Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Георги Момеков Кадър: Нова тв
Проф. Георги Момеков Кадър: Нова тв

Всички вече сме ходещи експерти по темата, ясно е, че пикът на смъртността следва пика на голямата заболеваемост. Това каза проф. Георги Момеков в студиото на Нова тв по повод на новия рекорд на смъртните случаи от нас.

Когато си на първо място в света по смъртност, трябва да имаш най-бруталните мерки в света, ако цениш човешкия живот. Ако не цениш човешкия живот, не трябва да правиш нищо, не трябва децата да плюят в училище, за да не се стресират, защото ще им откраднат ДНК-о и ще им направят клонинги. Така че или не правим нищо и жънем такива рекорди, или като общество се хващаме за ръцете и минаваме през това заедно, допълни професорът.

Експертният съвет трябва да вземе това соломоновско решение, дори и тези сертификати да са само за България, каза той по повод на евентуалните сертификати за антитела. Има много хора, които не по своя вина са изкарали болестта на крак и имат антитела. Убеден съм, че експертният съвет ще вземе правилното решение. Но хората трябва да са наясно, че тези тестове за антителата ще се фалшифицират много по-лесно. Ние и с фалшивите сертификати ще влезем в световните анали, каза Момеков.

То лекарството срещу COVID се е задало, посочи професорът. Има няколко моноклонални антитела, някои от тях са коктейл от антитела. Все едно имате две овчарки – едната е научена да хапе за чатала, друга за врата. Т.е. те захапват спайк протеина на две различни места, обясни образно той как действат медикаментите. Тези антитела ще се прилагат в болница инжекционно, при определени условия и при определени категории хора, като ще трябва да се прилагат сравнително рано, обясни професорът. Според него на практика това ще е нещо като турбоваксинация. Ще има някакъв механизъм за достъп до тези лекарства, защото те няма да са евтини, посочи още той.