Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмила Живкова с баща си и Андрей Луканов на яхта
Людмила Живкова с баща си и Андрей Луканов на яхта

Вълко Червенков убеждава Живков за строежа на Златни пясъци и Слънчев бряг

Бащата на Райна Кабаиванска е първият шеф на “Балкантурист”

B основата на възникването на морския туризъм у нас е манастирът "Св.св. Константин и Елена" и скалистите земи около днешен Евксиноград.

Александър І Батенберг получава като подарък от Гръцката митрополия труднодостъпна местност - скалиста и камениста. Но въпреки това легендата е, че князът харесва мястото от пръв поглед и избира там да бъде построена малка резиденция. По-късно тя се превръща в любимо място и на цар Фердинанд. Десетилетия минават обаче преди районът да се превърне в гостоприемен и за други посетители. Историите за манастира, разказите за десетки болни, които са преодолели тежки здравословни проблеми след посещение в светата обител, се разнасят от уста на уста и все повече хора от цялата страна пътуват с дни, за да посетят манастира.

В началото на века местността около "Св.св. Константин и Елена” започва да приема и туристи, които пренощуват в него.

Първият хотел е старо винарско училище

и отваря врати за външни посетители през 1908 г.

Представите за туризъм като отрасъл се оформят десетилетия по-късно в ранните години на комунистическото управление, а идеята за морски курорти на брега на Черно море първоначално изобщо не се харесва от управниците. Приживе в една от книгите си управителят на едни от първите почивни станции у нас, Петър Дойчев, разказва, че в БКП не искали да развиват туризма заради страх от шпионаж.

"Казваха "Където има туризъм, има и шпионаж", затова в соц-страните няма да развиваме туризъм ", описва онези години Дойчев.

Не могат обаче да върнат чешките туристи. Според историята, в основата на организираната туристическа дейност у нас е Клемент Готвалд – шеф на комунистическата партия и министър-председател на Чехословакия в онези години. След войната той предлага на Георги Димитров, вместо пари, като компенсация за национализираните чешки електроцентрали и захарни заводи в България, нашата държава да приема на почивка по Черноморието ни

представители на чешката интелигенция

За да организира притока на непрекъснато идващите у нас чехословаци, към тогавашното Министерство на железниците се създава дружеството "Балкантурист", като целта му е да организира и улеснява туризма, да урежда почивни и курортни станции, хотели, ресторанти и др., да привлича чуждестранни посетители. За директор е назначен Ячо Кабаивански – баща на световния сопран Райна Кабаиванска. Чешките туристи бързо започват да пристигат на големи групи, но по онова време далеч не сме готови да приемем подобно количество хора. Чаршафите на летовниците около "Св.св. Константин и Елена” се носят с каруци. Туристите са настанени по-скоро в квартири, защото липсва изградена хотелска част, която да ги побере.

Изхранването също е компромисно,

редят се на опашки пред единственото тогава работещо заведение в района.

С идването на власт на Тодор Живков и хората около него постепенно започва мащабното строителство на леглова база, макар в началото Тато да не е отворен към идеята да посрещаме толкова много чужденци.

Известно е, че пръв Никита Хрушчов подсказва на Тато идеята да построи голям черноморски курорт и

по този начин в страната да влиза чужда валута

Той посочва дори място, където да бъде построен - земите на днешни "Златни пясъци”.

Не Тато обаче се впечатлява толкова от казаното, колкото Вълко Червенков. С честите си посещения в района на Евксиноград той все повече виждал необходимостта местата за летовници да се разраснат. Постепенно в "Св.св. Константин и Елена” се изграждат нови хотели, ресторанти, сладкарници, игрища, открити плувни басейни. Местността вече прилича на истинско курортно селище, а това дава началото на още мащабни проекти по Черноморието.

Именно той държи да посреща на морето гости от чужбина. В спомените на Петър Дойчев е описана срещата му с ректора на Дрезденския университет, с когото са състуденти в Москва. По онова време в района на Варна има три леки коли, но целият ресурс е впрегнат академикът да бъде посрещнат на летището и закаран в "Св.св. Константин и Елена”. Според Дойчев именно Вълко Червенков и тогавашният политик Антон Югов са в основата на строежа на Златни пясъци и Слънчев бряг. Червенков активно убеждавал Тато за бързо строителство и дори започнал да проучва терените без знанието на Живков.

Изборът за първи голям черноморски курорт пада върху местността Узункум (от турски – Дълъг пясък) северно от Варна. Мястото съчетава гора и просторен плаж. На това място имало и голямо сладководно езеро, само на стотина метра от морския бряг,

в което живеели водни костенурки

То отдавна е унищожено, а днес на това място се намира централната атракционна зона на курорта.

Първата копка на Златни пясъци е направена през 1956 г. Изграждането на почти всички големи хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години.

Според идеята от онова време курортът е трябвало да бъде семеен курорт. Проектът на курортния комплекс е възложен на екип от 30 български архитекти, а изграждането му минава през три етапа. През първия са били построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотелските комплекси и увеселителни заведения на втора и трета линия.

По време на строежа на черноморския курорт Златни пясъци

случайността се усмихва и на българската археология

Докато правят изкопи за електроинсталация, работници откриват няколко искрящи жълти плочки. Оказва се, че това са златни и медни съдове, притежавани от обитатели на земите на изток от Варненското езеро във времето на късния халколит (около 4500 г. пр.Хр.). Това е необикновено и изключително ценно откритие, защото намереното злато се оказва най-старото в Европа за изненада дори на археолозите от онова време.

Дори в началото на тази година Яни Янев от сдружение "Варненски некропол" разкри, че има планове да бъдат възстановени разкопките на част от Варненския халколитен некропол.

"Очакванията са да бъдат намерени и нови неща, защото има немалко разкопани гробове в некропола, където в началото на 70-те години на XX век беше намерено най-старото обработено злато в света, датирано между 4600 и 4200 години преди н.е. (т.е. на около 6500 години). Липсата на интерес от иманярите ми подсказва, че в останалата част от неразкопаните гробове вероятно няма злато. Но дори и в този случай там могат да бъдат намерени изключително интересни неща, свързани с живота на предците ни, с бита, културата, медицината”, коментира Янев.

По време на разкопките тогава временно е спряна работата по строежите, но все пак е възстановено строителството. Освен хотелите, които са гордост за пред чужденците, се създават и

първите “луксозни” за времето си ресторанти

В края на курорта Златни пясъци и само на няколко метра от плажа се поя“ява най-добрият за онова време рибен ресторант не само във Варна, но и в района – "Златна рибка". В него са посрещани и партийни величия, и височайши гости от чужбина. Именно заради добрата кухня ресторантът е бил включен към Евксиноград, за да обслужва ВИП гости. Историята около ресторанта беше припомнена наскоро в разкази, че покойният вече принц Филип е гостувал в резиденцията, а храната, с която е посрещнат, е именно от ресторант "Златна рибка”.

След като постепенно интересът към морските ни курорти се разраства, започва още по-мащабно строителство. Освен Слънчев бряг, започват строежи на юг към Созопол, Приморско.

Всички членове на Политбюро задължително прекарват поне месец през лятото на най-хубавите места. Започват планове и за още по-големи проекти.

Някои и до днес са незавършени

Такъв е примерът и със строежа над плажа в Аркутино, където Людмила Живкова иска да построи курортен комплекс за надарени деца под егидата на "Знаме на мира". В комплекса е трябвало да се обучават над 250 български и чуждестранни деца, но той така и не вижда бял свят, а започналият строеж е недовършен и до днес.

n В следващия брой четете кой комунистически лидер иска да впечатли Живков със строежа на Албена.

Златни пясъци
Златни пясъци