лидери, или случайно са попаднали в парламента. Тях ще ги държи в равновесие интересът да не загубят статуса си.

На близо 60% от депутатите това

им е за първи

път в живота,

властта е афродизиак и няма лесно да се откажат.

Това е едната причина. Второ, всички видове напрежения приличат на театрална постановка за пред публиката. Някой иска да покаже, че има характер и отстоява каузи, но отдолу стои интересът.

На повърхността ги държи още нещо. Те са наясно, че не само никой не иска избори, но и няма желаещи да управляват. До голяма степен опозицията също разиграва подобен театър. Пъчи се, но не иска в този момент да поеме държавното кормило.

За да се разпадне коалицията и да се смени властта, трябва видимата алтернатива да е приемлива за мнозинството от хората. ГЕРБ и ДПС не са желани. Рано или късно това ще се промени. Не знам как и кой може да го направи. Може би ако правителството започне да затъва в корупционни скандали.

Все още всичко им се прощава

заради плашилото ГЕРБ и ДПС, които справедливо или не, станаха символ на корупцията.

Но ако хората разберат, че промяната е проформа, всичко ще е различно. Не сме видели начина, по който лидерите ще отиграят евентуални корупционни скандали. Знаем отношението им към чуждата корупция - тази на предишните управляващи, към своята още не го познаваме.

- Може ли да има предсрочни избори?

- За това трябва да има много силен външен от тяхна гледна точка стимул - събитие извън техния контрол. Такова може да са местните избори през 2023 г. Какво ще се случи след тях, зависи от резултата на всяка от четирите партии.

- Преди местните избори не е ли възможно да има предсрочен вот, имайки предвид големите разногласия по темите Украйна и РСМ?

- Украйна и Македония са казуси, които са в ръцете на парламентарното мнозинство.

За Украйна има мнозинство -

всички без БСП

и “Възраждане”.

За РСМ в изолация е само "Продължаваме промяната". Ставаме свидетели на мнозинства и с участието на опозицията. За управителя на БНБ в крайна сметка съм сигурен, че се върви към откриване на нова процедура.

- Има ли вероятност ключово събитие да доведе до разпада на коалицията и какво може да е то?

- Ако има

разтърсващо извънредно събитие

от вътрешнополитически характер. Например силна инициатива на президента. На този етап, макар и критично настроен към правителството, той е доста предпазлив.

Изглежда, че не му се иска да се връща към ролята си от миналата година на едва ли не едноличен управляващ държавата. Не е в негов интерес. Ако правителството направи нещо, за да го предизвика - пряко участие на България във военния конфликт или отстъпки за РСМ, ще се скъсат връзките между Румен Радев и мнозинството.

Противопостави ли се той на кабинета, това ще е краят му. В момента са в крехък баланс. Не забравяйте, че в парламента има поне три пропрезидентски партии - БСП, ИТН и ДБ, които също го подкрепят. Президентът е силният играч на фона на общото недоверие към всички. Ако ситуацията излезе извън контрол, той може да я овладее.