Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В бизнеса футболната легенда не беше същият виртуоз като на терена. Рибата му умря,

колите му се оказаха крадени, а в Столичната община си скубеха косите заради скандалните му заменки.

Христо Стоичков беше гениален футболист и едва ли ще се намери нормален човек да оспори това твърдение. С великите си голове Камата прослави името си по цял свят. Бил прославил и България, горещо ни убеждават най-върлите му фенове. И за Лео Меси знаем, че е от Аржентина, но това не ни прави по-запознати с историята, бита или икономиката на южноамериканската страна. А и лъха на ниско национално самочувствие все да се биеш в гърдите, че някой някъде по света знае за България покрай головете на Ицо.

От изявите му на терена вече минаха доста години, но Стоичков категорично отказа да изпадне в анонимност, след като съблече спортния екип и облече официалния костюм. Камата с характерната си импулсивност се хвърли в рисковани начинания. Не пропускаше шанс и да се забърка в шумни скандали, от които твърдеше, че винаги излиза победител.

Със сигурност действията му след края на кариерата не бяха толкова добре координирани, колкото придвижването му по терена и головите шутове към нещастните вратари. Ицо още не беше окачил бутонките, когато реши да инвестира част от спечеленото в търговия със скъпи автомобили. Към този бизнес го побутна съмнителният арабин Ахмед Яфа.

И до днес не става ясно откъде носителят на “Златната топка” се сдружи точно с този тип, но благодарение на него изгуби солидна част от състоянието си, натрупано в най-хубавите му футболни години. Очакваше се, че арабинът ще осигурява парите, а звездата на “Барселона” ще помогне с известността си те да бъдат продавани в Испания. Нито една кола обаче не беше продадена, тъй като испанската полиция установи, че част от скъпарските возила са крадени.

Скандалът явно не успя да убеди звездата на “Барселона”, че е по-добре да няма вземане-даване със своя другар Ахмед. Двамата се преориентираха към мениджърска дейност, заемайки се с нелеката задача да уреждат контроли на българския национален отбор с престижни съперници. От БФС дори си платиха предварително за предстоящ спаринг със солиден тим. Такъв не се появи на хоризонта и се оказа, че Камата и съдружникът му дължат 200 хил. долара на футболната ни централа. И до днес остава в тайна дали Камата се издължи на родния футбол и къде изчезна неговият уж надежден съдружник, но слуховете тогава твърдяха, че новоизлюпеният бизнесмен с убийствената левачка е загубил някъде между 500 000 и 1 милион долара.

Доста по-амбициозен и сигурен беше планът на Ицо в съдружие с други герои от златното ни футболно поколение да отворят своя банка. Финансовото сдружение щеше да носи подходящото име “Национал”. Идеята беше парите да бъдат осигурени от най-мощната по онова време групировка ВИС-2. Стоичков заедно с Любо Пенев, Емо Костадинов, Трифон Иванов и Стефка Костадинова трябваше да участват с по-скромни финансови дялове в печелившото предприятие и да имат по-скоро представителна функция. Спортните звезди обясняваха тогава с охота, че нищо не разбират от финанси, но е добре парите им “да се въртят” в родината.

По-късно в учредителната кампания бяха включени имената на звездите от “Ку-ку”, Тодор Колев, актьорите от НЛО, Стефка Съботинова и др.

Държавата обаче така и не дава лиценз на банката. По-късно убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев тотално срази надеждите на спортните звезди хем да печелят добре, хем да не свалят маската на родолюбци.

Неуморимият Стоичков обаче продължава напред в търсенето на бизнеса, който ще му приляга най-добре и на положението, и на парите. За известно време той се надява, че ще печели от развъдник за риба. Предприятието изглежда лесно за поддържане. Рибата си плува, ти я храниш, а накрая я продаваш на магазини и ресторанти. Изненадващо обаче обитателите на неговия развъдник измират мистериозно и този проект също отива в графата неуспешни.

За известно време Камата се кротва и предпочита да печели от участието си в телевизионни реклами. Той е лице на банка, фирма за мъжка мода и петролна компания. След това рекламира бинго и няколко водещи концерна за спортна екипировка.

Нещата явно му потръгват и той решава да се пробва в строителството, купувайки парцел на столичната улица “Одрин”. Малко след това избухва скандал. Оказва се, че столичните общинари са гласували да предоставят на Христо Стоичков парцел от 300 кв. м на софийската улица “Одрин” срещу апартаменти на звездата, чиято обща стойност била около 86 хил. лева. След като се вдига шум, общинарите завишават сумата до 300 хил. евро, но пак изглежда, че не всичко е наред. “Ние буквално му подаряваме имота”, възкликва тогава съветникът от НДСВ Владимир Каролев, който съобщава, че съседен имот е продаден за 3000 евро на кв. м, докато на Ицо му излиза по 1000 евро на кв. м. Както всеки може да се досети, Камата не остава длъжен на никого и на свой ред обвинява куп общинари, че са участвали в скандални заменки и далавери с общинско имущество. Както винаги става в България, след месеци нещата утихнаха и не се разбра какво точно се случи с имота на Камата.

Около година след скандала името на Стоичков беше замесено в разследване на ФБР срещу престъпна групировка, която се била специализирала в източването на парите на богатите. Измамниците успели да се доберат до банковите сметки и номерата на кредитните карти на семейството му. След това започнали да пазаруват от тяхно име. Добре, че бдителен застраховател се усъмнил в желанието на съпругата на Стоичков – Мариана, да си купи две поршета за по-малко от седмица. Последвалото разследване установило, че от името на семейство Стоичкови са купени няколко луксозни автомобила.

И докато сме на тема “високи скорости”, да припомним навика на Камата да се придвижва из София с джип, на чийто таван беше залепил син буркан. В свое разследване тогава репортерът на Нова телевизия Васил Иванов доказа, че Ицо няма право да ползва буркан за специален режим на движение. Така и не се разбра кой му го е дал, но се чу безумното оправдание, че като национален селекционер Стоичков трябвало да се придвижва по-бързо от точка “А” до точка “Б”. Тук е мястото да се спомене, че Христо Стоичков така и не успя да направи треньорска кариера, въпреки че му дадоха предостатъчно възможности.

Бурканът изчезна също толкова внезапно, колкото се и появи върху колата на футболната легенда. Никой обаче не се сети да потърси отговорност на Стоичков, че се възползва от привилегията. В общи линии през всичките тези години управляващите много внимават да не настъпят Камата по краката. Така беше и сега, когато той преби шофьора на в. “България днес”. Присъствалият на произшествието полицай се задоволи единствено да откъсне разбеснелия се Стоичков от жертвата му. Всеки на негово място щеше да посети и ареста, но футболна звезда от подобен ранг явно е имунизиран срещу подобни неприятности.

Все пак през 2012 г. държавата чрез данъчните обяви, че ще провери Стоичков за укрити данъци. Камата наплю словесно институциите, отсече, че няма нищо да плаща, и си замина за чужбина. По вече споменатата схема скандалът отшумя и никой нищо не направи за оправянето на сметката.

Как Христо счупи крака на 18 годишен студент в Чикаго четете в хартиеното издание.