Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов вече 20 г. е в политиката, 2021-а със сигурност няма да му е последна.
Борисов вече 20 г. е в политиката, 2021-а със сигурност няма да му е последна.

След като оцеля през трудната 2020-а, премиерът и лидер на ГЕРБ има поне 3 сценария, така че 2021-а да не е последната му година в политиката. Включително и пряк сблъсък с Румен Радев за президент

20 години политиката в България е доминирана от Бойко Борисов. Влезе в нея през 2001 г. като главен секретар на МВР. И харесван или не, Борисов промени най-висшия професионален пост във вътрешното министерство и го превърна в политически и много важен.

Последваха мандат като кмет на София и близо 10 години като министър-председател, при това с кратки прекъсвания, колкото да се завърне начело на три правителства.

Нормално е след 20 години на първите и най-видими места в политиката да има умора от Борисов. Особено след като за годините след 1990-а той е май единственият с такова политическо дълголетие.

Звездата му в политиката изгря при царя като главен секретар на МВР в неговото правителство.
Звездата му в политиката изгря при царя като главен секретар на МВР в неговото правителство.

През тези години Борисов премина през прекалено много въплъщения - отмъстител и борец срещу престъпниците и корупцията (като главен секретар и в първия мандат като премиер), строител на магистрали, пазител на финансовата стабилност и дори международен фактор поне на Балканите.

От година насам

пък Борисов

се представя

като единствен

пазител срещу

пандемията

и човека, способен да изведе страната от трудна ситуация. Но в същото време изчезна основното му добро качество - да е готов да отговаря на въпроси, да не се страхува от трудни отговори.

Борисов не се е изправял пред журналисти близо година, а последното му появяване на пресконференция преди седмица бе 17-минутен монолог по адрес на президента Румен Радев, след който си нахлупи маската и напусна залата за брифинги на Министерския съвет.

Някак си естествено е след толкова години и роли много от противниците на Борисов да привиждат 2021-а като последната му година на върха. Виждат основание дори в това, че неизменният гуру на премиера в управлението на страната германската канцлерка Ангела Меркел се оттегля, а оставащите на върха на десните в Германия като че ли не са толкова благосклонни към Борисов. И нито биха делили пържола с него на вечерите на Европейския съвет, нито биха гледали мачове заедно.

Шефът винаги

има нещо

в джоба,

обичат да отговарят приближените на лидера на ГЕРБ. Имат предвид варианти за излизане от трудни ситуации, а не лентичките, с които Борисов пълнеше джобовете си при първия си мандат като министър-председател.

Основание в надеждите си, че това не е финалната им обиколка, герберите виждат и във факта, че вместо да изглежда притиснат в ъгъла, Борисов в последните месеци се върна към обичайно високото си самочувствие, действа по някакъв негов план и не прави резки движения. Сякаш забрави обещанията си, че след края на този управленски мандат ще се върне към партийното строителство на ГЕРБ, за да овладее процесите в партията. И в последната седмица обяви, че му трябват още 2-3 години управление на държавата, за да може да бъде довършена и магистрала “Хемус”. Иначе опозицията ще спре строителството и няма да има добри дни за Северна България.

Премиерът се върна към обиколките си из страната.
Премиерът се върна към обиколките си из страната.

Допълнително 2021 г. може да се окаже историческа за Борисов, като го направи най-дълго управлявалия министър-председател в историята на България. В момента само със 148 дни му води премиерът по време на комунистическия режим Станко Тодоров. Но този рекорд е с реално да бъде подобрен от Борисов.

9 юни е

сакралната

дата, на която

ще стане това,

а в помощ на

Борисов идва

конституцията

Независимо дали президентът Румен Радев ще насрочи изборите за първата възможна дата 28 март, или за последната - 23 май, напълно реален сценарий е поне до средата на лятото да продължи третият мандат като министър-председател на Бойко Борисов.

Очакваната конфигурация на новия парламент, която дават социологическите проучвания, е за 6-7 партии в него, почти пълен паритет на ГЕРБ и БСП с лек превес на сега управляващите.

Парламент, на който ще му е много трудно да състави бързо правителство, примерно в рамките на месец след свикването му.

А през това време конституцията казва, че макар и в оставка, продължава да управлява завършилото редовния си управленски мандат правителство на Борисов.

Пак конституцията позволява разтягане на срока, в който да стане ясно, че следващият парламент не може да излъчи правителство. Защото основният закон задължава президента да връчи мандат на излъчен от най-голямата партия кандидат за министър-председател, но не казва в какъв срок трябва да бъде посочен този кандидат. Това дава шанс на ГЕРБ да водят реални или фиктивни разговори с евентуални коалиционни партньори поне в рамките на 2-3 месеца. През които да управлява сегашният кабинет на Борисов. Срок за водене на преговори и излъчване на кандидат за премиер няма и за втората политическа сила, която се очаква според сегашните проучвания да бъде БСП.

Допълнително лидерът на ГЕРБ съвсем

не е загърбил

варианта

да намери

партньори

в следващо

Народно

събрание

въпреки прогнозите, че досегашните му най-харесвани другарчета от “Обединени патриоти” май ще гледат пленарната зала по телевизията.

Бойко Борисов е все по-уверен пред лидерите на ЕС.
Бойко Борисов е все по-уверен пред лидерите на ЕС.

“В тази пандемия спасението на държавата в следващите една-две години е в това и най-непримиримите врагове и опоненти да работят заедно, за да се измъкнем от кризата. Шансът е да запазим единството, защото съединението прави силата”, каза миналия петък Борисов при една от обиколките си в страната, излъчвани на живо във фейсбук.

Което накара базираното в Брюксел издание Euractiv да провиди намек от премиера за голяма управленска коалиция с БСП.

Вариант, който засега ГЕРБ категорично отричат. И го отдават по-скоро на желание на социалистите да влязат във властта през задния вход. Основният им мотив е, че главен редактор на българската част на изданието е Георги Готев, който е изключително приближен до социалистите. Но и вариант, който веднъж вече Борисов е опитвал да направи по германски модел, макар и тогава да му бе отказано.

Между другото, тази неделя в интервю за БНР и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на въпрос за хипотетична коалиция със социалистите след изборите каза: “Ние нямаме врагове, наш враг е коронавирусът... Винаги сме държли на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това.”

Невъзможността да бъдат накарани два остри камъка като Борисов и Корнелия Нинова да мелят заедно обаче прави засега сценария за коалиция по-скоро близък до невъзможното. И всъщност като че ли удря социалистическата лидерка, докато е заета с продължаващото разчистване на БСП. Именно обвинения за колаборация с ГЕРБ прозвучаха при прогонването на Георги Гергов.

Не са изключени обаче коалиционни партньори от “Демократична България”, които да влязат в доминирано и сформирано от ГЕРБ правителство.

Темата се повдигна още през септември миналата година, когато съпредседателят на коалицията Христо Иванов допусна, че все пак е възможна коалиция с ГЕРБ, но без Борисов да е премиер.

Впоследствие, за да има очи да се появи на протестиращите площади, Иванов се обясни пред “Дневник”, че не е бил разбран правилно и ГЕРБ не били годен за коалиране субект.

Вратата обаче всъщност е открехната, особено ако Борисов удържи на думите си, че след края на този управленски мандат повече няма да иска да е министър-председател. Бяха лансирани и доста приемливи за коалиционен премиер имена като бившият президент Росен Пленелиев, евродепутата Андрей Новаков или кмета на Враца Калин Каменов - добре образование хора, срещу които трудно може да бъдат извадени големи компромати, но лесно може да бъдат лансирани като ново лице на ГЕРБ. Освен това и тримата дължат кариерата си на Борисов и за него ще е лесно да ги насочва, докато формално се е оттеглил от участие в изпълнителната власт. Не е тайна, че от години Борисов завижда на ролята на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Отделно “Демократична България” е доста сложен политически проект, в който различните части на моменти трудно се търпят една друга.

Хората на Иванов са ако не левеещи, то центристки либерали, докато другата основна част - ДСБ, опитват да са дясно консервативни. И неслучайно лидерът им Атанас Атанасов почти изцяло пропусна антиправителствените протести през миналата година. Липсваше и като присъствие на площада, и като някакви значими политически позиции. Позиция, която би му дала възможност да осигури парламентарна подкрепа на ГЕРБ, без да му се налага да е прекомерно повратлив. Все пак “трикчетата” в отношенията с ГЕРБ вече веднъж бяха пробвани.

Като евентуален коалиционен партньор за четвърто правителство на ГЕРБ не се изключва и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, като според твърдения на хора от управляващата партия вече е имало дори неофициални разговори в тази посока. На хората на Слави засега социолозите определят ключовата трета позиция на следващото Народно събрание и евентуално броят депутати, които биха имали, да е достатъчен за двупартийна управленска коалиция. А и както при всеки от другите варианти,

подобен

колаборационизъм

лесно

се обяснява с

трудните

времена на

пандемията

от COVID-19 и нуждата от работещо правителство, което да овладее кризата, вместо страната да се хвърля в политически хаос от поредица избори. Засега хората на Слави не коментират варианти за коалиции.

Всъщност единствените, за които Борисов засега се е заричал, че не могат да управляват заедно, са ДПС. Поне не биха могли да изпълнят обявеното си в края на годината намерение да влязат официално в правителството.

Коалиция

“Всички

срещу Борисов”

всъщност е

единственият

песимистичен

сценарий

за първата половина на годината. И в ГЕРБ, а и самият партиен лидер осъзнават, че тогава не е изключено и прокуратурата да се намеси в политиката срещу сегашните управляващи. Веднъж вече го е правила през 2013 г., макар и при друг главен прокурор.

За да се стигне до този вариант обаче, е нужно изпълнението на две предварителни условия, които към момента изглеждат невероятни.

Първото е ГЕРБ да не успее да е първа политическа сила. Засега управляващата партия отново води пред основната си опозиция от БСП. Да, само с 2% според проучванията, но всъщност за да вземе първи мандата, на Борисов му стига дори само един глас повече. Второто условие е ГЕРБ да хвърлят бързо кърпата и да се откажат от съставяне на правителство. Борисов обаче игра в този филм през 2013 г., когато бе съставен кабинетът на Пламен Орешарски. Едва ли ще допусне такъв сценарий лесно.

Сформирането на правителство, което да е само анти-ГЕРБ, много бързо и лесно ще доведе до вълна от масови протести в подкрепа на сегашните управляващи. Още повече ако президентът и опозицията продължат да нагнетяват напрежение, че изборите няма да се проведат по честен начин - тогава същите основания за открадната победа ще имат и привържениците на Борисов. Макар да се отказа от такъв ход през лятото, тогава той предупреди, че не е изключено при смяна на правителството заради протестите да видим и големи контраакции на привърженици и членове на ГЕРБ. А предизвикването им е доста лесно и зависи дали при този сценарий у Борисов ще надделее чувството за съхраняване на държавата или нараненото его.

Два пъти кмет на София и три пъти премиер, Борисов не се бои от избори.
Два пъти кмет на София и три пъти премиер, Борисов не се бои от избори.

Ако е второто, то животът на анти-ГЕРБ правителство няма да е въобще дълъг и лесен. Финансисти от опозицията вече изказаха опасения, че веднага след края на сегашното управление ще се наложи прекрояване на бюджета. А както добре се помни, протестите срещу кабинета на Орешарски пламнаха заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но истински се разгоряха в нощта на белия автобус заради поисканата актуализация на бюджета и вдигането на тавана за поемане на дълг.

Третият и

най-реалистичен

коз в джоба на

Борисов е

повторни избори

за парламент

още през есента

на тази година,

като те бъдат съчетани с президентските - края на октомври и началото на ноември. Този сценарий е реализируем както при трудно съставен коалиционен кабинет на ГЕРБ с някого, така и при тотален провал на следващото Народно събрание да излъчи правителство или пък при кратко правителство на принципа “всички срещу ГЕРБ”.

Борисов никога не се е отказвал от варианта сам да се кандидатира за президент. По-скоро винаги е давал уклончив отговор в стил, че не му е сега времето да се обсъжда. През октомври 2021 г. обаче той ще има възможността да се впусне в пряка генералска битка с Румен Радев. За 20-годишното си пребиваване в политиката Борисов не е имал човек, който да го е дразнил толкова много и да е фиксирал цялото му негативно внимание. И личен бой със сигурност ще му достави удоволствие, още повече съчетан с нови избори за парламент. Защото тогава дори Борисов да не спечели президентството, мажоритарното му кандидатиране ще доведе до напомпване на резултата на партията му и ликвидиране на малките формации, които сега загряват да влязат в Народното събрание. Което пък отваря вратата за четвърти кабинет на ГЕРБ, независимо дали Борисов ще е негов премиер, или ще бъде президентът, който ще го надзирава бащински от другата страна на столичния булевард “Дондуков”.

През всичките си 20 години в политиката Бойко Борисов никога не се е отличавал със стратегическо мислене. Напротив, винаги е приличал на човек, който връща ударите, има тактическо съобразяване, но се води главно от текущата ситуация. И е изключително вероятно в непредсказуема година като 2021-а да изнамери още много ходове за заявените от него още 2-3 години на власт. Все пак оцеля през 2020 г., когато наистина беше притиснат в ъгъла през лятото, а според близки негови сътрудници - на моменти дори паникьосан.

Високите постове не го спряха от футбола.
Високите постове не го спряха от футбола.