Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никита Хрушчов и Джон Кенеди.
Никита Хрушчов и Джон Кенеди.

Бивш шеф на ЦРУ и румънски разузнавач твърдят, че съветският лидер поръчва президента

КГБ отменя мисията, но Лий Харви Осуалд изпълнява плана заради диктатора

Доказателствата се съдържат в 26-томен засекретен доклад

Лий Харви Осуалд е инструктиран от съветския лидер Никита Хрушчов да убие американския президент Джон Кенеди. Това твърдение е заложено в новата книга на бившия шеф на ЦРУ Робърт Джеймс Улси и високопоставения разузнавач от комунистическа Румъния генерал-лейтенант Йон Михай Пачепа.

Улси е бивш директор на централното разузнаване, ръководи ЦРУ от 1993 до 1995 г., а Пачепа е бивш ръководител на румънското разузнаване, получил политическо убежище в САЩ през 1978 г. Починал е в началото на тази година.

Техните твърдения сочат, че по-късно

СССР се отказал от поръчковото убийство,

но Осуалд не се подчинил и изпълнил плана, както било предвидено първоначално.

В книгата се описва, че

СССР вербувал Осуалд през 1957 г.,

когато бил американски морски пехотинец, служил в Япония. 5 г. по-късно лично се среща с Хрушчов, за да започне подготовката на плана по ликвидирането на американския държавен глава.

Все още не е ясно дали Лий Харви Осуалд е действал сам, или е имал съучастник.
Все още не е ясно дали Лий Харви Осуалд е действал сам, или е имал съучастник.

От юни 1962 г. до април 1963 г. Съветският съюз отменя мисията и започва преговори с Лий Харви Осуалд. Осъзнават, че

безумните идеи на Хрушчов

водят до ужасна репутация за страната.

"Но дори след като КГБ заповяда на Осуалд да се оттегли, той упорито продължаваше с това, което смята за лична мисия, възложена му от неговия герой Хрушчов - пишат разузнавачите в книгата си.

- Осуалд знаеше, че Никита Хрушчов, лидерът на рая, новия дом на Осуалд - Съветския съюз, му бе поверил тази задача и бе уверен, че може да я изпълни."

Джеймс Улси и Йон Михай Пачепа не доказват по никакъв начин, че това е истина. Те не публикуват заповед за убийство на Джон Кенеди или такава за отмяна на операцията.

Двамата разузнавачи твърдят, че всички улики се съдържат в 26-томен доклад на Комисията на Уорън, но по-голямата част от него е засекретена.

"Декодирани, тези доказателства показват, че убиецът на Джон Кенеди -

Лий Харви Осуалд, е имал нелегална среща в Мексико Сити със своя съветски офицер, другаря Костин, който принадлежи към отдел 13 на КГБ за атентати в чужбина", пише още в книгата.

Въпреки че доказателства за срещи между Осуалд и Хрушчов липсват, разузнавачите твърдят, че разполагат с писма, чрез които са уреждани тайни виждания между Лий и агенти на КГБ.

Целта им била да го подготвят за убийството

и да уредят неговото заминаване заедно със семейството му в Съветския съюз след изпълнението на мисията.

Докладът на Комисията на Уорън по случая с убийството на Джон Кенеди постановява, че “няма доказателства Лий Харви Осуалд или Джак Руби да са били част от някаква конспирация, вътрешна или чужда".

Въпреки това никой не вярва, че официалният екзекутор е действал сам.