Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

80 милионна Турция днес чества националния си празник, рождения ден на Републиката. СНИМКИ: Ройтерс
80 милионна Турция днес чества националния си празник, рождения ден на Републиката. СНИМКИ: Ройтерс

Днес Турция празнува 94-ия рожден ден на Републиката, основана от Ататюрк

80 милионна Турция днес чества националния си празник, рождения ден на Републиката. На днешния ден преди 94 години, Мустафа Кемал Ататюрк в реч пред депутатите от сформираното на 23 април 1923 Велико национално събрание обявявава основаването върху пепелищата на Османската империя на една нова, обърната към ценностите на запада парламентарна Република Турция, чийто основен принцип е "суверенитетът безусловно принадлежи на народа", предаде БТА.

Този принцип, изписан върху транспарантите, сега е окачен върху милиони сгради, площади, улици на Турция, червени знамена със звездата и полумесеца, огромни постери с лика на Ататюрк са окачени по сградите, балконите.

Тържествата в столицата Анкара започнаха с поклонение и поставяне на венец в мавзолея-гробница на Ататюрк на делегация, начело с президента Ердоган. Обявено бе едноминутно мълчание. В шествието участваха и лидерите на политическите партии. Ердоган се разписа във възпоменателната книга.

"На 29 октомври 1923 г. турският народ със своя живот и кръв още веднъж показа на целия свят, че няма да позволи на никого да унищожи неговата воля и да се намесва в съдбата и бъдещето на нашия народ и страна. Прекланяме се с дълбоко уважение пред неговата памет, да ни е честит Празникът на републиката", написа Ердоган.

В Анкара ще се състои манифестация.

В президентския дворец Бештепе в Анкара по обяд ще започне прием, на който се предвижда да присъстват личности, с интересни прояви. Сред тях ще бъде девойка от Анадола, която пешком, на плещите си пренася ранена козичка, за да я спаси.

Неизменна традиция е и масовото посещение на мавзолея-гробница на Ататюрк от милиони граждани от всички възрасти. По повод 29 октомври мавзолеят гробница ще бъде отворен през цялата нощ.

Шествия и митинги ще се състоят в различни градове и селища.

Четири хиляди души в Байраклъ, град Измир, участваха в изпълнението на традиционния танц Зейбек. Танцът Зейбек се игра на площада Смирна. Танцьорите-от 7 до 70 годишни участваха в изпълнението на танца, а дронове с камери регистрираха и показваха на огомни лед екрани, инсталирани на площада играта на хилядите танцьори. На края изпълнителите с телата си образуваха фигурата на Местафа Кемал Ататюрк, основателя на турската република на днешния ден преди 94 години. Милиони измирлии наблюдаваха с интерес масовото изпълнение на Зейбек, което става за пръв път.

С това започнаха честванията на 29 октомври в Измир. Зейбек е танц, който се играе или от един или двама души, или групово, и е широко разпространен и обичан от турците, особено в Западен Анадол. Зейбек бил любимият танц на Ататюрк, който бил много добър танцьор, за което свидетелстват и много фотоси, с което измирлии отдадоха почит и на делото му.

Измир и измирлии заемат важно място в републиканската история на Турция, защото в резултат на победата на турската войска, предвождана от Ататюрк, градът е освободен от гръцките окупатори през 1921 г. и започва процесът, който се увенчава с обявяването на Турция за република на 29 октомври 1923 г. в новата столица Анкара.Честванията на 29 октомври в измирския регион е и израз на обичта и признателността към делото на Ататюрк, заяви кметът на Байраклъ.

По инициатива на редица общини главно от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която е основана от Ататюрк в Истанбул ще се състоят традиционни граждански шествия, концерти на открито, фойерверки и други инициативи, които ще продължат до късно през нощта.

Мостовете над Босфора през нощта ще бъдат осветени в червено - цветът на турския национален флаг. Това е традиция, с която в Турция се отбелязва всяка година националният празник. Сиянието на светлините на мостовете и фойерверките осветяват водите на Босфора.

Гугъл също отбелязва националния празник на Турция - буквите на заставката се изписаха в червено, а по средата е поставен националният флаг със звездата и полумесеца.