Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моделът на Симеон Сакскобургготски се повтаря след 20 години.
Моделът на Симеон Сакскобургготски се повтаря след 20 години.

Още 5 връзки между проектокабинета на ИТН и царския преди 20 години

Други четирима са от частния бизнес, двама са лични предложения на Трифонов

Четирима от предложените от Станислав Трифонов министри са експерти в партията му "Има такъв народ" – Ивайло Кожухаров (туризъм), Пламен Абровски (земеделие), Радостин Василев (спорт) и Николай Радулов (МВР).

Двама от проекторъководителите на ведомства са свързани с Николай Василев. Кандидатката за Министерството на финансите Мария Бойчинова е работила в частната му фирма "Експат капитал". А Лилия Иванова, която е номинирана за социалното ведомство и бе рекламирана като уволнена от Борисов, пък е била директор на дирекция

в ръководеното от евентуалния премиер.

Министерство на държавната администрация по времето на тройната коалиция. Николай Василев създаде това министерство и експерти по темата държавна администрация са категорични, че това е бил един от най-ефективните ходове на властта.

31-годишната Бойчинова започва професионалната си кариера в "Мерил Линч Уелт Мениджмънт" в Ню Йорк, където стажува през 2007 г. В JP Morgan пък е била летен анализатор в периода 2007-2008 г. После е назначена в норвежката компания "Едж Капитал" за 3 години и след това идва на работа при Николай Василев. Завършила е бакалавърска степен по математика и икономика в колежа "Васар" в Ню Йорк и оттам отива на обменна програма в Лондонското училище по икономика през 2008 г.

Възможно е самият Василев да е консултирал предложенията за министри, все пак ще трябва да работи с тях. Една скоба - президентът Румен Радев, който състави две служебни правителства, демонстрира коренно различен подход при събирането на министри. При първото служебно пита хора извън своя тесен професионален кръг военни, но се доверява на предложенията, дадени от хора от БСП. При второто служебно правителство Румен Радев разчита най-вече на своя проверен екип съветници. Така възлага на Пламен Узунов кандидатите за силовите министерства, а на бившия кмет на село Труд предоставя втория етаж на властта. Там Николай Копринков настанява свои познати.

Затова и подходът за сглобяване на правителството на Слави Трифонов може да е сходен с този на Румен Радев, но изглежда по-тренди.

И царските връзки в екипа не са укорими. Например Велислава Петрова, която ще оглави здравеопазването, е от клуб "Милениум", чиято първа сбирка бе преди 5 години в присъствието на Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана".

Оттогава насам членовете на неправителствената организация провеждат форуми и инициативи под егидата на бившия премиер. Ексшефът на "Милениум" Румен Чолаков беше едно от имената, които се обсъждаха като вариант за нов тип управленец, тогава той отрече, но колежката му Велислава Петрова има шанс да оглави здравното ведомство. Настоящото й работно място е в Глобалния алианс за ваксини и имунизации GAVI в Женева.

С НДСВ са свързани икономическият и външният

министър – Любомир Дацов и Ради Найденов. Първият беше заместник на Милен Велчев и Пламен Орешарски в МФ в периодите 2001 - 2005 и 2005 - 2009 г. Вторият бе шеф на кабинета на Сакскобургготски. За правосъдния Петър Илиев се знае, че е колега в Юридическия факултет на СУ на друг виден царист – Даниел Вълчев.

Евентуалният отговорник за съдебната реформа е главен асистент по конституционно право, което е топтемата на неговия декан Вълчев. Той беше ключова фигура от едното основно лоби в НДСВ – юридическото, което често се противопоставяше на юпитата, към които се числеше Николай Василев.

Освен фигурите, които обединяват ИТН и НДСВ, има много други прилики и връзки между предложението на Слави Трифонов и царския кабинет преди 20 години. От една страна,

и двамата залагат на юпита,

завършили и успели в чужбина. Така изгря звездата на днешния кандидат-премиер Николай Василев, който през 2001 г. беше едва 32-годишен.

От друга страна, и преди, и сега в списъка присъстват доста жени. Равнопоставеността на половете беше една от целите на Симеон Сакскобургготски. Той избра бременната Весела Драганова за мандатоносител. Днес шоуменът предлага дама да оглави резервираното само за мъже Министерство на отбраната.

"Да, правилно ме чухте – каза шоуменът, като представяше проектоправителството. – Жена ще застане начело на МО."

Третото общо между бившия монарх и изпълнителя на "Едно ферари с цвят червен" е обещанието за нов морал в политиката, да се излъчат почтени и достойни хора начело на държавата, говорещи чужди езици и експерти в областта си.

Четвърто – и в двата случая предложените кандидатури са

непознати за широката публика

с няколко изключения. Преди 20 години това бяха Соломон Паси и Емил Кошлуков, известни от първите години на СДС. Сега са трима от кадрите на НДСВ - Николай Василев, Ради Найденов и Любомир Дацов.

Самият Трифонов на срещата си със студенти в Пловдив в предизборната кампания обяви, че симпатизира на поведението на Сакскобургготски, който призова министрите и депутатите си да бъдат господари на мълчанието. Царисти обаче си спомниха, че в шоуто неведнъж са пускали скечове за Симеон. Но това беше преди години. Днес виждаме и пета връзка между ИТН и НДСВ. Една от точките в програмата на проектокабинета на Василев е изпращането на български астронавти в НАСА и евентуално в Космоса. Идеята не е нова.

От 2010 г. тезата лансира Соломон Паси,

който също беше част от царския екип. Поддържа я и в участието си в "Шоуто на Слави" през 2012 г. Сега той приветства визията на Трифонов за подготовка на наши космонавти. А преди две седмици президентът на Атлантическия клуб реализира проект, в който български деца разговарят с космонавтите на Международната космическа станция.

Възможно е именно тази новина да е повлияла при застъпването на идеята, обявена от Слави Трифонов, че новият кабинет ще работи за изстрелването на българи в орбита. Бившият външен министър може и да не е участвал пряко в писането на програмата на ИТН, но преди 20 години той беше в групата, подготвила приоритетите на НДСВ.

Дотук с приликите между политиките и проектосъстава на кабинета на ИТН и НДСВ. Разликата между тях е една – новата формация не иска коалиция, докато през 2001 г. НДСВ влезе в съюз с ДПС. Защо Трифонов не пожела да предложи споразумение с т.нар. партии на протеста?

Така според наблюдателите показва, че неговата формация носи отговорността – и ако управлението е успешно, и ако се провали. Но от друга страна, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" не получават никакви постове, тоест тяхната подкрепа може да бъде само на принципна основа. А те се надяваха да имат представители в изпълнителната власт. Десните наистина направиха много голям пробив и за малко да изместят БСП от третото място. Техни хора заляха лидерите във фейсбук с призиви да не се подкрепя подобно правителство и да се види кой ще гласува "за" него.

Подобно е поведението и на "Изправи се! Мутри вън!", които също очакваха да подпишат някакъв вид споразумение. Татяна Дончева коментира, че хазартните ходове в политиката не водят доникъде. Тя добре познава стила на Николай Василев, но не одобрява начина, по който беше предложен съставът на бъдещото правителство.

Извън партийните кандидатури и тези около Симеон Сакскобургготски и Николай Василев в него има

представители

на бизнеса

– Красимир Ненов от американската централа "КонтурГлобал Марица- изток 3" (енергетика), Михаела Лашова от "Фортън" (регионално развитие), Наталия Митева от "Телелинк" (образование). Както стана ясно, има човек от администрацията на президента – Теодора Генчовска (отбрана), един от държавните структури – Христо Алексиев, който досега е председател на Управителния съвет на НКЖИ (транспорт). Лична номинация на Трифонов са продуцентката Станислава Армутлиева (култура) и д-р Антония Валентинова (по ромските въпроси).