Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Репортерът съветвал защитен свидетел да проговори срещу мафиота, съден за убийство и наркотрафик

Преди години журналистът открива похитител на бирения магнат Алфред Хайнекен

Минути след телевизионно участие на 7 юли тази година известният разследващ журналист Питер де Врис е тежко ранен с пет изстрела, единият от упор в главата. Покушението над репортера, разкриващ машинациите на подземния свят в Нидерландия, се случва в центъра на Амстердам, в близост до сградата на телевизия RTL. Страната е в шок, а новината за минути става номер едно за международните медии.

Часове след нападението полицията обявява, че е задържала трима души. Един 35-годишен мъж от полски произход, 21-годишен, който живее в Ротердам, и 18-годишен младеж. Последният е освободен бързо, но съдбата на другите двама остава неизвестна. Скоро се очаква те да бъдат

изправени на подсъдимата скамейка,

за да отговарят за екзекуцията на 64-годишния мъж.

Тепърва предстои да бъде проведено мащабно разследване. Силите на реда вече са събрали видеозаписи, свидетелски показания и улики, които да помогнат за разплитане на случая. Претърсени са няколко имота в градовете Тил, Маурик и Ротердам, откъде са иззети "различни носители на данни и боеприпаси".

"Журналистът е тежко ранен, но той е национален герой за всички нас - заяви на пресконференция кметицата на Амстердам Фемке Халсема. - Рядък, смел репортер, който неуморно търси справедливост."

Същата позиция сподели и премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

"Покушението е шокиращо и непонятно - обяви той. - Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация. Ние се молим той да оцелее."

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) пък призова властите за "бързо и щателно разследване на стрелбата", както и да определят дали тя е била насочена към Врис заради работата му.

Според разследващи точно това е

причината за покушението

над журналиста. За никого в Страната на лалетата не е тайна, че репортерът е изключително запознат с мафията в родината си. Той имал източници както в подземния свят, така и в полицията. Поради това често гостувал в различни предавания, където давал експертното си мнение за престъпността.

Една от най-силните години в професионалната кариера на Врис всъщност е 1983 г., когато отразява отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен. Богаташът и неговият шофьор Аб Додерер бяха похитени заедно, а по-късно освободени срещу откуп от 35 млн. холандски гулдена, или 15 800 000 евро. Похитителите тогава се оказаха Кор ван Хаут, Вилем Холидер, Ян Боелаард, Франс Майер и Мартин Еркампс. Те бяха

заловени

много по-късно,

тъй като някои от тях избягаха от Нидерландия. Екстрадираните Ван Хаут и Холидер прекараха повече от три години във Франция, където са задържани. Майер пък стига до Парагвай. Открит е лично от Питeр де Врис. През 2003 г. е екстрадиран към Нидерландия, където попада мигновено зад решетките.

Благодарение на задълбоченото си разследване по повод отвличането на Фреди Хайнекен, по-късно журналистът дори пише книга. В нея представя гледната точка на един от похитителите. За кратко време романът се превръща в бестселър. Той дори е адаптиран към филм, заснет през 2015 г. с участието на известния актьор Антъни Хопкинс.

Години след случилото се с Хайнекен Врис се впуска в разследването на друг знаков случай -

убийството на малкия Ники Верстапен

през 1998 г. 11-годишното момче изчезва от летен лагер в Брунсум, а тялото му е намерено вечерта на 11 август, на 1,2 километра от мястото. Въпреки мащабното разследване случаят остава неразкрит повече от двадесет години. През това време журналистът се изявява като говорител на пострадалото семейство Верстапен, дори и през 2018 г., когато на подсъдимата скамейка е изправен Джоузеф Брех. Той бе арестуван в Испания, благодарение на ДНК анализи, определени като най-голямото събиране на следи в нидерландската история. Властите успяват да изземат следи от негови вещи и такива на роднините му, за да установят, че те съответстват на взетата от дрехите на Верстапен ДНК.

На 20 ноември миналата година Брех беше оправдан за непредумишлено убийство, но бе признат за виновен за отвличането и сексуалното насилие, довело до смъртта на момчето. Той бе осъден на 12,5 години затвор.

И това съвсем не е единственият тежък случай, върху който Врис работи. Благодарение на своето усърдие неведнъж получава и международно признание. През 2008 г. той печели награда "Еми" за отразяването на изчезването на американската тийнейджърка Натали Холоуей на карибския остров Аруба през 2005 г.

Заради всичко това и заради факта, че доскоро той даваше показания в най-различни наказателни процеси, властите смятат, че покушението категорично е свързано с работата на Врис като журналист. За последно той свидетелства срещу известния гангстер Вилем Холидер, поръчал пет убийства през 2019 г.

Отново наскоро Врис

комуникира и с бивш член на престъпна банда

на име Набил Б. Според властите репортерът го съветвал да свидетелства в процеса срещу Ридуан Таги, сочен за един от най-издирваните престъпници в Нидерландия. Местонахождението на Таги към момента е неизвестно, но в родината си той е съден за убийство и трафик на наркотици.

Подозренията

на разследващи

са, че в покушението над Врис може да има пръст същият мафиот, тъй като бившият адвокат на Набил - Дерк Виерсум, беше убит пред дома му в Амстердам през септември 2019 г.

Същите опасения споделя и Врис, който преди покушението сам пише в социалните си мрежи, че полицията го е предупредила да внимава, тъй като е попаднал в черния списък на опасни бандити.

До последно журналистът твърди, че не се страхува за живота си. Казва, че се чувства в безопасност не само в дома си, но и навсякъде другаде.

"Не е нужно да сте в истерия и не мислете, че нещо може да се случи", съветва той в интервю.