Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Левски
Васил Левски

Бюстът на Апостола на свободата, пред който се събираше с повод и без повод българската общност в аржентинската столица Буенос Айрес, е изчезнал, съобщиха наши сънародници в латиноамериканската страна. Монументът на Васил Левски се намира на няколкостотин метра от сградата на българското посолство, но дипломатите нямат никаква официална информация за станалото. Няма реакция и от българското Външно министерство.

Инициативата за построяването на паметника е от 1997 година. Тогавашният ни посланик провежда редица разговори и срещи с местните държавни и обществени институции. Учредена е комисия за набиране на средства. И така във връзка със 160-та годишнина от рождението на Апостола със съвместните усилия на сформираните Общобългарски комитет „Васил Левски“ и фондация „Васил Левски“, с участието на българската общност и българското посолство, се стига до неговото изграждане.

Проектът е на скулптора Михаил Шапкарев. През 1998 година бюстът на българския революционер е издигнат сред зеленината на красивия парк Баранкас де Белграно в Буенос Айрес. За откриването му от България пристига специална делегация. Присъстват и представители на българската диаспора. От аржентинска страна е поканен тогавашният кмет на столицата, който впоследствие става президент на латиноамериканската страна.

"След дни, на 19-ти февруари, както всяка година сънародници не само от Родината, но и навсякъде по света, където ги има, ще сведат глави в почит към делото и саможертвата на Апостола в името на свободата ни, пише Иван Цанков, секретар на Гражданска асоциация "Българите в Аржентина". - Само в Буенос Айрес българите, дошли на святото място, за да отбележат 149 години безсмъртие на революционера, ще трябва да са със затворени очи, за да не гледат грозната картина на празния постамент на неговия паметник. И ако могат, ще опитат с присъствието си да измият дълбокия срам от това, че официалните институции на българската държава нехаят за нечуваното национално унижение."