Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учителка преподава урок в сибирското село.
Учителка преподава урок в сибирското село.

Наказанието за това вече е 15 г. колония

В няколко руски училища и университети учители са били докладвани на властите от учениците си заради антивоенни изказвания. Според новия закон, наложен от Кремъл, за това ги заплашват 15 г. затвор. Роди ли войната в Украйна наследниците на Павлик Морозов – 13-годишното момче, което през 30-те години на миналия век свидетелства в съда срещу своя баща кулак и е превърнато в герой от съветската пропаганда заради разобличението на класовия враг в семейните редици?

Учителката от Пенза Ирина Ген вероятно ще се озове за дълго зад решетките заради “фалшиви новини” за действията на руските въоръжени сили. Оплакването срещу нея е подадено от учениците ѝ, разказва местният активист от “Ляв фронт” Сергей Падалкин. 55-годишната преподавателка по английски език работи в местното училище за подготовка на олимпийски надежди. Осмокласници ѝ се оплакали, че на Русия е забранено да участва в състезания в Европа, разказва Би Би Си. Ако се съди по разговора, записан от децата на диктофон, едно от момичетата било недоволно, че няма да може да замине за чужбина заради наложените санкции.

“Мисля, че това е правилно.

Докато руснаците не започнат

да се държат цивилизовано,

това ще продължава вечно”, отговаря тя. Обяснява, че Украйна е независима държава, а Русия е поискала да свали правителството ѝ. “Държавата ни е тоталитарна – продължава учителката, като леко понижава гласа си. – Всички другомислещи са смятани за престъпници. Всички ще ни затворят за 15 г. И аз сега ще вляза зад решетките за 15 г.” Опасните думи били предадени от осмокласниците в полицията и се предполага, че те са били предварително подготвени да ѝ устроят капан.

На 30 март срещу Ирина Ген е заведено дело за разпространение на очевидно лъжлива информация за въоръжените сили, казва адвокатът Александър Федулов от международната правозащитна група “Агора”, който е поел защитата на преподавателката. Той потвърждава, че обвинението е именно заради разговора с учениците. Наказанието за това “престъпление” е 15 г. колония. 

В останалите случаи до наказателно преследване на педагозите не се е стигнало. Но учителка от Сахалин също получила административно наказание и глоба за разпространение на фалшиви новини. Педагожката от училище в град Корсаков Марина Дубова не подкрепяла действията на руската армия и казала гласно мнението си, докато била в клас. Учениците също я записали, но този път на видео. Наказанието ѝ е наложено заради публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили. Дубова разказва, че в междучасието учениците поискали мнението ѝ за “специалната операция”. “Отговорих, че смятам военните действия за грешка, а се оказа, че те са записвали разговора на телефон. И този запис се озова в полицията.” Тя е в ужас от агресията, която децата проявяват при обсъждането на украинските събития, както и от указанията как да се говори за “спецоперацията”, разпространени в училището.

Владимир Путин на среща със студенти във Владивосток
Владимир Путин на среща със студенти във Владивосток

Глоба получила и преподавателката от Амурския държавен университет Евгения Пайгина – по същия административен кодекс. Според Благовещенския градски съд учителката убеждавала студентите, че Русия е превзела незаконно Крим. Тя нарекла неадекватни хората, които слагат знаците Z и V (в подкрепа на войната) на автомобилите си, и обвинила армията, че бомбардира мирни жители в Украйна и действа като нацистка Германия през 1941 г. Съдът я глобил с 30 000 рубли (350 долара). Пайгина не признала вината си и нарекла обвиненията клевета. “Майката на една от студентките се обадила на 112 и се оплакала от мен, макар че не е била на лекцията и не е чула нищо лично. Студентите, които са били разпитвани по случая, са дъщерята на тази жена и нейната приятелка”, разказва преподавателката.

Учителка от Астрахан пък била

уволнена заради

политически разговори

на работното място. Елена Байбекова също настоява, че никога не е правила политически беседи с учениците. Като официален повод за освобождаването ѝ администрацията посочила отсъствие от работа. Елена ходела на протести в свободното си време и не криела това. Като снимка на фейсбук страницата си е избрала статия на наскоро закрития независим вестник “Новая газета” с портрет на опозиционера Алексей Навални. На 27 февруари Байбекова била задържана за 5 дни за участие в протест. 

След началото на инвазията в Украйна в руските училища е била активизирана идеологическата работа, пише Би Би Си. От 1 март са били въведени специални уроци, на които се говорело как в Украйна има фашистки режим, а

Русия е била

принудена да започне

своята не-война,

за да установи мир. Министерството на просвещението провело открит урок “Защитниците на мира”: на достъпно за всички излъчване е ставало дума за опасността от НАТО за Русия и за това, че освободителната мисия е била необходима. По официални данни урокът е бил гледан от над 5 млн. души.

За да бъде обяснена ситуацията на най-малките, е бил създаден анимационният филм “Приказка за Ваня и Микола”. Ваня е момченце с руски трикольор на фланелката си, което взема пръчката на украинския Микола, за да не бие той с нея по-малките момченца от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република. През март много ученици се включиха във флашмобове и акции в подкрепа на руската армия, поръчани във връзка с поредната годишнина от анексирането на Крим.

Пропаганда тече и в руските университети. В началото на инвазията много студенти и преподаватели подписвали колективни писма срещу нападението над Украйна. След 4 март обаче всяко изявление против войната стана криминално престъпление, което се наказва строго. Впоследствие се появили нови лекции и цели предмети за събитията в Украйна и борбата с дезинформацията. Университети премахват “ненужни” програми като Liberal arts в Руската академия за народно стопанство и държавна служба в Москва. За нея се твърди, че разрушава традиционните ценности и противоречи на стратегията за национална сигурност. 

Опозиционното издание “Медуза”, което е забранено в Русия и работи от чужбина, пише, че някои педагози отказват да четат пропагандните лекции, както например се случило в Томск. В местния вуз били получени методически указания как да се преподава историята на Украйна и да се говори за борбата с “фалшивите новини”. В тях се казва, че Украйна никога не е имала устойчива традиция на истинска собствена държавност, а като дезинформация например е определено обстрелването на жилищни райони в Харков. Педагози разказали, че

не са провели уроците

по тези указания,

убедени в политическата им деформация.

Но има и обратни примери – когато студенти се оплакват не от критиките срещу войната в Украйна, а срещу онези, които опитват да я разпалят. Възпитаници на държавния университет в Санкт Петербург например се оплакали на администрацията от професор, който призовавал в социалните мрежи “депутатите от украинската Рада да бъдат бесени на собствените им черва”. Той се радвал и на смъртта на американски журналист в Украйна. Младежите посочили, че такива изказвания разпалват междунационална ненавист и унижават човешкото достойнство на национален признак. Жалбата била предадена в полицията. В лекциите си същият професор отричал украинската държавност и бил убеден, че единственият спокоен период в украинската история е била съветската власт.  (24часа)