Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изстреляхме далеч от Земята машина за $9 млрд. да търси следи от Големия взрив и да открие първата екзопланета с течна вода

На 25 декември 2021 г., докато християните по цялата планета празнуват Коледа, от космодрума край град Куру, Френска Гвиана, на борда на европейската ракета „Ариана 5“ в Kосмоса успешно излита космическият телескоп „Джеймс Уеб“. Малцина от събралите се около празничните маси хора осъзнават, че в този момент човечеството е направило може би една от най-големите си и важни стъпки към разбирането на Вселената.

Една невероятно красива машина на стойност 9 милиарда долара започна дългото си и студено пътуване из Слънчевата система, за да послужи като око към необятните тайни на Космоса.

В следващите дни „Джеймс Уеб“ пропътува около милион и половина километра до т.нар. втора Точка на Лагранж (L2), където гравитационните сили ще са в перфектен баланс, за да може телескопът да се задържи в стабилна орбита. И от средата на февруари вече се готвим за първите резултати от наблюденията му.

Но какво всъщност очакват учените да открият с новата си свръхмодерна играчка? Астрономите от десетилетия разполагат с чудесно работещия и сравнително лесен за поддръжка космически телескоп „Хъбъл“, който ни е изпратил някои от най-невероятните изображения на звездите. Негова е също и заслугата да научим, че във Вселената звездни системи, подобни на нашата, изобщо не са чак такава рядкост. Какво повече може новата машина за наблюдение на Вселената, кръстена на бившия шеф на НАСА Джеймс Уеб? За разлика от „Хъбъл“ при повреда „Джеймс Уеб“ не може да бъде ремонтиран, което превръща мисията в може би най-хазартния ход в историята на земната наука.

Защо учените от НАСА и Европейската космическа агенция рискуват да изхарчат толкова много пари за разработка за сложен уред, който да изпратят толкова далеч от Земята?

Отговорите четете в брой 2/2022 на сп. "Космос".