Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МиГ-29 СНИМКА: Архив
МиГ-29 СНИМКА: Архив

Приключи разследването на „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29 на 9 юни 2021 г. по време на учението  „Шабла 2021“, съобщиха от МО.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до падането на самолета и гибелта на пилота майор Валентин Терзиев. 

Основната версия е загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море. Като съпътстващи причини в доклада се посочва неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената се е увеличила. Това неминуемо водело до липса на време за безопасно излизане от атака.

Втора съпътстваща причина са особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори. И трето - неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата. До 3-4 седмици предстои да бъде разчетена т.нар черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Русия. 

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация,

Изготвеният доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“ е публикуван в сайта на Министерството на отбраната. Вижте го тук