Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата на джудото Кано Джигоро успява да убеди самия Бенито Мусолини да отстъпи в полза на японската кауза, но усилията му са заличени от лая на оръжията

Тазгодишната олимпиада отново е застрашена от отмяна в последния момент

Ще следим ситуацията и ще преценим в последния момент какво трябва да се направи, ако има някаква промяна", обяви лаконично Тоширо Муто и с на пръв поглед скучноватото си изявление хвърли в смут целия спортен свят.

Защото сенсей Муто не е кой да е, а председател на организационния комитет на Токио 2020 и подобни обещания от негова страна за "реакция в последния момент" бяха разчетени като предупреждения, че олимпийските игри могат отново да бъдат отменени. Само споменаването на подобна възможност хвърли в ужас спортисти, техните треньори, шефове на федерации, политици и милиони фенове по цялата планета. Никой не може да си представи свят, в който най-високият спортен форум се отменя и всички продължават напред сякаш нищо не се е случило.

Всяка нормална държава е готвила своите герои, които в края на четиригодишния цикъл са готови да спечелят медал или поне да се наредят сред първите осем, за да разпалят националната гордост в сърцата на сънародниците си. Най-мощните компании в света харчат милиарди долари, за да представят своите продукти по време на игрите. Туристи от всяко кътче на земята се разделят със спестяванията си само и само да се уредят със самолетен билет и място на олимпийския стадион. Не, не е възможно толкова добре смазана машина буквално в последния момент да бъде извадена от строя.

Изпипани са и най-малките детайли и дори започва отпечатването на плакатите, но еуфорията не трае дълго.
Изпипани са и най-малките детайли и дори започва отпечатването на плакатите, но еуфорията не трае дълго.

Точно в това вярват феновете на спорта, защото по света са останали малцина, които пазят някакви спомени и могат да разкажат за случилото се през далечната 1940 г. Тогава Япония доста сензационно и благодарение на легендарния си барон.

Кано Джигоро получава правото да организира олимпиадата, но кървавият военен конфликт с Китай я лишава от тази привилегия, а избухването на Втората световна война тотално заличава шанса да се проведат игрите.

Много преди тази трагична за спорта, но и за човечеството развръзка поданиците на императора мечтаят да покажат на останалия свят една модерна и гостоприемна държава, достойна да бъде домакин на толкова висок спортен форум. Със задачата се заема барон Кано Джигоро, който остава в историята като бащата на джудото. Именно това е първото бойно изкуство, прието в олимпийската програма. Джигоро пък става първият японец член на Международния олимпийски комитет, след като е поканен в семейството през 1909 г. 23 години по-късно той е натоварен от императора с най-важната мисия в живота си и му е заповядано да замине за Лос Анджелис, където да се заеме с изпълнението й.

Войната убива, осакатява и отнема правото на хората да живеят нормално.
Войната убива, осакатява и отнема правото на хората да живеят нормално.

В Америка е организирано съвещание на МОК с важната точка в дневния ред – избор на домакин на игрите през 1940 г. Барон Джигоро произнася вдъхновяваща реч, в която излага основните доводи в подкрепа на родината си. Япония има шанса едновременно да се превърне в първата азиатска страна домакин и да отпразнува 2600 г. от създаването на империята и възкачването на първия император Дзиму.

Срещу себе си японците имат два конкурента – Рим и Хелзинки, като италианците са смятани за големите фаворити. Бащата на джудото е спечелил твърде много битки на татамито и в живота, за да се откаже толкова лесно от мечтата и предприема дълго пътешествие към Стария континент. В Италия уважаваният японец е приет лично от Бенито Мусолини и изненадващо или не след тази среща диктаторът решава да се откаже от съревнованието с условието, че неговият нов приятел и страната му ще подкрепят Италия за домакинството на игрите през 1944 г.

Японците ще трябва да почакат повече от две десетилетия, за да приемат игрите.
Японците ще трябва да почакат повече от две десетилетия, за да приемат игрите.

Не много по-късно на финалната сесия на МОК Токио печели срещу Хелзинки с 37 на 26 гласа. Барон Джигоро носи щастливата вест у дома, а страната му започва невиждана за времето си подготовка. С напредването на времето са изпипани и най-малките детайли, дори започва отпечатването на плакатите, но еуфорията не трае дълго. Краткотраен, но изключително ожесточен военен конфликт край Пекин прераства във Втората китайско-японска война. А там, където "лаят" оръдията, не би могло да се провеждат спортни състезания.

Кано Джигоро създава невиждана до момента организация, за да спечели игрите за Япония.
Кано Джигоро създава невиждана до момента организация, за да спечели игрите за Япония.

Избраните за домакини на игрите усещат, че килимчето им се изплъзва изпод краката и пращат своя най-добър парламентьор обратно в Европа. На Стария континент Кано Джигоро се среща с членовете на МОК и един по един ги увещава, че войната няма да наруши плановете на страната му да проведе олимпиадата. На връщане към родината си баронът внезапно заболява и умира на борда на кораба. Така и не дочаква решението на МОК да лиши Токио от домакинството и да го даде на Хелзинки. Само че и финландската столица се разминава с шанса да организира олимпиада. Светът бързо и уверено върви към най-кървавия военен конфликт в своята история.

А ужасът на Втората световна война тотално избива от главите на хората по земята мисълта за високи спортни постижения.