Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефката на проекта "Африканско гробище" отказала офис на 67-ия етаж на една от кулите, взела в съседната сграда

През 1991 г. откриват, че поробените са погребвали своите тайно през нощта

Артефакти за роби, строители на мегаполиса, както и за ирландски и германски имигранти, за които Мартин Скорсезе засне филма "Бандите на Ню Йорк", изчезват след бруталните нападения на 11 септември 2001 г. над кулите близнаци. В съседната до тях 8-етажна сграда се помещават проектите "Нюйоркско африканско гробище" и Five points ("Петте кьошета", пресечна точка на 5 улици – б.р.).

Първият събира откритите през 1991 г. в

масов некропол останки на африканци,

които са построили огромния град. Вторият разказва за квартал на ирландски и германски заселници, който през XIX век е минавал за престъпен. Част от находките все пак оцеляват.

Шерил Уилсън, която управлява връзките с обществеността на проекта "Нюйоркско африканско гробище", не искала да вземе офис в Северната кула на Световния търговски център. Предлагали й помещения на 67-ия етаж. Отказът й е свързан със случка няколко години по-рано, когато видяла, че хора се опитвали да избягат от пожар в небостъргача. Освен това имало съобщения, че групата "Бой скаутс" веднъж е заседнала в асансьора на Световния търговски център.

"Аз съм самотна майка на три деца, които ме чакат да се върна вкъщи в края на деня", обяснява Уилсън, когато вместо офиса на 67-ия етаж предпочита част от приземието и партера на 8-етажната сграда в съседство Сикс Уърлд Трейд.

8 години след този момент фасадата на Северната кула падна върху по-ниската сграда и

разруши хиляди исторически артефакти

При атентата загинаха почти 3000 души, а месеци наред историците се опитваха да открият стотици хиляди изчезнали исторически предмети за робите и имигрантите, които са построили мегаполиса, пише "Нешънъл Джиографик".

До 1991 г. повечето хора смятат, че афроамериканците са дошли в Ню Йорк след Гражданската война. Тогава е открито Африканското гробище по време на ремонт на федералния офис на сграда близо до кметството. Тогава става ясно, че млади роби са построили индустриалния град.

В началото на XVII век холандските колонизатори са дали блатист участък от шест акра в южния край на Манхатън, за да могат африканците да погребват мъртвите си. Често правели това тайно нощем, тъй като според закона не повече от четирима поробени е можело да бъдат положени един до друг, добавя "Нешънъл Джиографик". В продължение на 150 години около

15 000 свободни и поробени африканци са били погребани

в този парцел. Днес гробището се намира до финансовия квартал на Манхатън.

Костите показват, че тези млади мъже и жени на по 24 - 26 години са работили тежък физически труд. На много от черепите има фрактури в резултат на удар от тежки товари, което показва при какви условия са били поставени.

Всички находки са били в лабораторията на Уилсън в мазето на Сикс Уърлд Трейд. След изследвания и анализи артефактите, мостри от почвата и фрагментите от ковчези са били подредени в подземието. Човешките останки са изпратени в университета "Хауърд" във Вашингтон за последващи проучвания.

Заедно с Африканското гробище по време на ремонта през 1991 г. е направено и друго археологическо откритие в района. Под паркинга на Федералния съд изследователите намират квартала Five points, един от най-гъсто населените жилищни райони в Манхатън през XIX век.

В съзнанието на хората това място се свързва с филма на Мартин Скорсезе

"Бандите на Ню Йорк",

но преди него съвременниците ни не го знаят. Вестниците отпреди два века обаче го наричат гнездо на пепелянки. Чарлз Дикенс определя квартала с германски и ирландски имигранти като огнище на престъпност, насилие и проституция. По-богатите нюйоркчани го избягват. Затова и находките за живота на по-бедните и чужденците е оскъден.

Но сайтът Five points описва останките от 14 различни имота - от дома на равин до публичен дом, между които има 850 000 артефакта от работническата класа. Археолозите са открили разнообразна колекция - бутилки от сода, сервизи за чай, напръстници и мастилници, парцали, гребени, чаши с надписи, които призовават момчетата да бъдат добри.

Проектът Five points също се помещава в мазето на Сикс Уърлд Трейд. "Какво означава това, че тези хора, които са възприемани като престъпници, са се хранели със сервизи на масата си и са давали на децата си играчки точно както и средната гласа? Средната класа погрешно е възприемала експлоатираните хора, които са живеели във Five points“, казва археоложката Ребека Ямин, която управлява проекта.

11 септември променя не само САЩ,

но и работещите в двата проекта.

Сутринта на 11 септември Шерил Уилсън пътувала във влака, когато кондукторът съобщил, че два самолета са ударили Световния търговски център. Заедно с хилядите жертви са изчезнали архивите на Хелън Келер, документите на управлението на нюйоркското пристанище, картини на Пикасо и Роден, които са снимани в много филми.

Уилсън научава, че отломка от Северната кула е паднала върху Сикс Уърлд Трейд, която се

превърнала в кратер

Тя знае, че останките от Африканското гробище са на сигурно място в университета "Хауърд" във Вашингтон, но не се знае какво се е случило с пазените в Манхатън и с колекцията на Five points.

Месец по-късно работници разравят останките и между предметите намират почти изцяло колекцията от артефакти от Африканското гробище, складирана в стотици кутии. 200 кашона с документи на хартия за всеки артефакт от сбирката на Five points също е спасена. Но самите предмети са унищожени.

В Долен Манхатън между небостъргачите има поставен гранитен паметник. От едната му страна са седем надгробни могили, приютили човешки останки от Африканското гробище. Те са поставени там през 2003 г., след като е приключил анализът им във Вашингтон - от какво са боледували, какви токсини са поемали, с какво са се хранили.

Ню Йорк приключва с робството през 1827 г., но преди това поробените са разширили малката пътека на индианците към Бродуей и са построили стените, до които е прочутата "Уолстрийт".

"Африканците са направили от Ню Йорк това, което е. Ако бях изгубила техния материал, щеше да е трагедия като тази на 11 септември", казва Фатима Джаксън, която управлява лабораторията "Коб". Общо това са 419 мъже, жени и деца.

Част от артефактите във Five points са оцелели

През 2000 г. Архиепископията на Ню Йорк поискала да вземе част от тях за изложба за ранното заселване на ирландци в града. Дали им 18 от най-ценните предмети - мрамор, красиво изработени лули и най-скъпото - чаена чаша с лика на отец Матю, ирландски свещеник, който проповядва към сдържаност. По времето, когато жителите на квартала са смятани за пияници и престъпници, някой е държал тази чаша в дома си.

Архиепископията върнала артефактите през август 2001 г., но археоложката Ребека Ямин поискала да бъдат изпратени директно в Музея на пристанищата. Днес те са в Градския музей на Ню Йорк. Така са избегнали унищожението по време на атаките от 11 септември.