Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави си играе с политиката, за да набави средства за ново космическо риалити шоу

Грешка беше, че телевизиите поканиха политолози да коментират резултатите от вота на 11 юли, така заблудиха хората, че в България политиката все още съществува. Продуценти трябваше да викнат, защото платформите, посланията и реформаторските идеи отдавна ги няма,

гледаме риалити формат

Голямата новина след гласуването не е кой ще вдига пенсиите, как ще посрещнем четвъртата вълна, накъде отиват бизнесът, лихвите и кредитите, здравеопазването и образованието, не! Всички говорят само за невероятно напредничавата идея да пратим двама български и един македонски астронавт в НАСА. Все едно утре ще се тръгва за Марс.

Младите избиратели на ИТН по света и у нас

може да

са гласували

за изчегъртване

на старите муцуни

и смяна на системата, но днес получават Star Trek. Или, както казва съветският диктатор Виктор Черномирдин: “Хотели как лучше, а получилось как всегда”. (Искахме да стане по-добре, а се получи както винаги.)

Но няма страшно! Шоубизнесът взе властта, а нашият народ обича игрите на късмета. Затова, вместо да набиват в главите на зрителите причинно-следствените връзки от разликите зад десетичната запетая, медиите трябва да обясняват по-детайлно тънкостите на телевизионните продукции – как се постига съспенс, интрига, завръзка, кулминация и развръзка, и как печалбите са пряко свързани с рейтинга.

Да започнем оттам, че големият шоумен Слави Трифонов, макар и професионално да произлиза от уникалната по рода си студентска програма “Ку-ку”, досега като самостоятелен продуцент не е измислил нищо ново. Всичко, което е внедрил в ефира, е

копирано от

западната

развлекателна индустрия:

вечерното шоу,

оркестърът,

балерините, състезанията на талантите, “Сървайвър” и пр. Само чалгата му идва от Изток.

Политическите дебати със сценаристите са скучни, бързо втръсват, свалят рейтинга, ползват ги по принуда, робуват на предизборните традиции. Новата идея за астронавтите също не е негова, даде я Соломон Паси в статия, поместена в “24 часа” през март 2021 г. Но има и още една важна подробност, за която нито един политолог, колкото и да е печен, не би се сетил.

Този път Слави

копира от най-големите

в бизнеса: самия

Discovery Channel.

Българският избирател едва ли е наясно, че наскоро телевизионният гигант е поръчал ново риалити шоу Who Wants To Be An Astronaut (“Кой иска да е астронавт”), което трябва да се излъчи през 2022 г.

На пресконференция в началото на месеца ръководството на канала обяснява, че става въпрос за състезателна поредица от осем епизода, в която участниците ще се борят за шанс да се присъединят към съвсем истински полет до Международната космическа станция с търговската мисия Axiom Space. Ще бъде жестока надпревара за физическа и психическа издръжливост, знания, личностни качества, съобразителност, сила на характера. Съвсем резонно продуцентите очакват стотици милиони зрители по цялата планета.

Axiom и НАСА осведомяват медиите, че пътешествието ще продължи точно осем дни, четирима ще летят с ракета до научната орбитална станция, цялата авантюра ще бъде предавана на живо и ще струва не повече от 1,69 милиона долара.

Сега, за разлика от Слави, американската космическа агенция и въпросната частна компания разполагат с достатъчно средства, за да реализират подобен зрелищен проект. На телевизия “7/8” обаче й трябва държавният бюджет, за да го изкопира. И речено-сторено!

Докато политолозите, следвайки обичайната си инерция, продължават да си блъскат главите,

Доган, Пеевски

или Херо Мустафа

са кукловодите,

подредили кабинета на ИТН, в чия глава се е родила идеята да предложат агент по недвижими имоти за регионалното развитие и благоустройството, защо не са предвидени министри на екологията и евросредствата в тоя безумен кабинет, неуморно нищят всевъзможни казуси, свързани с добруването на страната и нейното европейско бъдеще, Слави просто си играе с политиката, за да набави средства за новото космическо риалити. Толкоз просто и логично!

В неговите уши въпросът защо отказвате да влизате в коалиции с партиите от протеста, звучи направо тъпо. Те са партии, за бога, какво разбират от шоу?