Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защитите на новите винетки са много интересни и уникални по своята същност. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Защитите на новите винетки са много интересни и уникални по своята същност. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

От днес в продажба влизат новите годишни винетки за 2018 г., които вече ще важат за една година от датата на закупуването. До края на годината могат да бъдат закупени, но трябва да се избере начална дата от 2018 година. Всички нови винетки бяха представени на брифинг от председателя на АПИ Дончо Атанасов.

Въвежда се и тримесечна винетка за леки автомобили, която струва 54 лв. Еднодневната винетка за тежкотоварни автомобили поскъпва с 2 лв., от което се очакват приходи от 3 млн. лв. Продажбата на тези два вида започва от понеделник. Цените на другите винетни стикери са: 15 лв. за седмичен, 30 лв. за месечен и 97 лв. за годишен. 

"Защитите на новите винетки са много интересни и уникални по своята същност", каза Дончо Атанасов. Използва се уникална нанотехнология при деметализираната холограмата, монтирани са и релефни изображение с постоянни цветове. На винетката има пространственодвижещ се ефект, което означава, че буквите и цифрите сменят местата си при наблюдение от различен ъгъл. Хартиите, които се използват при производство, също са специфични и трудни за имитация, използват се за производство само на ценните книги. Винетките имат и двустранна номерация. Освен това всички годишни и тримесечни винетки имат полета за въвеждане за дата и месец. Има валидизация.

Дончо Атанасов обяви и очакваните приходи, които АПИ ще реализира през 2017 г. - между 348 и 350 млн. лева, а продажбите на винетки са се увеличили с 10-20 % спрямо миналата година.

Тази година няма засечени фалшиви винетки. Съотношението между броя продадени винетни стикери за леки и тежки автомобили е 70 на 30. Приходите от леки автомобили са около 250 млн. лв., а от тежките 95 млн. лв.

Дончо Атанасов допълни и, че толсистемата вече върви необратимо. В момента има решение на Върховния административен съд, с което се разрешава предварително подписване на договор, но АПИ ще изчакаме да мине делотопо ВАС, което е на 29 януари. След като излезе решението по жалбите, които са подадени, ще се подпише договора или ще се изпълни това, което съдът реши.