Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият брой на сп. "Космос" - 3/2022
Новият брой на сп. "Космос" - 3/2022

Ане Франк завинаги остава на 15, но е най-известната жертва на Холокоста. Дневникът й е преведен на 60 езика; на красивото момиче, което не доживява края на войната, днес е кръстен далечен астероид, а тайната – кой издаде семейството й на нацистите – се превръща в една от най-големите загадки на човечеството.

Десетки хора са подозирани и разследвани вече цели 78 години, за да се разкрие истината кой точно издава „Задната къща“ – тайното скривалище, в което семейството на Ане Франк се укрива успешно цели 753 денонощия.

Историци и криминалисти от цял свят дълги години търсят предателя. В последния анализ на събитията преди семейството да бъде изпратено от SS в концентрационните лагери на смъртта участва активно и бивш служител на щатското ФБР. Точно той стига до смущаващия извод, че човекът, издал Ане Франк, всъщност е евреин като нея. Уважаван нотариус от същия град, който е принуден да издаде семейството й, за да запази живо своето. Замесването на евреин в драматичната история обаче предизвика международен скандал и разпространението на книгата разследване за аферата бе спряно, докато се търсят още доказателства в подкрепа на тезата.

За да ви разкажем как историците и криминалистите стигат до позорната версия за предателството, ще се потопим дълбоко в годините на Втората световна война на територията на Нидерландия. Този брой на „Космос“ е посветен на тайните от миналото. Ще ви срещнем с изследователя, който разкодира мистериозния „Ръкопис на Войнич“. Ще търсим причините Съветският съюз да крие дълги години скафандъра, с който Юрий Гагарин се превръща в първия човек, полетял в Космоса. Ще се гмурнем в Атлантическия океан, за да научим защо тигровите акули мигрират на север и застрашават популацията на най-важната риба в консервната индустрия - атлантическата треска.

Ще прелетим през цялата човешка история, за да проследим владетелите ексцентрици, които променят световния ред. Най-модерният телескоп ще ни върне в далечното минало след Големия взрив, а на дъното на океана ще разкрием загадката на зловещото Лисабонско земетресение. Разбира се, приключенията ни в ЦЕРН продължават в контролната зала на изследователския център. А срещата с велики личности в този брой ще бъде с Артър Конан Дойл и Хари Худини, за да изследваме причината от близки приятели те да се превърнат в непримирими врагове.

Всичко това четете в новия брой на сп. "Космос" - 3/2022.

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ