Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казал на съквартиранта си в Германия, че се връща след два месеца.

Полицията е отказала да проследи мобилния телефон на безследно изчезналия на 4 август победител в над 500 математически състезания Галин Статев.
Молбата на родителите за проследяване на мобилния телефон на Галин била отказана с аргумента, че законът позволява изискването на информация от мобилен оператор само при данни за извършено тежко престъпление.

До 24 август не били разпитани дори пътниците и шофьорът на автобуса, с който 26-годишният гений е пътувал от Германия за София.
Няколко дни преди да си дойде в България, 26-годишният Галин Статев провел разговор със своя съквартирант - украинеца Иван Ежов, с когото живее в Мюнхен. На него лично момчето споделило, че се прибира в София за два-три месеца. Плановете му били
да работи за
малко в столицата,
а след това да се върне отново в Германия. Галин дори помолил своята хазяйка Регина да му запази квартирата с уговорката, че няма да се задържи в България задълго и след като се върне, отново ще живее в нея. На тях той обяснил, че ще отседне при своя чичо за няколко дни, а за да не го притеснява, ще си потърси и квартира.

Това разказа пред "168 часа" бащата на математика Красимир Статев. По думите му младежът не се свързал с брат му в София, както смятал.
"Явно не е имал намерение да остане при него", признава мъжът.
Галин е в неизвестност от 4 август, когато пристига с автобус в София към 21,30 часа вечерта на Централната автогара, но не се обажда нито на семейството, нито на приятелите си.


"Последно си писахме по Viber на 1 август. Тогава той ми каза, че ще учи със съквартиранта си и няма много време. На следващия ден му звъннахме, но нямаше отговор. През всичките дни до 9 август телефонът му даваше свободно. Помислихме, че го е оставил някъде настрани и не му обръща внимание, смятахме, че ще ни звънне, когато може. На 10-и вече телефонът е изключен, дори нямаше и свободен сигнал", разказва бащата.
Тогава той и съпругата му Диана се усъмнили какво може да се случва със сина им и решили да влязат в една от имейл пощите му.

"Там веднага попаднахме на информация, че идването му в София е свързано с

работа в частна софтуерна фирма в столицата

Минути по-късно се обадихме на хазяйката и съквартиранта му. Те пък ни обясниха, че е тръгнал за България. Видяхме и разпечатката на билета, който си е купил за тук", разказва още бащата.


Семейството не знае все още дали има такъв човек, с когото
Галин се е свързал, след като си е дошъл. Те дори не са и подозирали за намерението му да се прибира, нито пък за тази работа, която е възнамерявал да започне. Предположенията им са, че той най-вероятно е искал да ги изненада.
"Не сме коментирали никакви дати за неговото прибиране, нито пък е казвал, че ще си идва. Винаги предварително уточняваме датата", казва бащата.
Загадка остава
и качената от
Галин снимка
във фейсбук на 7 август. В 18,44 часа същия ден младежът е публикувало в личния си профил фотография, на която той е на планина, а зад него се вижда град, който най-вероятно е София. Озаглавил я е "Време е за ново начало".
"Все още е под въпрос дали снимката е от Витоша. Не сигнализирахме спасителни служби, които да го търсят в планината, защото не беше установено дали е точно оттам. Аз направих мое собствено разследвание. Допитах се до мои познати планинари в София. Показах им снимката и те казаха, че тя е от Витоша. Дори ми обясниха и коя е местността - Камен дел", казва още бащата.
До местността той не е ходил, защото така и не е потвърдено дали наистина е тя.
Интересен е и фактът, че снимката е направена от друг човек. Неясно остава дали той е помолил някого да го снима или, е бил в компания с познат.
"Със сигурност синът ми не е качил стара снимка, тъй като не е ходил досега на Витоша никога. В рамките на една година той много отслабна. Преди беше около 100 кг, а сега е към 75 кг, затова смятам, че снимката е нова и отговаря на датата, на която е публикувана", обяснява бащата.


Момчето е обявено за издирване на 15 август.
“Мислехме, че все ще се обади тези дни и че се е запилял някъде
След като подадохме сигнал, полицията не вършеше абсолютно нищо по случая. Започна чак на 24 август. Представете си колко време е това. Куриозно е просто. Не мога да ви кажа точната причина за тяхното бездействие, дори и аз сам не си го обяснявам. По такива случаи трябва да се действа максимално бързо, защото всяка минута е от огромно значение", смята бащата.

Какво разказаха приятели на Галин за него, четете в печатното издание на "168 часа".