Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като само преди три месеца повечето големи банки увеличиха тарифите за таксите си, сега клиентите получават уведомления, че от април предстои ново вдигане на цените на услугите. Някои по-малки банки са вдигнали тарифите още в последните дни на март. 

Проверка на “24 часа” установи, че онлайн банкирането вече излиза 10 пъти по-евтино от това на гише. Отделни банки

искат 10 лв., за да

наредят плащане или

захранване на сметка,

докато цената на същата услуга, но ползвана онлайн, се запазва в интервала 0,78 - 1,20 лв. 

От Банка ДСК съобщиха на клиентите си, че от 28 март междубанковият превод вече ще струва 6 лева, а вътрешнобанковите - 4,50 лв.

 УниКредит Булбанк също е вдигнала таксата за междубанков превод на 6 лв. Същата е цената и на вътрешнобанков превод. А през приложението за онлайн банкиране цената е 1,20 лева. 

В ПИБ преводът между банки за физически лица струва 5,90 лв., а през електронната услуга MyFibank - 1 лев. С един лев по-евтино иска Пощенска банка - 5 лева. 

От 18 март Централна кооперативна банка вече извършва преводите на каса с депозиране на пари в наличност срещу 0,8% от сумата, но не по-малко от 8 лева, безналичните преводи са 4,50, докато

същите операции онлайн

са запазили цената си,

която е 1 лев. 

На сайта си ОББ съобщава, че от 4 април междубанковият превод с вноска на каса ще поскъпне до 1% от сумата, но минимум 10 лв.

Цената през онлайн и мобилно банкиране остава 0,90 лв. Срещу 4,50 лв. може да се правят плащания към бюджета през гишета на ОББ.

По-малките банки, някои от които в началото на годината се въздържаха да увеличават таксите,

сега правят догонващи

повишения

Някои от тях искат за същата услуга 20 лв., а чрез електронно банкиране - 12 лева. Промените в техните тарифи влизат в сила от 18 или 20 март.

Заедно с вдигането на банковите такси

се задава и увеличение

на лихвите по кредити

Според финансиста Красимир Катев всички европейски централни банки вече са готови на тази стъпка в скоро време. 

Анализатори дават пример, че вдигането на лихвите може да оскъпи годишните разходи за обслужване на заем средно с 400-750 лв. Разделено на 12, това прави между 33 и 62 лв. месечно.