Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков говори от Дубай на екран в офиса на Нове Холдинг
Снимка: Велислав Николов
Васил Божков говори от Дубай на екран в офиса на Нове Холдинг Снимка: Велислав Николов

От Дубай бизнесменът повтори обвиненията, че е давал пари на бившия финансов министър и на пиара на ГЕРБ 

От  Eвропрокуратурата ме потърсиха и дадох показания точно на 8 март. Никой от българските власти не ме е търсил. Не познавам премиера Кирил Петков. Това каза на брифинг чрез видеоконферентна връзка от Дубай бизнесменът с 19 обвинения Васил Божков. 

Той обаче отказа да отговори на въпрос има ли нови доказателства по казуса, заради който е давал показания и заради който миналия четвъртък бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, ексфинансовият министър  и пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Нямало как да съобщи какво е предоставил на европейските прокурори , защото това би провалило разследването.

Бизнесменът отново потвърди, че е готов да се върне в България веднага след като бъде снет за издирване от Интерпол и отрече да е финансирал протестите. Той отрече и да е бил предупреден за акцията срещу него и затова да е избягал. Твърди, че е отлетял със собствения си самолет на планирана среща. Когато обаче разбрал, че е обявен за издирване, решил да не се връща. 

Божков припомни казуса с ФК "Левски", като обясни, че бил принуден да го купи, както и този с Нова телевизия и паметната записка, под която стои подписът на Кирил Домусчиев.

Давал съм пари и на Влади, и на Севда. На Влади давах 20% от печалбата, на Севда - когато и колкото имаха нужда. Така описа казуса с даването на подкупите Васил Божков. 

С Бойко Борисов разговарях в резиденция "Бояна" . Той ми каза: "Виждаш какво става, ще оправим нещата, но трябва да помагаш". След това ме изпрати при Менда Стоянова, която свърши работата, промени закона. След това отидох при Влади, който да ми каже какво следва. На Севдалина съм давал различни суми, колкото им трябват за различни нужди.

В 13 часа ГЕРБ ще даде специална пресконференция, на която ще коментира твърденията на Божков.

Той твърди още, че не е знаел за ареста на тримата миналата седмица и нямал отношение към него. Отрече да има нови доказателства по случая с твърденията му за изнудване, сигнал за който бил подал в българската прокуратура преди 2 години.

Бизнесменът посъветва журналистите да направят експеримент колко лесно се носят пари в големи количества. "Влизаш, запалваш си пурата, оставяш парите и излизаш, без да си я допушил", разказа той.

И добави: "Аз съм се оплакал, прокуратурата да разследва". Божков отрече всички обвинения срещу него - от опит за изнасилване до убийства на хора. Обясни, че е имал намерение да продаде бизнеса си заради рекета, но тогава бе поправен законът за хазарта, за да се забрани рекламата. Поправките внесе един палячо, какъвто е Валери Симеонов и това ме спря, каза Божков.