Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИТН трябваше да седне на разговори за общи ценности и политики

Защо след изборите на 4 април всички партии бяха готови да подкрепят правителство с мандата на “Има такъв народ”, а сега, след като Слави Трифонов обяви номинациите си за кабинет на малцинството, проявяват резерви и по-скоро са склонни да не го подкрепят?

Този въпрос “24 часа” зададе на политолозите проф. Румяна Коларова, доц. Татяна Буруджиева и Димитър Аврамов.

Ето техните отговори.

Слави Трифонов излъга хората, че “Има такъв народ” е партия на промяната. Промяната изисква консенсус. А ако променяш стила на управление “Аз ви давам на Бойко Борисов”, единствената посока, в която можеш да го промениш, е “Ние решаваме”.

Ако Слави Трифонов искаше да прави “ние”, той щеше да седне на разговори и да потърси общи ценности и общи политики с когото и да било. А онова, което той направи, е най-арогантното действие, което аз съм виждал в българската политика. Преди да са свършили изборите, преди да има официален резултат, той с 60-ина депутати - два пъти по-малко, отколкото е необходимо, за да има мнозинство, обяви и предложи кабинет. А най-важното на парламентарните избори, поради което ги и наричат парламентарни, нещо, което Слави Трифонов е пропуснал, е да се конституира най-важният политически орган в републиката - нарича се парламент.

Не сме ходили на избори, за да може Слави Трифонов да предлага правителство от частната си кабелна телевизия. Това е толкова арогантно, че се учудвам, че остава незабелязано.

Има българска приказка “Каквото повикало, такова се обадило”. Слави Трифонов поиска еднолично, все едно има ЕООД или ЕТ, да назначи кабинет. Каза на хората “Ето ви правителство, ако искате го подкрепяйте”. И те реагират по най-адекватния начин. Когато те поканят ултимативно и невъзпитано, имаш право да кажеш “не!”.