Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаните Тодор Ташев и Михал Марков крият лицата си в съда. На преден план е адвокат Орлин Търновалийски. Снимка: Евгени Цветков
Задържаните Тодор Ташев и Михал Марков крият лицата си в съда. На преден план е адвокат Орлин Търновалийски. Снимка: Евгени Цветков

Внасяли стоката от Полша и Италия чрез фирми на бедняци и я пласирали, без да плащат данъци

За две години съпрузите Тодор и Стойка Ташеви с помощта на Михал Марков успели да превъртят 5 млн. лева от внос на прахове за пране и козметика от Полша и Италия, без да декларират стоката и да плащат данъци. Това твърди прокуратурата, която разкри схемата на 1 март. Ташев и Марков са в ареста, а Стойка е на свобода срещу 10 000 лева гаранция.

Чрез фирмата си "Ти Джи козметикс" Ташеви поръчвали и закупували стоката от 4 полски дружества и едно италианско. Вносът обаче формално постъпвал в 7 дружества на хора с нисък социален статус, изтъкна прокурор Данаила Станкова. Плащането ставало от фирми на бедняци, които не развивали никаква дейност и реално не получавали нито прахове за пране, нито парфюми. Посредникът Марков, набавял парите от Ташев и ги носел на ръка до "собствениците" на седемте фирми, като казвал на кого да ги преведат по банков път в чужбина.

"Незаприходената стока реално се е получавала от фирмата на Ташеви, които впоследствие я продавали в магазинната мрежа у нас, без да издават каквито и да било документи. Не са плащали и данъци. За две години са успели да извършат преводи за 5 млн. лева", изтъкна прокурор Станкова. По думите й този цикъл продължил от 1 март 2017 до 1 март т.г., когато при акция на икономическа полиция и ГДБОП е проведена операция в Пловдив, София, Разград и Търново. Задържани са 9 души. На трима от тях - Тодор Ташев, съпругата му Стойка и на Михал Марков са повдигнати обвинения за пране на пари и укриване на данъци. За двете престъпление законът предвижда от 3 до 12 г. лишаване от свобода.

Задържан е и един от камионите със стока в базата на Ташеви в Пловдив. Товарът по документи се водел на друго дружество, но реално бил за "Ти Джи козметикс".

"Нанесените щети на фиска са за 1 млн. лева", твърди прокуратурата. При обиск на жилища и офиси били открити в сейф 600 000 лева. Тези пари били на дъщерята на Ташеви, стана ясно в пловдивския съд при гледането на мерките за неотклонение. По време на претърсванията били открити и печати, с които били оформяни фиктивните документи. Работници разказали на разследващите, че Михал Марков често посещавал офиса на Тодор Ташев. Според прокуратурата той е знаел за престъпния произход на тези пари.

Заради високата степен на обществена опасност и съществуването на риск да извършан това престъпление, държавното обвинение настоява двамата да останат за постоянно в ареста. Според защитата няма нищо укоримо в това, че двама търговци са се виждали насаме. Адвокат Орлин Търновалийски определи обвиненията като неясни и обърканви. Двамата задържани поискаха по-леки мерки, за да се грижели за децата си.