Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните години Русия реформира и модернизира военноморския си флот в Черно море.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
В последните години Русия реформира и модернизира военноморския си флот в Черно море. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Руски експерт: Какъвто и да е въоръжен конфликт с Русия ще бъде глобална катастрофа

България няма възпиращи брегови ракетни комплекси и съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана

Разривът между Русия и НАТО има отношение и към българската национална сигурност не само защото България е страна членка на пакта, но и заради стратегическото местоположение на Черно море, смятат експерти. Почти всеки месец във или над водния басейн се случват инциденти. Руски военни хвърлиха гранати и бомби съвсем близо до британския ескадронен миноносец "Дифендър" през юни. Подобно се случи и с боен кораб под нидерландски флаг.

"Напоследък

Русия е инвестирала значително

във военния

си черноморски флот - пише в. "Вашингтон Пост". - А в последните няколко месеца го използва за сплашване при учения на западните сили и срещу минаващи в района кораби."

Досега алиансът не е изработил стратегия за възпиране на Москва в Черноморския район, каквато съществува за североизточния фланг. Може би затова на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО на 21 - 22 октомври бе приет нов план за защита срещу

възможни руски атаки на различни фронтове

За него съобщава Ройтерс. Пактът ще действа с натиск и като възпираща сила срещу Русия, докато САЩ ще се фокусират върху Китай.

Учение на НАТО в Черно море
Учение на НАТО в Черно море

Изтеклият в медиите документ излиза извън рамките на съществуващите стратегии за регионална защита и трябва да подготви страните от алианса за евентуални атаки в Черно и Балтийско море, включително при използване на ядрени оръжия и хакерски атаки в Космоса.

Всичко това идва точно когато Северноатлантическият блок и Русия скъсаха дипломатическите си отношения.

"Моментът, който Москва избра, за да разруши мостовете с НАТО, съвсем не е случаен – пише френският в. "Фигаро". - В понеделник секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна в Грузия като част от обиколка с посещения и в Украйна и Румъния - крайбрежните държави на Черно море, поставени под натиск от Русия.

На практика руските военновъздушни и военноморски сили все повече предизвикват страните от НАТО в региона. През юни военни кораби на Нидерландия и Великобритания, разположени в района на Крим, бяха подложени на преки заплахи." Остин призова настоятелно

Русия “да спре дейностите по дестабилизация

в Черно море и да преустанови непрекъснатите кибератаки и други зловредни активности срещу САЩ и партньорите й.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече Черноморието стратегически регион, като

специално посочи,

че съюзниците България, Турция и Румъния граничат

с морето. Именно тук се намират и две важни страни партньорки на алианса – Украйна и Грузия, върху които Русия има желание да влияе, добави топръководителят. Стана ясно, че блокът подготвя вариант за бърза предислокация на сили в района в случай на нужда.

В част от ученията Русия включва и брегови ракетен комплекс.
В част от ученията Русия включва и брегови ракетен комплекс.

"Бяхме свидетели на незаконната анексия на Крим и агресивните действия на Русия в Черноморския регион. Увеличихме присъствието си по суша, въздух и море. НАТО постоянно преценява какво още може да се направи тук", заяви Столтенберг.

Русия отвърна, че алиансът няма какво да се тревожи за България, Турция, Румъния и Грузия. "С нищо не заплашваме тези страни", заяви шефът на Центъра за политико-военни изследвания в Московския държавен университет "Ломоносов" Евгений Бужински пред кримското издание на руската агенция РИА. Но в същото време предупреди, че заигравката с Кремъл може да коства много.

"Столтенберг трябва да говори нещо. Нека да си приказва, никаква реална опасност за Русия не съществува.

Смятате ли, че

са готови да

воюват с Русия?

Какъвто и да е въоръжен конфликт с Русия ще бъде глобална катастрофа. Всички го съзнават и така трябва. Затова към подобни заявления да се отнасяме премислено", добави експертът.

От своя страна Русия обвини организацията точно в обратното. "Северноатлантическият алианс се опитва да превърне Черно море в арена на конфронтация.

Русия заснема американски бойни самолети над Черно море.
Русия заснема американски бойни самолети над Черно море.

Тези планове създават опасен път на развитие на ситуацията - коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС. – Сега са се заели с Черноморския район. Наблюдаваме активност на териториите на България и Румъния.

Балтийско море вече превърнаха в арена на военно съперничество. Тласкат нещата натам, че

Черно море да стане арена на военна конфронтация

Това е много опасен път, натоварен с рискове от военни инциденти и ескалации."

Дипломатът твърди, че НАТО все по-бързо върви към нови военни реалии – близки до тези от Студената война. "Тези стъпки – включително разгръщането на стратегическо въоръжение около руските граници - показват правилността на политиката на Русия по отношение на блока", каза още Грушко.

Москва не иска да допусне цялото Черноморие да мине под контрола на САЩ и НАТО. Затова смята, че опитът Киев да влезе в пакта или дори оказването на активна военна помощ може да доведе до война. Това коментира украинският политолог Андрей Головачов пред сайта "РИА новости Крим".

В началото на октомври секретарят по отбраната Лойд Остин посети Черноморския район. Целта е била "да обсъди как да бъде защитена от Русия

най-опасната териториална граница между Москва и Запада”,

пише в. "Вашингтон Пост". Изданието твърди, че администрацията на Байдън досега не е намерила начин как съюзниците да дадат успешен отпор на нарастващата руска агресия.

"Каква е нашата стратегия? Защо трябва да сме загрижени за района на Черноморието? Това липсва", казва пред вестника о.р. ген. Бен Ходжис, бивш командващ американските сили в Европа по времето на Обама и Тръмп, а сега на работа в Центъра за анализ на европейската политика. Според него няма цялостна дългосрочна стратегия, въпреки че на някои от страните е предоставен военен хардуер.

Около 1000

военни от НАТО

са разположени

в Румъния

на ротационен принцип, но не се очаква да станат постоянно присъствие, нито да се увеличат. Това коментират пред "Вашингтон Пост" висши военни представители.

В НАТО има осезаема загриженост от разпалването на конфликт от страна на Русия. Докато алиансът обеща да се подготви за възможни атаки на няколко фронта от страна на Москва, има аспекти, в които нищо не се прави, допълва изданието, като цитира Черноморския район.

Според председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов НАТО има към Русия т.нар. премерен отговор на рисковете. "Това означава разполагане на необходими, но минимални сили, които да покажат, че всички държави са защитени. Този умерен отговор се разполага и по отношение на Черно море – заяви експертът пред БНР. - Ние нямаме тук струпване на огромни натовски сили, а имаме разработване на планове за защита и за действие." Според него

Русия затваря за месеци огромни територии от Черно море за учения,

което изисква отговор от страна на НАТО, който е отбранителен, а не нападателен.

България отчита предизвикателствата в Черно море. В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната се казва, че "Черноморският регион е сред основните източници на напрежение.

Нарушеният стратегически

военен баланс в региона на Черно море в полза

на Русия

е една от най-големите заплахи пред сигурността на България", пише в него.

Страната ни обяви, че има намерение да купи подводница самостоятелно, а заедно с Гърция и Франция - подводни безпилотни апарати. Според експерти се нуждаем от възпиращи брегови ракетни комплекси и съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана от типа на "Пейтриът".