Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

За участие в изборите няма да се иска сертификат

Всеки седми, влязъл в болница с КОВИД, умира, съобщи здравният министър

Градският транспорт остава извън зоната на зеления сертификат, заведенията може да са отворени до 23 ч.

Нов препарат за лечение ще обсъжда днес МС

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и, приет в болница умира, каза пред bTV здравният министър Стойчо Кацаров. Мерките през септември не дадоха резултат, призна той.

Зеленият сертификат дава възможност на хората да работят. Не искам да се ангажирам с числа, но последната възможност остава локдаун, каза той.

Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат.

От утре - 21 октомври, всички ученици в тъмночервените зони - в София и в другите общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, минават на онлайн обучение. Това важи и за малките ученици от I-IV клас, и за големите от V клас нагоре. Детските градини няма да се затварят.

Виж какво каза заместник-министърът Александър Златанов ТУК.  Изказването му хвърли в смут родителите. Той съобщи пред БНР - почти по същото време, когато Стойчо Кацаров беше в студиото bTV, че в понеделник ще се решава за преминаване към дистанционно обучение в София. "От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър", заяви той.

Във вторник 14-дневната заболяемост в София-град беше 751 души на 100 хиляди, а днес е 812,6 на 100 хиляди души, от това следва, че от 21 октомври всички ученици в столицата следва да минат онлайн.

Основното изискване за зелен сертификат е за местата, където се събират много хора, той не се отнася за малките магазини например. Методиката, по която се определят местата, е публикуването на страницата на министерството.

Градският транспорт и училищата са извън зеления сертификат, защото без тях животът спира, каза здравният министър. Но на практика сме в ситуация ,в която вървим към затваряне на голяма част от училищата, уточни той.

Този, който е регистрирал негативния тест, той издава и зеления сертификат, независимо дали тестът е антигенен или PCR.

Засега зеленият сертификат не важи за изборите, там ще са валидни мерките, предвидени досега. Но може и за там да се наложи зелен сертификат, ако нещата се влошат, уточни д-р Кацаров.

Организаторите на събитията ще извършват контрола на сертификатите. Това може да го направи и сервитьорът, и разпоредителят, не се изисква специална квалификация. Те не са разследващи органи. Но държавните контролни органи могат да се заемат с това, което е престъпление.

За представилите фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност, каза министърът.

От четвъртък във всички общини, където заболеваемостта е над 750 на 100 000 души се въвежда дистанционно обучение, докато падне.

Зеленият сертификат дава възможност заведенията да работят и след 23 ч, каза здравният министър.

Сертификат ще се изисква за деца над 18-годишна възраст, а не за 12-годиините, както съобщих на пресконференцията преди ден, уточни той.

Похарчили сме милиони за тестове, имаме и дарения от Европейската комисия. Предоставили сме ги безплатно на лабораториите, хората ще заплащат само вземането на пробата. Вероятно ще струват между 5 и 10 лв. на човек, прогнозира той.

Сертифицираните лаборатории може да организират и изнесени пунктове пред заведения.

След като познати ме търсят да намирам легла, значи проблемът е сериозен, каза д-р Кацаров. Не искам да обсъждам идеята да се отвори Арена Армеец за ковид болни, каза той. Половината от разкритите легла са свободни, но те са като хотелски легла, ако няма кислород. Освен това малко хора работят в ковид отделенията, каза здравният министър.

Броят на васнинираните лекари е над 70 процента , а в ковид отделенията и повече, съобщи той. Всеки седми пациент, влязъл в обница, е починал. Всеки четвърти, лекуван с ремдисивир, е починал.

Днес МС трябва да разреши по мое предложение вноса на медикамент, който още не е разрешен, но може да помогне за лечението въпреки риска, каза д-р Кацаров.