Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учителка плаши, че от ваксините се умира COVID-19.

Учителка разказва на децата, че от ваксините се умира, предава БНТ!

Този сигнал повдигна въпроса какво изобщо достига до учениците по темата Ковид и защо няма информационна кампания, насочена именно към децата в училище и най-важното - основана на факти.

По програма ученикът в начален курс, чиято анонимност ще запазим и чийто глас ще променим, имал редовен час, различен от "час на класния". На практика обаче получил лирическо отклонение на тема "Ковид и ваксини".

Майката на ученика споделя, че класната им е обяснявала за вредите от ваксините срещу Covid-19. При това пред целия клас. Думите са потвърдени и от детето. По думите на ученика, учителката им разказвала как една жена се ваксинирала и два дни след това е умряла.

"Детето се притесняваше за мен и за баща му, тъй като ние сме ваксинирани и ни обясняваше, че неговата учителка е била категорична и сигурна, че хората, които си слагат ваксини, ще умрат. Без никакви факти, но и без другата гледна точка. Те на тази възраст според мен приемат безкритично всичко това, което чуват от учителите", казва майката на детето.

В министерството на образованието не знаят за този случай.

"Ние нямаме при нас постъпил такъв сигнал. Бих посъветвала, ако родител стане свидетел на такава ситуация, да разговаря с учителя и да подаде съответния сигнал, за да можем да реагираме", каза Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието.

Въпросът на майката обаче излиза от конкретния случай.

Майката: За мен е важно в такава ситуация да се говори с факти, проверена информация, не информация, прочетена в някоя социална мрежа.

Докато у нас някои училища въвеждат заповеди да се говори 5 минути за ковид без да е ясно за какво точно ще стане дума и каква ще е интерпретацията на учителя, в други училища в Америка например - за децата са подготвени научни видеа. Поднесени по различен начин за различните възрасти. У нас засега информационна кампания МОН е насочило само към учителите.

"МОН е дало в насоките линкове с точна научна информация, която може да се ползва. Да зададе своите въпроси, да получи аргументирани отговори от медицински водещи специалисти в областта. Науката е водеща във всяко отношение, когато говорим за образование", казва Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието.

МОН предполага, че информацията, дадена на учителите ще стигне в същия вид до децата. Но както разбрахте от този случай това е само предположение.