Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само през 2019 г. при преработката на рудата са изхвърлени средно 0,8 тона еквивалент на СО2 за всяка тройунция (31,103 грама) произведено злато.
Само през 2019 г. при преработката на рудата са изхвърлени средно 0,8 тона еквивалент на СО2 за всяка тройунция (31,103 грама) произведено злато.

То е на второ място след петрола като замърсител в света

Ценено заради своята красота, чистота, рядкост, стабилност и неспособност да влиза в органични съединения, ковкост, проводимост, защото предпазва от корозия и не предизвиква алергии. Златото, чието търсене като сигурна инвестиция се увеличи в пандемията, обаче често е скрито в руда със съдържание на арсен. При добива му се отделят големи количества въглероден диоксид и живак, замърсява околните реки и почви, както и въздуха. А технологиите за неговия добив и преработка в мините струват скъпо. То е като магнит – от древни времена хората са се стремили да го притежават като символ на благополучие и просперитет. Неслучайно атрибутите на владетелите са били златни.

Днес не можем да си представим живота без него. Дори невидимо, то е навсякъде около нас. Всичко -

от смартфоните през компют­рите и бижутата, та чак до космическите кораби на НАСА

и някои методи на лечение – е свързано със златото. Златни медали и призове, златни накити, златно покритие на парите в обращение, приказни герои като златната рибка, която изпълнява желания, златната кокошка, която снася златни яйца, късметът „да намериш златна мина“, древният мит за златното руно, което може да върне Язон на власт.

Но как се получава и колко наистина струва златото, което всеки ден докосваме, без да се замислим? Отговорите четете в брой 8/2021 на хартиеното издание на сп. "Космос".