Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков КАДЪР: БНР
Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков КАДЪР: БНР

Много преди да стана министър подготвях сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев. Това каза пред БНР силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Коментарът му бе след въпрос дали това е била основната му цел на поста. "Дори смятам, че този материал доста закъсня", посочи той.

Припомняме, че в петък правосъдният министър проф. Янаки Стоилов внесе сигнал във Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу главния прокурор Иван Гешев и поиска отстраняването му. Искането дойде от Рашков, който подал мотивите си до Стоилов на 14 юли. След като се запознал със сигнала, професорът поиска Висшият съдебен съвет да започне процедура за отстраняването на Гешев от поста заради уронване на престижа на съдебната власт. Публикувани от прокуратурата СРС-та на разговор между президента Румен Радев и командващия по онова време ВВС ген. Цанко Стойков, разговорите на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов, както и разпространени данни от мобилния телефон на Пламен Узунов са сред мотивите на Рашков да иска уволнението на Иван Гешев, стана ясно от сигнала, публикуван в сайта на МВР.

"Още от м.г. редица съсловни организации започнаха да пишат тревожни писма до ВСС и инспектората, излагайки в тях поведението на главния прокурор", обясни днес за сигнала Рашков. И посочи, че сред тях били адвокатски колегии и съсловни организации, например на съдиите.  "Изложени са конкретни факти в сигнала. Те съвсем не сочат някой, още по-малко от правителството, да прави пиар", каза вицепремиера по повод коментара на Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Според нея служебното правителство си правело пиар с искането.

Когато става дума за данни за извършени престъпление, в никакъв случай не може да става дума за пиар, категоричен бе Рашков. И обясни, че в сигнала си говори за публикации, които били направени непосредствено след встъпването в длъжност на главния прокурор със разпространени СРС-та. И поясни, че по аналогичен случай вече имало осъден човек.

Припомни, че преди 4 април министърът на правосъдието бил от ГЕРБ. "Вие мислите ли, че подобен сигнал би бил внесен от министър Ахладова, която беше избрана за депутат от ГЕРБ. Аз нямам такива илюзии", каза Рашков на въпрос защо не е подал сигнала си по-рано.

След което нападна бившия премиер Бойко Борисов и обясни, че той бил бранен от хора от НДСВ. "Борисов е продукт на НДСВ. Той беше назначен за главен секретар именно оттам, дойде от една силова групировка, тя се казва СИК", коментира Рашков.

И посочи, че не вярва, че по сигнала му ще се стигне до отстраняване на Гешев. Но голямата тема била за мястото на прокуратурата.

"Тук личността на Гешев не е най-важното. Тук целта е да се постави по-сериозният, по-големият въпрос нашата прокуратура как е структурирана", каза вицепремиерът. И запита дали главният прокурор е фактически отговорен или е недосегаем. Сега щяло да се види дали във ВСС няма да се бламира и блокира предложението му.

Според Рашков е повече от ясно, че "главният прокурор е извършил престъпление". Трябвало да се види как гласуват членовете на ВСС от квотата на ГЕРБ.

А действащият закон за прокуратурата бил почти същия като този от социализма, изрази мнение Рашков. "На практика ние сме признали, че устройството на нашата прокуратура трябва да бъде като от 50-те и 60-те години на миналия век. Аз като гражданин не мога да се съглася", категоричен бе вицепремиерът.

Според него можело да се предприемат промени в НПК и Закона за съдебната власт в частта за прокуратурата. "В момента всички прокурори са подчинени на главния прокурор", смята Рашков.

Той коментира и разпита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Действие, което се основава от закона", каза вътрешният министър. Според него Борисов направил политически пиар, защото пред Главна дирекция "Национална полиция", където се проведе в четвъртък разпитът, имало 200 души със знамена. Бившият премиер определи привикването като "репресия".

Затова Рашков разказа как дъщеря му - наказателен съдия, го питала дали да призовава лица в съдебната зала, щом Борисов казал, че това е "репресия". 

Вътрешният министър обясни, че става дума за стари случаи - по данни на "24 часа" от 2009 до 2012 г. 

"Новото е в това, че към онзи момент фактическата обстановка не е била изяснена както трябва, за да бъде пощаден Борисов. Да бъде измъкнат от отговорност", смята Рашков. Той посочи, че според него, работата при разследването на срещата на Борисов с бившия градски прокурор Николай Кокинов и земеделския министър Мирослав Найденов не била свършена както трябва. Можело да бъдат разгледани и като организирана престъпна група, която иска да смачка дело. Припомняме, че прокуратурата прецени, че в срещата и разговора между тримата няма престъпление.

"Да, минало е време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да се направи опит да му се потърси отговорност, греши". Рашков се надява Борисов да бъде викан и по други случаи.

Вицепремиерът коментира и списъка с недекларирано имущество на магистрати и политици в чужбина. Според него прокуратурата трябвало да обяви какви проверки е извършила по него.

Стотици са били подслушвани при протестите миналата година срещу правителството и главния прокурор, категоричен бе Рашков. И посочи, че засега не е срещал името си в документите. Голяма част от тях били унищожени. Формалният повод за следенето било престъпление срещу републиката, каза вицепремиерът. И посочи, че ще внесе материалите от проверката в парламентарната комисия за контрол на СРС-тата. Той самият не можел да обяви публично данните, защото щял да извърши нарушение.