Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдържанието на витамин D в организма може да се установи чрез кръвен тест.
Съдържанието на витамин D в организма може да се установи чрез кръвен тест.

Острият му недостиг допринася за развитие на инсулинова резистентност и хронични неинфекциозни заболявания

Липсата на витамин D в организма значително увеличава риска от тежко протичане и смърт от COVID-19, установиха учени от университета Бар-Илан и медицинския център “Галилея” в Израел. За това информира Times of Israel.

Авторите на изследването са стигнали до извода, че витамините не са в състояние да заменят ваксините, но помагат да се избегнат най-лошите последствия от коронавируса.

“Видяхме разликата в риска да прекарате тежко ковид инфекцията, когато имате дефицит на витамин D и когато той е в норма”, казва един от съавторите на работата, д-р Амиел Дрор от медицинския център “Галилея”.

Въпреки че проучването разглежда данните до появата на омикрон, те важат и за този вариант, уточнява д-р Дрор. Той обяснява, че витамин D помага за повишаване на общия имунитет и усилва защитните сили на организма срещу вирусни патогени, които го атакуват през дихателната система.

По предварителни данни от проучването 26% от хоспитализираните пациенти с дефицит на витамин D са починали от коронавирус. А сред тези, при които витаминът е бил в норма преди хоспитализацията, делът на смъртните случаи е 3%.

Новите резултати показват, че дефицитът на витамин D увеличава риска от тежко и критично заболяване 14 пъти при пациенти с COVID-19.

Недостигът на витамина

може да се превърне в сериозен

проблем дори и без COVID-19,

предупреждават медици. Острият му дефицит допринася за развитие на инсулинова резистентност. Хората с липса на витамин D са изложени на риск от развитие на хронични неинфекциозни заболявания.

Защо е толкова важен?

Лекарите не се уморяват да ни напомнят колко важен е витамин D особено сега по време на пандемията от коронавируса. Руската лекарка д-р Марина Фурсова, директор на лаборатория, разказва пред Pravda.Ru защо “слънчевият” витамин е толкова важен и как да се компенсира дефицитът му.

Статистиката сочи, че има само три държави в света - Швеция, Виетнам и Тайланд, чиито жители имат оптимално ниво на витамин D в кръвта > 60 ng/ml, или > 75 nmol / l. Дефицитът на витамин D засяга близо 1 млрд. души по света.

Какви са основните му функции в организма?

- Повишава минерализацията на костната тъкан и нормалното възпроизвеждане на остеобласти (костни клетки);

- Повишава абсорбцията на калций и фосфор от червата;

- Намалява отделянето на калций в урината;

- Допринася за понижаване на кръвното налягане и за намаляване на хиперплазията на лявата камера на сърцето поради отпускането на съдовата гладка мускулатура;

- Предпазва от инфекциозни и автоимунни заболявания.

Кога се говори за дефицит?

Важно е човек да знае дали има дефицит, или недостиг, и при необходимост в каква доза да го приема. Предозиране не бива да се допуска, затова се налага консултация с лекар.

Има основни критерии за оценка на нивото на витамин D:

- тежък дефицит — < 20 ng/ml (< 50 nmol/l);

- недостиг - 20-29 ng / ml (50-74 nmol / l);

- оптималното ниво е 30-100 ng/ml (75-250 nmol/l);

> 100 ng / ml (> 250 nmol / l) - възможен е токсичен ефект.

Д-р Фурсова отбелязва, че не е необходимо при всеки постоянно да се мерят стойностите на витамин D.

Възможни симптоми:

- Когато слънчевият витамин липсва, човек изпада в летаргия, става апатичен, обземат го депресивни настроения.

- Страда по-често от настинки, алергични реакции, повишена умора, лошо настроение, безсъние, хронична болка в мускулите и ставите.

- Възможно е да се развие сколиоза и други скелетни деформации, има риск от фрактури.

- Косата става суха и чуплива, ноктите са напукани и се разслояват.

- Краката и дланите се изпотяват.

За кого е наложително да следи периодично нивата си на витамин D:

- Пациенти с костно заболяване;

- Възрастни хора над 60 години;

- Хора със затлъстяване;

- Бременни и кърмещи жени;

- Хора с хронично бъбречно заболяване и чернодробна недостатъчност втора или трета степен;

- Хора, страдащи от възпалителни заболявания на червата;

- Пациенти след бариатрична хирургия (оперативно лечение на болестно затлъстяване);

- Пациенти с туберкулоза;

- Хора, които постоянно приемат лекарства - глюкокортикостероиди, антиретровирусни, антиепилептични.

Съдържанието на витамина в организма може да се установи чрез кръвен тест. Добре е измерването му да се извършва по един и същи метод. Това се дължи на факта, че оборудването в лабораториите се различава, както и чувствителността на тестовите системи.

Ако се установи дефицит на витамин D < 20 ng/ml (< 50 nmol/l), се препоръчва допълнително да се измери нивото на:

- калций;

- алкална фосфатаза;

- креатинин с изчисляване на скоростта на гломерулна филтрация;

- магнезий в серума.

Целта е своевременно откриване на системни проблеми в работата на целия организъм.

Как да се компенсират липсата и недостигът на витамина?

За да се елиминира дефицитът, се налага прием на витамин D на капсули или на капки. Дозировката се определя и коригира само от лекуващия лекар, който след преглед и изследвания е запознат със здравния статус на пациента.

Докато се приема витамин D, не бива постоянно да се следи нивото му в организма. Първото измерване се извършва след 6 месеца терапия, а при лечение на тежък дефицит - след 8-12 седмици.

Тялото ни може да произведе между 10.000 и 25.000 IE (международни единици) витамин D дневно при излагане на слънце за няколко часа в зависимост от интензитета на греене, сезона и типа кожа.

За да се синтезира в кожата, цялото тяло или части от него, е добре да се излагате редовно на слънце. У нас това е възможно през голяма част от годината, но през студените месеци UV-B лъчите не са достатъчни. От ноември до март е по-трудно да се набавя витамин D от слънцето, освен при разходки в планината или край морето. Замърсяването на въздуха, облачността, използването на слънцезащитни продукти, затвореното облекло също допринасят за дефицита. Дори през лятото хората прекарват дълго време у дома, в офиса, транспорта, колата. Ето защо голяма част от населението е с риск от дефицит.

Количеството, което се метаболизира в тялото, зависи от няколко фактора:

- По кое време на деня човек се излага на слънце – кожата произвежда повече витамин D около обяд, когато слънцето е по-силно.

- Местоживеенето и климата – колкото повече са топлите месеци, по-добре.

- Цветът на кожата – при светла кожа се синтезира по-бързо в сравнение с по-тъмната.

- Каква част от тялото се излага на слънце – колкото по-голяма е тя, повече витамин D ще се произведе.

Добре е да се знае, че кожата не бива да изгаря. Иначе полезният ефект се губи.

Възможно ли е да се набави от храната?

Понеже е мастноразтворим, трябва да попадне в тялото заедно с мазнини. Но ако функциите на черния дроб и жлъчния мехур са нарушени, това може да попречи на усвояването на мазнините и на самия витамин. Добре е човек да знае дали има някакви патологии в работата на споменатите органи.

Храните, които са богат източник на витамина, са: суров жълтък или рохки яйца; черен дроб от треска; червен и черен хайвер; херинга, сьомга, скумрия, риба тон; мазни млечни продукти; гъби; телешки черен дроб.

Само с храна е трудно да се компенсира напълно дефицитът му. За да си го набави човек, трябва да се излага на слънце по 10-20 минути всеки ден, да яде 0,5 кг мазна риба, поне 1 кг масло, 1- 4 кг телешки черен дроб и да изпива 5 литра мляко, което е трудно осъществимо.