Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЖО БАЙДЪН
ДЖО БАЙДЪН

Документът позволява на Джо Байдън да праща военно оборудване на украинците без административни пречки

В опит да спре руската инвазия в Украйна Сенатът на САЩ единодушно одобри важен закон, който съживява програма от времето на Втората световна война, съобщи сп. “Политико”.

Законодателното предложение, известно като “Ленд-лийз”, позволява на президента Джо Байдън по-ефективно да снабдява с оръжия и други доставки Украйна без отнемащи време бюрократични спънки и процедури.

Законът разрешава дефакто подаряване на оборудване, като разпоредбите предвиждат, че страните получателки ще го изплатят на Вашингтон по-късно.

Програмата стана актуална, след като украинските въоръжени сили доказаха, че

могат да отблъснат руските войски,

които обстрелваха украинските градове от края на февруари.

Властите в САЩ прибягват до изключителни тактики, използвани за последно по време на най-значимия глобален конфликт на XX век – още един знак за убеждението на Вашингтон и съюзниците му в Европа, че инвазията на Русия представлява екзистенциална заплаха за либералния ред, отбелязва “Политико”.

Това е индикация и за още нещо - западният свят вярва, че Киев вече може да спечели битката срещу Москва. Конгресът на САЩ наскоро одобри близо 14 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна, част от която вече е раздадена. Във вторник Държавният департамент обяви допълнителни 100 милиона долара за финансиране на ракети “Джавелин” и други материали, с което

общата помощ за сигурността е достигнала 1,7 милиарда долара

след нахлуването на Русия на 24 февруари.

“Докато войната в Украйна се разгръща, възможно най-бързото предоставяне на военна помощ е от ключово значение за способността на страната да се защитава от непредизвиканите атаки на Путин”, каза сенаторката Джийн Шахин от Ню Хемпшир.

Ако законопроектът бъде приет от Камарата на представителите, то “Ленд-лийз” ще влезе отново в сила най-малко 81 години след като е бил използван за побеждаването на Хитлер. Смята се, че именно тази програма е била решаваща за изхода на конфликта през Втората световна война.

Подписан от бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт, законът е официално озаглавен “акт за насърчаване на отбраната на САЩ”. Системата позволи на Вашингтон да помага на съюзниците си от Втората световна война с оръжейни доставки, включително боеприпаси, танкове, самолети, камиони и храна и суровини.

Рузвелт предложи концепцията за “Ленд-лийз”,

след като през 1940 г. тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил предупреди, че страната му вече не може да плаща в брой за военни материали в борбата с Адолф Хитлер.

Според закона международният получател на военни материали може да се разплати на даряващата нация “в един следващ ден”. Методът беше обявен като “променящ играта”, тъй като позволяваше на Вашингтон да засили доставките без политически или дипломатически процедурни пречки.

По онова време документът е предназначен да служи на интересите на САЩ, като помага за победата над нацистка Германия, без Вашингтон да участва пряко във войната.

Засега не е ясно дали Камарата на представителите ще се заеме с приетия от Сената закон, преди и двете камари да напуснат Вашингтон в четвъртък за предварително планирана двуседмична почивка, пише “Политико”. След това той трябва да бъде подписан и от президента Байдън.