Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е една от причините за стареенето и редица хронични заболявания

Продължителното излагане на слънце в горещите дни може да доведе не само до силно обезводняване на организма, но и до слънчев или топлинен удар. В жаркото време човек често изпитва непоносима жажда, слабост, преумора, силно главоболие. Като се познават изброените признаци на дехидратация, може да се реагира навреме и тя да се предотврати или да се помогне на някого, изпаднал в това състояние, без да го осъзнава.

Защо това

е важно?

Ако не се осигури на тялото достатъчно вода, съществува заплаха от усложнения: рязко намаляване на кръвното налягане, припадък, объркване, слаб пулс. Появява се цианоза на кожата. Това се случва, защото водата е основният компонент на нормалната човешка терморегулация. Излишната топлина се излъчва от тялото чрез потта.

Водата осигурява пълноценното функциониране на стомашно-чревния тракт, подпомага бързото усвояване на храната и полезните вещества в нея, както и отделянето на отпадъчните продукти. Тя участва в изпълнението на дихателната, двигателната, зрителната и други функции на човешкото тяло. Без вода важни физико-химични процеси в организма като храносмилане, транспорт на хранителни вещества, осмоза, водно-електролитен обмен и алкално-киселинен баланс са невъзможни. Една от причините за

стареенето

е намаляването на способността на колоидните вещества и особено на протеините да задържат вода. Тялото на възрастния човек се състои от 60% течности, съдържащи вода. Те са наситени с различни соли и микроелементи, които съставляват водно-солевия баланс на организма. Намаляването на количеството или промяната на състава на тези течности поради загуба на вода води до рязко влошаване на състоянието на организма. Това може да доведе до появата на патологии, а честото обезводняване провокира различни хронични заболявания. Липсата на вода принуждава тялото да консумира вътрешни, междуклетъчни течности и вътреклетъчни ресурси, което може да причини разрушаване на структурните единици. Това драстично нарушава нормалното функциониране на всички органи и системи. Състояние, при което концентрацията на водата пада под физиологичния минимум, се счита за дехидратация. Силното обезводняване може да е фатално.

Основни видове дехидратация според обема на течностите

Изотонична форма на дехидратация - при нея има равномерна загуба както на вода, така и на съдържащите се в нея електролити, които поддържат нормален баланс. Тя се наблюдава при състояние на тялото с чести кръвоизливи, диария, продължително повръщане, прекомерна диуреза.

Хипертонична форма на дехидратация - наблюдава се като увеличаване на концентрацията на електролити на фона на загуба на хипотонична влага. Това може да се случи при горещи вълни, обилно изпотяване, повишена секреция на течност през дихателната система или постоянен задух.

Хипотонична форма на дехидратация - случва се, когато тялото губи натриеви, калиеви соли и когато на пациента се предписват солеви диуретици. Течността от междуклетъчните слоеве се влива в самата клетка, като провокира обща дехидратация, при което солите се отделят заедно с урината.

Важно! Консумацията на вода в размер от 20 до 25% от нормата е пряка заплаха за човешкия живот. Има риск от смърт.

На какво да се обърне внимание

В началната форма - при загуба на течност до 5-6% (1 - 2 литра вода) първите симптоми на дехидратация при възрастен са:

4 повишаване на температурата;

4 гъста слюнка, сухота в устата;

4 гадене, повръщане, диария;

4 повишена раздразнителност или слабост;

4 намаляване на обема на отделената урина, която е по-тъмна и с остра миризма.

При влошаване на състоянието и загуби от 6 до 10% или повече симптомите са:

4 “мухички” и кръгове пред очите;

4 нетърпима жажда;

4 сънливост, летаргия, забавяне на говора и движенията;

4 зачервяване и парене на кожата, повишаване на температурата до критична;

4 болка в главата, в крайниците;

4 повишен пулс, задух, цианоза;

4 сухота в очите, липса на слюнка;

4 сгъстяване на кръвта;

4 разстроен стомашно-чревен тракт;

4 увеличаване на размера на езика, невъзможност за преглъщане;

4 липса на сила за движение, мускулни крампи;

4 неволно уриниране;

4 силно охлаждане на тялото.

По-вероятните причини, които допринасят за дехидратацията, са бъбречна патология или увреждане, шок или тежки инфекциозни състояния.

Как протича лечението?

Нивото на водния баланс трябва да се повиши възможно най-скоро. Лечението при дехидратация в остра форма се извършва в болница. При посочените симптоми – да се потърси спешна помощ. Терапията включва интравенозно въвеждане на разтвори, възстановяване на баланса и жизнените функции на всички органи и системи.

Важно! При установяване на изключително малко течност има риск от нарушаване на кръвообращението. Това може да изтощи сърцето, белия и черния дроб.

Лечението на по-леките форми на дехидратация зависи от общото състояние на организма. Наложителна е консултация със специалист и възстановяване на водния баланс. Важно е да се пият повече течности, да се стои на хладно и да се почива.

В зависимост от вида на дехидратацията това могат да бъдат напитки, съдържащи необходимите електролити (хидрокарбонат, натрий, калиеви минерални води), натурални сокове, смеси с глюкоза. Течностите трябва да се приемат бавно, на малки глътки.

Предотвратяване на дехидратацията

4 Пийте поне 1,5 литра чиста вода дневно. В жегите или при физическо натоварване увеличете количеството.

4 Необходимо е да се възстанови водният баланс при диария или треска (чести спътници на различни заболявания). Ако разстройството продължава повече от 2 дни, незабавно посетете лекар.